Skip to content

BOSS, al doilea lungmetraj al lui Bogdan Mirica, este de astazi pe HBOMax. Filmul ii are in distributie pe Laurentiu Banescu, Cosmina Stratan, Sergiu Costache si Ioana Bugarin.

Dupa succesul filmului „Caini” care a castigat premiul criticilor de la Cannes in 2016 si serialul „Umbre” care fost difuzat in 19 tari europene, Bogdan Mirica a revenit cu „BOSS”, un lungmetraj cu un buget de aproape 1,5 milioane de euro. Filmul, o co-productie Romania-Luxemburg-Suedia, poate fi urmarit de la 1 decembrie 2023 pe HBO Max.

Pe un scenariu scris tot de Bogdan Mirica, filmul il are ca protagonist pe Bogdan, jucat de Laurentiu Banescu. Cei doi au mai lucrat impreuna la „Umbre” unde Banescu il juca pe Emilian. Noua colaborare este tot un thriller.

Bogdan este un sofer de ambulanta din Bucuresti, descris drept meticulos si inteligent, care ia parte la un jaf armat alaturi de alti trei barbati pe care abia ii cunoaste. In timp ce fugea de la locul crimei, Bogdan loveste cu masina un martor al jafului care ulterior intra in coma si moare in circumstante suspecte. Este un eveniment care ii zguduie conduita morala a protagonistului care demareaza o investigatie aproape compulsiva, incercand sa afle identitatile reale ale complicilor sai. Pe masura ce descopera piesele acestui puzzle, se adanceste intr-o stare de frica si paranoia care are impact asupra intregii sale existente.

Filmarile au avut loc, intre octombrie si decembrie 2021, in Bucuresti si zonele limitrofe si Mangalia. Din distributie mai fac parte Ioana Bugarin, Sergiu Costache, Teodor Corban, Cosmina Stratan, Cuzin Toma, Mimi Branescu si Diana Cavallioti.

Intr-un interviu oferit lui Stefan Dobroiu de la Cineuropa, Bogdan Mirica a declarat ca BOSS a fost un proiect complicat, filmat in multe locuri spectaculoase dar riscante, fiind implicati cascadori dar si politisti care au supervizat procesul. 

Referitor la spiritul povestii din film, Mirica a spus ca „am incercat sa surprind spiritul alienarii resimtita de un individ care traieste anonim printre semenii sai, intr-o societate in care fiecare interactiune, oricat de nesemnificativa, este de fapt un echilibru de forte si doar cel mai puternic supravietuieste.

Bugetul filmului, aproape 1,48 milioane de euro, provine de la Centrul National al Cinematografiei din Romania – circa 560.000 de euro – fiind sprijinit si de Film Fund Luxembourg. Producatorii principali sunt Corneliu Porumboiu si Roxana Garet prin compania lor 42Km Film alaturi de suedezii de la Filmgate Films si Film i Väst si echipa Les Films Fauves din Luxemburg.

Pe Laurentiu Banescu il stiti din filmul „6,9 pe scara Richter” al lui Nae Caranfil, din teatru in one-man-show-ul ”Monoloagele vecinului” iar in curand va aparea si in „Spy/Master” pentru HBO Max alaturi de Alec Secareanu si Ana Ularu.

Bogdan Mirica a fost editor, copywriter si scriitor pana in 2005, cand interesul pentru cinematografie l-a facut sa plece la Londra. Acolo a studiat scenaristica si productie de film la Universitatea Westminster.

In 2011 scrie si regizeaza primul sau scurtmetraj, “Bora Bora”, si castiga Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la Premiers Plans – Angers si Premiul pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul International de Film Transilvania. Ulterior a fost selectionat in festivalurile din Locarno, Varsovia si Salonic.

Bogdan Mirica este si regizorul si scenaristul serialului “UMBRE” pe care-l puteti vedea pe HBO MAX. In plus, a scris si episodul pilot de la Las Fierbinti, ideea de la care  a plecat unul dintre cele mai de success seriale din Romania. Proiectul a fost dezvoltat apoi de Andrei Boncea si Mimi Branescu.

La Cannes a ajuns cu “Caini”, primul lungmetraj, in 2016, cand a fost distins cu premiul FIPRESCI in sectiunea Un Certain Regard, despre care Fabien Lemercier, Cineuropa, spunea “Cu aceasta combinatie extrem de reusita de film noir si western modern, Bogdan Mirica face trecerea cu succes la lungmetraj”.

Inainte de premiera de la Cannes, Mirica declara: „Am mai fost de doua ori la Cannes. O data in 2007, ca student, cand am participat la un masterclass Martin Scorsese – care efectiv m-a lovit in plex – si o data acum doi ani, cand am participat la Atelierul Cinéfondation. Intr-un fel, ma simt ca Praslea din poveste, cel care reuseste a treia oara, desi Caini este primul meu lungmetraj. Bineinteles, sunt bucuros si onorat de aceasta selectie.”

Filmul – care poate fi urmarit pe Netflix si HBO Max – ii are in distributie pe Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu, Teodor Corban, Raluca Aprodu si Costel Cascaval. 

Citește în continuare