Skip to content

Au fost puse in vanzare biletele pentru concertul David Garrett de la Timisoara de pe 31 iulie. Violonistul inscris in Cartea Recordurilor va canta si la Bucuresti pe 18 august.

David Garrett, unul dintre artistii care au inteles cum sa adapteze muzica clasica pentru publicul tanar, va sustine in vara aceasta doua concerte in Romania. Primul va avea loc la Timisoara, in Parcul Rozelor, pe 31 iulie, al doilea va fi in Bucuresti, pe 18 august, la Arenele Romane, un loc adecvat conceptului scenic al show-ului „ICONIC” care a facut deja vanzari de peste 100.000 de bilete.

Biletele pentru showul de la Timisoara — care face parte din programul oficial Timisoara 2023, Capitala Europeana a Culturii — au fost puse in vanzare recent, acestea oscileaza intre 90 si 300 de lei.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, biletele pot fi achizitionate de pe www.bilete.ro. Pentru seniori si pentru cei care prefera sa cumpere biletele in format fizic, acestea din urma vor fi disponibile si la Casa de Cultura a Municipiului Timisoara (str. Miron Costin nr. 2), intre orele 11:00-14:00, incepand de vineri, 7 iulie 2023. Pret bilete: 300 lei (VIP), 200 lei (standard) si 90 lei (in picioare).

Nascut pe 4 septembrie 1980, la Aachen, in Germania, David Garrett a primit prima sa vioara la varsta de 4 ani si a debutat cu Hamburg Philharmonics la 10 ani. 

La 13 ani a fost cel mai tanar artist care a semnat un contract in exclusivitate cu Deutsche Grammophon, sub pseudonimul David Garrett, dupa numele de familie al mamei sale, de origine americana.

In 1999 a decis sa se mute la New York, pentru a studia muzicologie si compozitie, dar si pentru a-si perfectiona tehnica, devenind student al lui Itzhak Perlman, la Juilliard School. In 2003 a castigat renumitul Concurs de Compozitie de la Juilliard, cu o fuga compusa in stilul lui Johann Sebastian Bach. 

Artistul a fost rasplatit cu un premiu ECHO Classic 2008 la categoria „Classic without Borders”. 

In 2011 a primit doua premii ECHO pentru „Rock Symphonies”, iar DVD-ul „David Garrett: Rock Symphonies – Open Air Live” a fost premiat la categoria „Best Domestic DVD Production” si a luat distinctia „Best Artist”, la categoria „Rock/Pop Domestic”.

In ultimele doua decenii, a cantat cu unele dintre cele mai importante orchestre alaturi de dirijori faimosi in intreaga lume si a ajuns la inimile unui public nou, pe intreg mapamondul, prin intermediul concertelor crossover care includ imnuri rock, sonate clasice, piese solo si muzica de film. Dezvaluind povestea parcursului sau artistic, uneori dificil, de la varsta frageda a unui copil minune la viata de adult a unui artist de succes, prima sa carte autobiografica, intitulata  „Daca ai sti” (Wenn ihr wüsstet), a fost publicata de Heyne Verlag la inceputul anului 2022.  

David Garrett canta pe un Stradivarius din 1716. A intrat in Cartea Recordurilor ca unul dintre cei mai rapizi violonisti din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secunda, in interpretarea piesei „Zborul bondarului”, de Rimski-Korsakov. 

Are o legatura speciala cu Romania, fiind un mare admirator al lui George Enescu, caruia ii studiaza si interpreteaza compozitiile, participand la Festivalul international „George Enescu”, in 2015.

Dupa showul de la Timisoara, Garrett va ajunge si la Bucuresti, pe 18 august, la Arenele Romane, unde admiratorii sai se vor putea bucura de un concert neconventional de muzica clasica, sustinut in aer liber, incepand cu ora 20:00.

Pentru prima data, David Garrett evolueaza pe aceeasi scena in formula de trio, alaturi de  Franck van der Heijden la chitara si Rogier van Wegberg la bas creand o atmosfera intima, relaxata si, in acelasi timp, plina de emotie.  

Concertul „ICONIC” reprezinta un omagiu adus marilor violonisti ai epocii de aur, acei violonisti legendari ale caror capodopere muzicale l-au inspirat pe David Garrett inca din copilarie.

Repertoriul ales pentru show-ul „ICONIC” aduce in prim plan piese ale virtuozilor viorii, precum Zino Francescatti, Arthur Grumiaux, Jascha Heifetz, Fritz Kreisler sau Yehudi Menuhin care, de-a lungul timpului, i-au cucerit pe iubitorii de muzica clasica din intreaga lume.  

Cu noi aranjamente pentru vioara, chitara si orchestra realizate de David Garrett si de colegul sau de trupa Franck van der Heijden, concertul aduce in prim plan interpretari rare ale unor lucrari muzicale celebre semnate de Bach, Dvořák, Gluck, Kreisler, Mendelssohn sau Schumann.  

Programul concertului „ICONIC” cuprinde melodiile care l-au insotit pe David Garrett pe tot parcursul artistic, repere muzicale descoperite in copilarie si aprofundate pana in prezent.  

Pana in prezent, programul turneului cuprinde peste 55 de concerte in 12 tari. Pe langa Germania si Austria, David Garrett va concerta pe cele mai mari scene din Elvetia, Luxemburg, Danemarca, Polonia, Italia, Bulgaria, Cehia, Turcia, Georgia, Singapore si, bineinteles, Romania. Alte 25 de concerte in 7 tari, inclusiv Australia si China, se afla pe lista turneului amplu din acest an.

pastedGraphic.png

Citește în continuare