Skip to content

Bogdan Dumitrache: „Actoria m-a invatat sa fiu autentic, dozat, sa fiu prezent aici si acum”. El este acum in cinematografe in comedia romantica Baietii buni ajung in Rai

Cunoscut si apreciat pentru numeroasele sale roluri in filme si seriale, actorul Bogdan Dumitrache joaca in „Baietii buni ajung in Rai” rolul lui Dan, un barbat care, in urma unui accident de masina, se trezeste in Lumea de Dincolo si este condus de Sfantul Petru (Sergiu Costache), pe o plaja pustie, unde are la dispozitie o rulota drept casa si toate cele necesare la dispozitie. Curand, descopera ca in acel loc se afla si  Laura (Cosmina Stratan), fata de care era indragostit in liceu.

Cunoscut si apreciat pentru numeroasele sale roluri in filme si seriale, actorul Bogdan Dumitrache joaca in „Baietii buni ajung in Rai” rolul lui Dan, un barbat care, in urma unui accident de masina, se trezeste in Lumea de Dincolo si este condus de Sfantul Petru (Sergiu Costache), pe o plaja pustie, unde are la dispozitie o rulota drept casa si toate cele necesare la dispozitie. Curand, descopera ca in acel loc se afla si  Laura (Cosmina Stratan), fata de care era indragostit in liceu.
Proprietarul unei firme de audit, Dan e casatorit cu Ada (Florentina Tilea), au impreuna o fata pe nume Zoe (Ilinca Sava). Ii e foarte greu sa ia o decizie, de teama de a nu gresi. Nu ii place sa-si asume hotararile. Analitic, perfectionist, insa, cu foarte putina rabdare – prefera sa renunte, decat sa duca o lupta grea pana la capat. O iubeste enorm pe Zoe.
Cum ia legatura cu cei dragi, din Lumea de Dincolo si cum se pregateste de Marele Interviu in fata lui Dumnezeu (Serban Pavlu), aflati la cinema in aceasta fantezie regizata de Radu Potcoava.

Ce are/ aduce special/ nou/ diferit pentru tine filmul „Baietii buni ajung in Rai”? fata de alte proiecte cinematografice de pe piata si fata de alte roluri pe care le-ai mai jucat?

Comedia a fost de la inceput un subiect special. In studentie ma intriga comedia, pe de o parte ma atragea succesul pe care il aduce o „poanta buna”, fiindca publicul iubeste comedia si imbratiseaza actorii care o joaca.  Pe de alta parte, ma deranjau „mecanismele comice” si tehnicitatea pe care o aduc in constructia scenei si a personajului. Spuneam (si spun inca): comedia nu se joaca, ea se naste; din context, din situatie, din nepotrivire etc.
Ma uitam la filme precum The Big Lebowski sau Dr Strangelove si nu reuseam sa inteleg ce e atat de tare la Jim Carrey. Acum inteleg, dar nu e pentru mine.
Cand Radu Potcoava mi-a dat sa citesc scenariul filmului „Baietii buni ajung in Rai, am descoperit o comedie spumoasa, un personaj amuzant, desi el nu are deloc aceasta intentie.

Imi place mult aceasta nepotrivire intre planul tragicomic in care umorul se naste din situatie si nu din joc, in care actorii nu sunt funny, ci sunt seriosi, iar umorul vine din context.

Cum este personajul tau, Dan, care este povestea sa si care au fost sfaturile/ indicatiile care te-au ajutat sa creionezi si sa joci acest personaj? Ce ti-a placut cel mai mult la scenariul si experienta acestui film? Cat de dificil a fost pentru tine sa joci un tata care nu mai poate trai alaturi de fiica lui?

Dan este un barbat prea tanar sa moara, luat complet prin surprindere de accidentul auto care ii curma viata si se trezeste brusc pe lumea cealalta. Nu a apucat sa-si incheie socotelile si este coplesit de gandul ca nu-si mai poate creste copilul, este un om care sufera. Raiul, idilic si naiv, contrasteaza puternic cu durerea si tragismul personajului meu si umorul se naste firesc si natural, o consecinta a acestei nepotriviri.

