Skip to content

Fondatorul Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa, vine in concert la TIFF2022. Filmul nominalizat la Oscar „Buena Vista Social Club” este parte din programul festivalului

Devenit faimos in intreaga lume la finalul anilor ’90 ca membru fondator al grupului Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa este „unul dintre cei mai buni chitaristi ai generatiei sale” (The Guardian), o figura emblematica a muzicii latino-americane.

Compozitor si interpret al unor melodii inconfundabile precum „Píntate Los Labios Maria”, „Chan Chan” sau „El Cuarto de Tula”, muzica lui Ochoa este strans legata de istoria intensa a Cubei.

Eliades Ochoa este castigatorul a numeroase premii Latin Grammy si unul dintre personajele principale ale documentarului regizat de Wim Wenders in 1999, nominalizat la Oscar: Buena Vista Social Club. Filmul va avea o proiectie speciala la TIFF2022 pentru a marca prezenta artistului la Cluj.

Filmul documenteaza modul in care Ry Cooder, prieten al lui Wenders, a reunit ansamblul de muzicieni cubanezi legendari pentru a inregistra albumul Buena Vista Social Club si pentru a canta de doua ori cu un line-up complet: in aprilie 1998, in Amsterdam si pe 1 iulie 1998 in Statele Unite (la Carnegie Hall, New York City). Desi sunt apropiate geografic, calatoriile intre Cuba si Statele Unite sunt restrictionate din cauza tensiunii politice dintre cele doua tari, asa ca multi dintre artisti au calatorit acolo pentru prima data. Filmul arata reactiile lor la aceasta experienta, si include imagini ale concertului sold-out rezultat. Include, de asemenea, interviuri cu fiecare dintre principalii interpreti.

Cunoscut si ca un „Johnny Cash cubanez”, datorita palariei sale de cowboy, Eliades Ochoa s-a nascut langa Santiago de Cuba, al doilea cel mai mare oras din tara dupa Havana, de care este extrem de atasat. „Nu as da Santiago pe niciun alt oras din lume. Nu mi-am schimbat niciodata ritmurile si muzica, sunt doar un copil de la tara care canta si azi asa cum a invatat de la parintii lui”, mentioneaza artistul, citat de TIFF. 

De-a lungul carierei sale, care se intinde pe mai multe decenii, a colaborat cu numerosi artisti latino americani precum Omara Portuondo, trompetistul Manuel „Guajiro” Mirabal sau trombonistul Jesús „Aguaje” Ramos.

Discografia lui Ochoa numara peste 25 de albume proprii si sute de colaborari care s-au vandut in milioane de exemplare in intreaga lume. Printre cele mai apreciate discuri recente ale sale sunt „AfroCubism” (2010), „El Eliades que Soy” (2014) sau, cel mai recent, „Vamos a bailar un son”. (2020)

In 2018, viata si cariera muzicianului au fost subiectul documentarului „Eliades Ochoa: from Cuba to the World”, regizat de Cynthia Biestek. Filmul a facut parte din selectia oficiala a Miami Film Festival.

La Cluj-Napoca, Eliades Ochoa va interpreta melodii din perioada Buena Vista Social Club, dar si de pe cele mai recente albume ale sale. Eliades Ochoa va canta alaturi de trupa sa Grupo Patria la TIFF2022 pe 24 iunie, la Iulius Park Open Air. Biletele au fost puse in vanzare online si sunt in perioada de pre-sale, pana pe 10 iunie.

Citește în continuare