Skip to content

Primele 5 nuante vehiculate drept culoarea anului 2024. Producatorii de vopsele pentru designul interior au inceput deja sa comercializeze nuantele aflate in tendintele anului viitor.

Unele companii de vopsele au creat produse care preconizeaza culoarea anului 2024. Desi vor mai trece cateva luni pana la anuntul oficial facut de Institutul de culoare PANTONE — in prima zi de joi a lunii decembrie —, unele branduri comercializeaza deja cateva culori care vor domina industriile creative in 2024.

Marcile de vopsele Home by Sherwin-Williams, Dutch Boy, Behr, Glidden Paint by PPG si Valspar au inceput sa produca pigmenti si vopsele denumite „culoarea anului 2024” pe baza unor studii de piata si tendinte din lumea modei si a designului de interior. 

In campaniile de promovare a noilor nuante, companiile sustin ca acestea depasesc aspectul estetic si reflecta dorintele colective cu privire la confort, individualitate si echilibru in mediul intim al locuintei. Aceeasi explicatie o ofera si Institutul Pantone cand anunta culoarea anului, spunand ca este o reprezentare a unor nevoi umane si nu neaparat a unor tendinte superficiale legate de haine sau mobila.

Va invitam sa descoperiti mai jos potentialele culori ale anului 2024, dezvaluite de producatorii de vopsele. In trecut, s-a intamplat ca nuantele recomandate de Sherwin-Williams sau Dutch Boy sa coincida cu alegerea Pantone, astfel una dintre optiunile de mai jos ar putea fi culoarea oficiala a anului viitor.

„Persimmon” este o culoare promovata de brandul Sherwin-Williams, o nuanta calda, derivata din aramiul specific teracotei. In contrast cu aceasta, marca Dutch Boy a lansat culoarea „Ironside” cu o nuanta profunda si intunecata de verde masliniu.

„Persimmon” a fost creata de catre specialistii de la HGTV Home by Sherwin-Williams pentru a inspira in locuinta o aura energica, calda si in acelasi timp revigoranta. Pentru a ajunge la aceasta culoare s-au folosit nuante neutre de teracota si mandarina menite sa o faca un pigment ideal care promoveaza interactiunile pozitive in spatii precum camerele de zi si bucatariile.

Merita mentionat ca Persimmon se regaseste si in raportul de tendinte Pantone pentru toamna-iarna 2023-2024.

La polul opus, producatorul de vopsele Dutch Boy a creat culoarea „Ironside”, inspirata de tonurile inchise ale maslinelor verzi, care inspira confort si rafinament atat in spatii mari, cat si in colturi intime din locuinta. 

O alta culoare inchisa care se afla pe lista tendintelor este „Cracked Pepper”, creata de compania Behr Paint, o nuanta asemanatoare cu cea a piperului negru. In schimb, culoarea Limitless de la Glidden Paint by PPG a fost inspirata de tonurile luminoase si de nuantele aurii ale mierii. 

„Cracked Pepper” este o nuanta de negru mai deschis si mai cald. A fost aleasa de Behr Paint pentru a reprezenta culoarea anului viitor dupa ce expertii companiei au observat ca in designul de interior exista o inclinatie din ce in ce mai mare catre culorile inchise. Nuanta confera si o aroma discreta, inspirata, dupa cum sugereaza si numele, de notele subtile de piper.

Glidden Paint by PPG a ales „Limitless”, o culoare luminoasa, un bej cald, derivata din nuantele mierii, care sa inlocuiasca tonurile neutre si reci sau griurile. Pigmentul promovat de acestia se potriveste mai ales pentru camerele spatioase, precum sufrageriile sau camerele de zi, in care se petrece timp alaturi de cei dragi, deoarece creaza o senzatie de comfort si de caldura.

Producatorul de vopsele Valspar a ales culoarea „Renew Blue”, un albastru senin cu accente subtile de gri si verde marin care poate inspira bunastare si echilibru in spatiile de zi. 

Potrivit brandului, nuanta ofera un aer revigorant interioarelor si reflecta cautarea coerentei in spatiile de locuit. Potrivit lui Sue Kim, directoarea de marketing Valspar, culoarea este inspirata de elementele naturale trecatoare, cum ar fi ceata si lacurile glaciare. Este un pigment care poate sa incurajeze starea de bine, linistea si exprimarea de sine.

Mai jos puteti urmari culorile anului 2023 si ale anilor trecuti. In articolele respective veti descoperi cum este aleasa aceasta culoare, pe ce principii si cum influenteaza aceasta alegere viata de zi cu zi.

UPDATE 8 decembrie 2023: PANTONE a anuntat culoarea anului 2024. Este Peach Fuzz, o nuanta care emana compasiune, conexiune umana si ne reaminteste sa avem grija de noi si de ceilalti.

Citește în continuare