Prima si cea mai importanta indicatie pe care mi-a dat-o Radu este scenariul, pe care l-a scris stiind ca eu voi juca acest rol. M-a „servit” cum se spune…

Procesul durerii se descompune in 5 etape: negare, furie, negociere, depresie si acceptare. Am suprapus aceste etape peste actiunile lui Dan din scenariu si astfel i-am construit un traseu emotional. Dan ajunge pe lumea cealalta la patru zile dupa accident, cand nu mai poate nega ca a murit, este furios si il irita teribil asemanarea cu realitatea. Apoi, trece pe rand prin toate etapele pana la acceptare si intalnirea cu Dumnezeu.

O premiera in cinematografia romaneasca „Baietii buni ajung in Rai” prezinta o viziune umana si calda pentru Viata de Dincolo si cateva personaje care traiesc acolo. Cum a fost pentru tine aceasta propunere: a constientizarii ca personajul tau nu mai exista in lumea viilor si a imaginarii acestuia intr-un spatiu magic/ ireal? Si in ce masura se apropie  imaginea acelui spatiu propusa de regizor cu gandurile tale despre Viata de Dincolo?

Pentru ca nimeni nu a vazut de fapt Raiul, ma folosesc de imagini din povesti auzite, din carti citite sau filme vazute  pentru a-l imagina. La asta adaug propriile dorinte si frici si iata raiul meu personal.

In acest scenariu, Radu propune un spatiu identic, in aparenta, cu lumea fizica in care traim, dar in care orice este posibil. Spatiul se e poate deforma si aceeasi carare de cateva zeci de metri te poate transporta cateva sute de kilometri pana intr-o zona geografica complet diferita sau te poate duce cativa metri inapoi, in locul de unde ai plecat. Timpul curge diferit si noaptea poate veni pe neanuntate si un dispozitiv electronic te poate transporta inapoi in lumea viilor. Pai nu te miri? Zicea maestrul Dem Radulescu la cursurile UNATC. Te miri!

Ce inseamna pentru tine Raiul, are vreo incarcatura religioasa? Cum iti imaginezi acum o intalnire cu Sf Petru si cu Dumnezeu dupa experienta de lucru cu Sergiu Costache si Serban Pavlu?

Personal nu cred in lumea de dincolo, insa, cred ca toti avem nevoie de ajutor, de repere si raiul este un fel de far, de lumina care te ghideaza in intuneric, in ceata, te ajuta in momentele grele sa ramai autentic si consecvent, sa cauti echilibrul, armonia, binele. Sa poti simti recunostinta, bucurie si multumire, sa gasesti sens si implinire.

De ce e important sa vina spectatorii la cinema sa vada  „Baietii buni ajung in Rai”? (3 motive)

Pentru ca, mai in gluma, mai in serios, moartea e un subiect la care va trebui sa ne gandim, desi nu vrem. Mai bine o luam usor, ne uitam la „Baietii buni ajung in Rai”, radem si amanam o discutie serioasa.

Pentru ca timpul petrecut langa prieteni si familie e cel mai important si de el o sa ne fie cel mai dor. Filmul este un pretext sau mai bine-zis este un desert al unei zile alaturi de familie sau prieteni.

Ce iubesti cel mai mult la profesia de actor?

Ah, poate fi o discutie foarte lunga. Imaginati-va ca exista un loc, un timp, o comunitate pentru care tot ce faci este important, este auzit, este apreciat. Si faci meseria asta cu profesionalism si dedicatie si nu te simti la munca niciodata. Este o lume ideala, este lumea mea atunci cand sunt pe platoul de filmare.

Ce ti-ai fi dorit sa stii inainte sa devii actor? Ce sfat le-ai oferi celor la inceput de drum in industria cinematografica romaneasca?

