Skip to content

Culoarea anului 2021 este un amestec din gri si galben „Illuminating”. Aduce speranta, stabilitate si optimism.

Ca in fiecare an, in luna decembrie, Institutul de Culoare Pantone a anuntat culoarea anului 2021. Alegerea repeta un eveniment din 2016 cand au fost alese doua nuante reprezentative: Serenity Blue si Rose Quartz.

Pentru 2021, culorile care se vor potrivi cel mai bine impreuna si au fost identificate ca fiind cel mai folosite sunt: „Ultimate Gray” – gri suprem si „Illuminating”, o nuanta calda si optimista de galben.

Spre deosebire de 2016, Pantone nu a anuntat doua culori pentru 2021 ci un mariaj a doua nuante care se completeaza si se sustin una pe cealalta. A fost descris ca o uniune practica si solida, dar si calda si optimista.

„Illuminating” este o culoare asociata fericirii, bucuriei, a razelor blande ale soarelui, energiei pozitive si puterii. Este o nuanta care incapsuleaza sentimente profunde ale gandirii umane, aducand promisiunea unui viitor insorit si prietenos.

Ca in fiecare an, alegerea Pantone este un raspuns la nevoile sociale identificate in societate. Tinand cont de rapoartele sociologice si de tendinte anuntate deja pentru 2021, „Illuminating” este o nuante care aduce speranta si alinare intr-o lume aflata in haos si depresie.

Reprezentantii Pantone au declarat ca „avem nevoie sa simtim ca totul va fi mai bine, mai luminos, e un lucru esential pentru spiritul uman.

Desi anuntul lor nu mentioneaza pandemia sau perioada intunecata care a marcat ultimele 9 luni din 2020, referinta lor este evidenta.

„Pantone Illuminating” este un galben luminos si vesel care straluceste cu vivacitate, este o nuanta de galben calda, infuzata cu puterea soarelui. Ultimate Gray este o emblema a elementelor solide, de incredere, a unei fundatii puternice si ferme. Este nuanta pietrelor de pe plaja si a elementelor naturale a caror aparitie rezista la testul timpului.

Griul suprem ofera o siguranta discreta, sentimente de calm, stabilitate si rezistenta.

Codul pentru Ultimate Gray este „PANTONE 17-5104” iar pentru Illuminating este „PANTONE 13-0647”.

Mai jos gasiti un moodboard care sa va inspire sa folositi cele doua nuante impreuna.

Cum au alese culorile anului 2021?

Institutul de Culoare Pantone este autoritatea globala pentru comunicare a culorii inca din 1963. 

In ultimii 20 de ani, conceptul de „Color of The Year” – „Culoarea Anului” a asezat Pantone in contextul global ca fiind una dintre autoritatile principale pentru tendinte de sezon pe podiumurile de moda si prognoza a trendurilor globale pentru psihologia culorii, consultanta de produs, branding si identitate vizuala.

Influenta culorii anului aleasa de Pantone s-a extins dincolo de moda pana la alegerile din zona decorului de interior, a designului industrial, designul grafic si ambalarea produsului. 

Alegerea culorii anului 2021 a fost realizata printr-un proces de selectie minutios prin analiza atenta a tendintelor. Expertii de culoare Pantone calatoresc in toata lumea cautand raspunsul corect. 

Drumul lor trece prin industria filmului, a divertismentului, a calatoriilor, a colectiilor de arta, a modei, a designului si artistii noi din orice domeniu pana la noile moduri de a trai si noile conditii socio-economice din diferite zone ale Pamantului. 

Factorii care influenteaza alegerea culorilor „Ultimate Gray” si „Illuminating” sunt noile tehnologii, materiale, texturi si efectele speciale care au impact asupra culorilor. Sunt incluse atat platformele de social media dar si evenimentele sportive si politice care capteaza atentia intregii lumi.

Pantone a anuntat in luna septembrie lista scurta a celor 18 nuante care se aflau in cursa pentru „Culoarea anului 2021”.

Illuminating este printre preferate, alaturi de Marigold. In ceea ce priveste griul, de obicei nuantele neutre nu sunt incluse in lista pentru Culoarea anului.

Galben „Illuminating” si Griul suprem vor inlocui „Classic Blue”, culoarea anului 2020.

Citește în continuare