Skip to content

Cadou pentru iubitorii de arta: Ziarul Orizontal – alb, negru, manifest. O colectie de 70 de cartoline cu desene de Dan Perjovschi

mockups-design.com

Editura Curtea Veche a lansat Ziarul Orizontal – alb, negru, manifest, o colectie de 70 de cartoline care reprezinta o parte dintre desenele pe care Dan Perjovschi le-a realizat pe un zid de langa Teatrul Radu Stanca din Sibiu in perioada Festivalului International de Teatru.

Colectia de cartoline, care poate fi un cadou foarte frumos pentru iubitorii de arta contemporana, reprezinta cinci ani de palimpsest performativ politic, social, cultural si activist, direct de la Sibiu si sunt o completare la cartea  artistei multimedia Gloria Luca – „Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image” aparuta la aceeasi editura in 2022.

Cele 70 de cartoline sunt in format: 18.5 × 14.5 cm

„Ziarul Orizontal” este probabil cel mai de durata proiect artistic desfasurat in spatiul public din Romania si cu siguranta un experiment artistic unic in lume. Ca un rezumat al vietii noastre in alb si negru, lucrarea se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 50 x 4 metri. In peste cei 12 ani de activitate neintrerupta, „Ziarul Orizontal” a plecat si „in deplasare”, conectand lucrarea originala cu evenimente din toata lumea, de la Festivalul de Teatru de la Avignon si pana festivalul international de arta documenta fifteen, unde dealtfel a fost lansat volumul. Aceasta lucrare organica a fost o constanta analiza a evenimentelor curente din vietile noastre, propunand in acelasi timp posibilitatea unui viitor mai bun printr-un proiect de arta publica dar si unul educational, asa cum argumenteaza si Gloria Luca in carte.

In mod ironic, momentul cand Teatrul National din Bucuresti a renuntat la instalatia „La Zid” a lui Dan Perjovschi a coincis cu prima interventie din Sibiu, Teatrul National „Radu Stanca” oferind astfel platforma atat de necesara pentru acest tip de interventie culturala.

„Ziarul Orizontal” a devenit un fel de sala de clasa cu un singur perete. Insa o sala de clasa care nu impune anumite valori si principii, nu discrimineaza si nici nu inchide ochii in fata discriminarii. Prin insasi natura sa, acest experiment artistic respinge dublu-standardele. Dan Perjovschi reuseste astfel sa ramana constant in felul in care livreaza actul artistic: acelasi stil care l-a consacrat in toata lumea ca un artist vizual unic este pus la lucru si pe Bulevardul Coposu din Sibiu. „Ziarul Orizontal” a capatat in timp propriul ritm, la care suntem invitati sa ne sincronizam, pentru a cultiva constant o gandire critica necesara intr-un cotidian in care putem aluneca foarte usor spre extreme. Dan Perjovschi a construit un reper al libertatii de exprimare, al ambitiei si consecventei, al solidaritatii si al coerentei artistice in spatiul public.

Artistul si activistul politic  DAN PERJOVSCHI (n. 29 octombrie 1961, Sibiu, Romania) acopera suprafete din intreaga lume – pereti, ferestre, tavane, usi, podele – cu desenele sale transante si laconice, criticand crize si obiceiuri geopolitice, sociale si culturale actuale aproape la fel de repede cum se formeaza.

A inceput sa isi dezvolte practica pe peretii propriului apartament la inceputul anilor 1980, cand regimul lui Nicolae Ceausescu l-a obligat sa isi tina sub acoperire spiritul subversiv. Odata cu revolutia romana din 1989, la care a participat, a fost dezlantuit. Pentru Perjovschi, totul este un joc cinstit, de la miscarea Occupy Wall Street la ierarhiile din lumea artei si pana la aparenta scadere a calitatii spermei barbatilor finlandezi. In cuvintele sale: „Europa este unul dintre subiectele mele. Orice altceva este celalalt. Eu privesc, inteleg si traduc vizual problemele locale si globale. […] Sunt mai degraba specific timpului decat locului”.

Puteti cumpara acest cadou special de aici. Despre cartea care vorbeste despre acest proiect puteti citi mai multe mai jos.

Citește în continuare