La inceput, ma straduiam mult sa fac o „capodopera” din fiecare cuvintel si respiratie, gest sau actiune pe care le aveam de facut, conform scenariului. Nu era cazul, chiar dimpotriva. Actoria m-a invatat sa fiu autentic, dozat, sa fiu prezent aici si acum, sa fiu viu, sa ascult si sa reactionez la ce mi se spune, nu la ce mi-am imaginat acasa sau imi convine.
Pregatirea se face inainte de filmare si cand ajungem pe platou suntem parte dintr-un mecanism, in care fiecare este o rotita de care depind alte rotite, pentru ca ansamblul sa functioneze cum trebuie.
De la ce coleg/colegi de breasla crezi ca ai invatat cele mai multe lucruri?

Am furat foarte mult de la colegi. Cariera mea nu a inceput imediat dupa absolvirea facultatii, ci am asteptat aproape 10 ani pana la primul rol important. In acest timp am facut casting, adica inregistram video probele pe care le dadeau actorii pentru diferite roluri. Am avut ocazia sa vad sute de actori interpretand si am avut sansa sa pot lua de la fiecare rezolvarile, gesturile, solutiile care mi se pareau interesante si speciale. 

La ce proiecte lucrezi in 2024/ unde te mai vedem anul acesta?

Anul acest astept aparitia filmului „Trei kilometri pana la capatul lumii”  in regia lui Emanuel Parvu si lucrez cu Stefan Constantinescu la un scenariu politist despre moartea artistei Nina Beckmann.

 ***

Bogdan Dumitrache (n. 2.5.1977, Bucuresti) este absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale” Bucuresti – sectia Actorie (promotia 1999, clasa Mircea Albulescu). A debutat pe scena la Teatrul „Constantin Nottara” in 2000.
Este membru fondator al Teatrului Apollo 111.

In primii ani de cariera, Bogdan a jucat in cateva dintre cele mai titrate productii romanesti ale momentului: „Trafic” (regia Catalin Mitulescu, premiat la Cannes Film Festival), „Moartea domnului Lazarescu” (regia Cristi Puiu), „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” (regia Catalin Mitulescu), „Lectia de box” (regia Alexandru Mavrodineanu), „Portretul luptatorului la tinerete” (regia Constantin Popescu), „Captivi de Craciun” (regia Iulia Rugina), „Loverboy” (regia Catalin Mitulescu), „Din dragoste, cu cele mai bune intentii” (regia Adrian Sitaru, premiat la Locarno Film Festival).
Au urmat rolurile din „Pozitia copilului” (regia Calin Peter Netzer, premiat la Berlin Film Festival), „Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism” (regia Corneliu Porumboiu), „Miracolul din Tekir” (regia Ruxandra Zenide), „Sieranevada” (regia Cristi Puiu), „Dublu” (regia Catrinel Danaiata), „Pororoca” (regia Constantin Popescu), „Marita” (regia Cristi Iftime), „Un om la locul lui” (regia Hadrian Marcu), „Alice T.” (regia Radu Muntean), „Heidi” (regia Catalin Mitulescu), „Uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric” (regia Gabriel Achim), „Spirala” (regia Cecília Felméri), „Om caine” (regia Stefan Constantinescu).
Bogdan a jucat, de asemenea, in productiile HBO „In deriva” (2010) si „Ruxx” (2022).

Este castigatorul a trei trofee Gopo – (2011 – Cel mai bun actor intr-un rol secundar intr-un film de lungmetraj fictiune – „Portretul luptatorului la tinerete”;2012 – Cel mai bun actor intr-un rol principal intr-un film de lungmetraj fictiune – „Din dragoste cu cele mai bune intentii”; 2019 – Cel mai bun actor intr-un rol principal intr-un film de lungmetraj fictiune – „Pororoca”, premiat la San Sebastian Film Festival), avand la activ alte doua nominalizari (2017 – Cel mai bun actor intr-un rol principal intr-un film de lungmetraj fictiune – „Dublu”; 2023 – Cel mai bun actor intr-un rol principal pentru rolul Doru din filmul „Om caine”).
A mai colaborat cu regizorul Radu Potcoava la scurtmetrajul „Miss Sueño” (2017).

Citește în continuare