Skip to content

Bob Wilson, Silviu Purcarete, Tompa Gabor au spectacole in online la Festivalul International Shakespeare, de maine.

Cea de-a XII-a editie a festivalului gazduita de Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova, care trebuia sa aiba loc in perioada 23 aprilie – 3 mai 2020, a fost anulata, in forma ei clasica, si a fost reprogramata pentru anul 2021.

Iubitorii teatrului se vor bucura insa de o editie speciala care va fi disponibila onlinecu spectacole si interventii in social media, care vor sarbatori opera lui William Shakespeare. Aceastea vor fi disponibile pe pagina de Facebook a teatrului: https://www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova

“Poveste de iarna / The Winter’s Tale” regia Declan Donnellan (2016), “O furtuna” regia Silviu Purcarete (2012), “Romeo si Julieta” regia Yiannis Paraskevopoulos (2005), “Hamlet” regia Vlad Mugur (2001), “Apocalipsa dupa Shakespeare. Macbeth” regia Janusz Wisniewski (2012), “Timon din Atena” regia Mihai Maniutiu (1998), “Hamlet” regia Tompa Gabor (1998), “Camera lui Shakespeare” regia Yuri Butusov (2016) sau “Sonetele lui Shakespeare” regia Robert Wilson (2019) sunt cateva dintre titlurile acestei editii

In paralel, in colaborare cu Casa de Productie TVR si TVR 3, pana pe 26 aprilie, pe TVR3 se difuzeaza 12 episoade din seria dedicata spectacolelor realizate in Romania, care au la baza opera marelui dramaturg. Episoadele au o durata de 10 minute fiecare, sunt structurate in jurul celor mai cunoscute si mai jucate piese si aduc in fata publicului imagini inedite cu realizatorii lor, precum si imagini de arhiva, de peste 25 de ani, unele chiar document, din spectacolele jucate de-a lungul timpului pe scenele teatrelor noastre.

Aceasta se alatura intiativei Nationalului craiovean care va sarbatori cu aceasta ocazie legatura stransa cu Silviu Purcarete prin difuzarea a 5 dintre spectacolele sale montate la Teatrul “Marin Sorescu”.

Una dintre cele mai sensibile nuante ale editiei se numeste ”Shakespeare Universalul– home edition” si este reprezentata de sonetele de acasa

De la Sonetele recitate de actorul Emil Boroghina si pana la celebrele Shakespeare’s Sonnets de Robert Wilson, firul rosu va fi purtat de artisti din peste 20 de tari care isi deschid casele si sufletele pentru a-l aduce, fiecare in limba lui, pe Shakespeare Universalul in casa si in sufletul nostru.

Viata si opera lui William Shakespeare vor fi celebrate de actori din Germania, Polonia, Olanda, Bulgaria, Slovenia, China, SUA, Franta, Letonia, Grecia, Macedonia, Canada si India prin interventii live pe pagina de Facebook.

Festivalului International Shakespeare a luat fiinta in 1994, la initiativa directorului – fondator, Emil Boroghina, si reprezinta un moment important in istoria Teatrului “Marin Sorescu”

Primele 5 editii s-au desfasurat o data la trei ani, iar din 2006, manifestarea are loc o data la doi ani.

In momentul de fata este privit drept unul dintre marile Festivaluri Shakespeare ale lumii, unde s-au jucat exceptionale spectacole regizate de Declan Donellan, Eimuntas Nekrosius, Peter Brook, Silviu Purcarete, Robert Wilson, Lev Dodin, Eugenio Barba, Pipo Delbono, Yoshihiro Kurita, Oskaras Khorsunovas, Thomas Ostermeier, Yuri Butusov, Max Webster si Yukio Ninagawa.

Citește în continuare