Skip to content

PANTONE va anunta zilele viitoare culoarea anului 2024. Galerie foto cu toate culorile alese in ultimii 24 de ani.

In decursul zilei de 7 decembrie, Institutul de Culoare Pantone va anunta culoarea anului 2024. Vestea va fi facuta publica de Laurie Pressman, vice-presedinta celebrei institutii care da tonul in tendintele de culoare la nivel mondial.

Desi ar parea usor de asociat culoarea anului 2024 cu industria modei, aceasta optiune este de fapt mult mai influenta si mai vizibila in alte aspecte care tin de mediul inconjurator precum designul de interior (mobila, vopsele pentru pereti, decoratiuni), designul de produs (ambalaje, materiale publicitare), designul grafic si mai ales designul industrial (aparaturi, masini, electrocasnice, telefoane mobile, orice bun material produs in masa).

UPDATE 8 decembrie 2023: PANTONE a anuntat culoarea anului 2024. Este Peach Fuzz, o nuanta care emana compasiune, conexiune umana si ne reaminteste sa avem grija de noi si de ceilalti.

Inventat la inceputul anilor ’60, sistemul Pantone Matching System (PMS) permite designerilor sa potriveasca culori specifice, indiferent de procesul utilizat pentru producerea acestora.

Conceptul “culoarea anului” a fost fondat in 2000 si arata importanta tot mai mare a campaniilor de marketing inteligente in viata cotidiana.

Au fost anuntate deja mai multe concurente in cursa pentru nuanta va domina lunile viitoare, le puteti descoperi in articolul de mai jos. Ele sunt: Rooibos Tea, Orangeade, Watercress, Desert Flower, Chambray Blue, Pastel Lilac, Marlin, Lemon Drop, Mint si Capri.

Pentru PANTONE, culoarea anului 2024 reflecta mai mult decat o analiza a tendintelor, este privita ca o modalitate de comunicare. 

Pornind de la studiile care arata cat de importanta este comunicarea non-verbala, specialistii sustin ca primul lucru pe care il vedem cand ne apropiem de ceva sau de cineva este culoarea. Este primul lucru cu care rezonam, cu care ne conectam, este parte a unui limbaj vizual pe care il intelegem cu totii si care poate ajuta in comunicarea anumitor idei sau mesaje. 

De aceea, alegerea PANTONE pentru culoarea anului 2024 porneste de la identificarea anumitor nevoi umane colective si are un fir rosu pe care il respecta: trebuie sa reflecte stilul de viata si zeitgeistul la un nivel macro. Nu va reprezenta o tendinta singulara regasita doar in SUA sau doar in Asia, este o culoare valabila la nivel global.

Alte candidate pentru culoarea anului 2024 au fost anuntate la finalul verii de catre marii producatori de vopsele pentru design interior. Le puteti descoperi mai jos.

De doua ori pe an, Pantone gazduieste, intr-o capitala europeana, o intalnire secreta a reprezentantilor grupurilor de standarde de culoare ale diferitelor natiuni. Dupa doua zile de prezentari si dezbateri pe plan antropologic, acestia aleg o culoare pentru anul urmator.

Fiecare reprezentant Pantone este angajat sa identifice noi influente cromatice din industria de divertisment si filmele aflate in productie, colectiile de arta itinerante si noii artisti care sunt pe val, moda, toate domeniile ce tin de design, destinatiile aspirationale de calatorie, noile tendinte in materie de wellness, jocuri fizice sau video dar si conditiile socio-economice. 

Influentele pot proveni, de asemenea, din noile tehnologii, materiale si texturile care au un impact asupra culorilor, retelele de socializare si chiar evenimentele sportive viitoare care capteaza atentia la nivel mondial (de exemplu, in acest moment sunt din ce in ce mai populare cursele de Formula 1 iar anul viitor vor avea loc Jocurile Olimpice la Paris).

Potrivit Inteligentei Artificiale – si a algoritmilor antrenati pe istoricul Pantone – culoarea anului 2024 ar putea fi Sage Green.

Compania de design de interior JWC a utilizat recent robotul Google Bard, bazat pe Inteligenta Artificiala, si l-a antrenat sa aleaga culoarea anului 2024. S-a tinut cont de criteriile Pantone, de evenimentele importante care s-au desfasurat in intreaga lume in ultimele luni si mai ales contextul social. Au rezultat 100 de nuante, fiecare cu o justificare din partea Bard, explicand motivul pentru care ar avea sens o astfel de alegere. 

Specialistii JWC au compilat datele si au observat ca 29% dintre nuantele alese sunt derivate din culoarea verde, fiind urmate de nuante de albastru, brun, roz si portocaliu. Cele mai putin probabile alegeri Bard au fost rosu si galben.

Designerii JWC considera ca nuanta Sage Green are cea mai probabilitate sa fie aleasa drept culoarea anului urmator, pentru ca reprezinta “neutralitatea de gen, caldura, versatilitate si legatura cu natura”.

Ramane de vazut daca Inteligenta Artificiala si specialistii JWC au reusit sa ghiceasca nuanta anului.

Mai jos va invitam sa descoperiti culorile anului anuntate de Pantone din ultimii 20 de ani.

Culoarea anului 2023 este Viva Magenta. Este o nuanta vibranta si neconventionala, potrivita cu vremurile neobisnuite pe care le traim in prezent.

Very Peri a fost aleasa de Pantone drept culoarea anului 2022 deoarece simbolizeaza deopotriva curajul dar si curiozitatea de care omenirea avea nevoie la momentul respectiv.

Un aspect neobisnuit este faptul ca, spre deosebire de culorile alese trecut, Very Peri se gaseste foarte rar in natura sau in obiectele din jur deoarece este una dintre cele mai calde nuante de albastru create pana acum. De altfel, este prima data in istoria Pantone cand a creat o nuanta de la zero pentru culoarea anului.

Culoarea anului 2021 a fost de fapt un duo format din „Ultimate Gray” – gri suprem si „Illuminating”, o nuanta calda si optimista de galben.

„Pantone Illuminating” este un galben luminos si vesel care straluceste cu vivacitate, este o nuanta de galben calda, infuzata cu puterea soarelui. Ultimate Gray este o emblema a elementelor solide, de incredere, a unei fundatii puternice si ferme. Este nuanta pietrelor de pe plaja si a elementelor naturale a caror aparitie rezista la testul timpului. 

Griul suprem ofera o siguranta discreta, sentimente de calm, stabilitate si rezistenta.

Culoarea anului 2020 a fost Classic Blue, o nuanta atemporala de albastru, eleganta in simplitatea sa.

Culoarea anului 2019 a fost „Living Coral”, in 2018 a fost aleasa „Ultra Violet” iar in 2017 a fost „Greenery”.

In 2016 au fost alese doua nuante: Serenity Blue si Rose Quartz, in 2015 a dominat nuanta Marsala iar in 2014, Pantone a ales Radiant Orchid.

Culoarea anului 2013 a fost Emerald, in 2012 a fost Tangerino Tango iar in 2011 a fost Honeysuckle.

In 2010 a fost la moda Turquoise, in 2009 a fost Mimosa, in 2008 a fost Blue Iris, in 2007 a fost Chili Pepper, in 2006 a fost Sand Dollar, in 2005 a fost Blue Turquoise, in 2004 a fost Tigerlily, in 2003 a fost Aqua Sky, in 2002 a fost True Red, in 2001 a fost Fuchsia Rose iar in 2000, prima culoare a anului a fost Cerulean.

Citește în continuare