Skip to content

Noua campanie Ferragamo a fost fotografiata in Galeriile Uffizi langa cele mai cunoscute capodopere din perioada Renasterii. In fundalul imaginilor sunt picturi de Botticelli, Vasari, Bellini, Veronese si Piero della Francesca.

A inceput sezonul campaniilor de moda de toamna in care marile case de moda europene dezvaluie imaginile care promoveaza noile colectii create pentru sezonul rece. Brandul Ferragamo a dat startul acestui sezon cu o serie de fotografii care mizeaza pe o tendinta actuala: preluarea unor elemente din perioada Renasterii (secolele XIV-XVI).

Noua campanie Ferragamo a fost realizata in Florenta, fiind conceputa de de directorul de creatie Maximilian Davis si fotografiata de artistul newyorkez Tyler Mitchell, cunoscut pentru copertile Vogue pe care le-a realizat.

Colectia este legata de un parteneriat cu renumitele Galerii Uffizi din Florenta printr-o serie de imagini care au in fundal capodopere importante din perioada Renasterii.

Campania Ferragamo pentru sezonul toamna-iarna 2023/2024 este legata la nivel vizual de picturi semnate de Sandro Botticelli, Francesco Granacci si Giovanni Bellini. Sedinta foto a fost realizata in interiorul Galeriilor Uffizi si va promova celebrele capodopere florentine in intreaga lume.

Alegerea celui mai important muzeu florentin pentru aceasta sedinta foto este un pas simbolic in parcursul casei de moda Ferragamo deoarece sediul marcii a fost stabilit la Florenta de catre fondatorul Salvatore Ferragamo in urma cu aproape 100 de ani. In plus, apelul la picturi din secolele XV-XVI este de asemenea simbolic, orasul Florenta fiind considerat leaganul Renasterii, al unei miscari de efervescenta culturala care a pornit epoca artei moderne.

Printrele operele de arta renascentiste pe care le vedeti in imaginile campaniei se numara „Portretul lui Alessandro de Medici” de Giorgio Vasari, care serveste drept fundal pentru modelul Vittoria Ceretti.

In campanie apar si „Iosif mergand la inchisoare” de Francesco Granacci, in spatele modelului Lina Zhang, imbracata intr-un palton cu model leopard, si „Dipticele lui Federico da Montefeltro si Battista Sforza” de Piero della Francesca, care contrasteaza cu costumul barbatesc albastru marin purtat de modelul Taemin Park.

Fotograful Tyler Mitchell a incercat sa suprapuna moda si operele de arta pentru a evoca frumusetea si idealurile renascentiste (care erau de fapt orientate catre perioada clasicismului din Roma si Grecia Antica).

O parte a seriei se inspira, de asemenea, din fotografiile lui Richard Avedon realizate in cadrul „Fabric” a lui Andy Warhol.

Printre modele se numara Kelela, Yasmina Dexter, Anok Yai, Jessica Stam, Mona Tougaard, Paul Hameline dar si Tyler Mitchell care apare in postura de fotograf care documenteaza noua colectie. 

Printre lucrarile de arta sunt „Portretul unui barbat cu medalia lui Cosimo cel Batran” si „Buna Vestire de la San Martino alla Scala” de Sandro Botticelli, precum si „Buna Vestire” de Paolo Veronese. Alegerea potretelor familiei Medici —  Alessandro si Cosimo — este simbolica, dinastia mediceana a definit unul dintre cele mai importante acte de patronaj artistic din perioada Renasterii, sprijinind toti artistii inclusi in campania Ferragamo.

„Renasterea este inradacinata in Florenta, iar Florenta este inradacinata in Ferragamo. In acest moment de nou inceput al casei de moda, a fost perfect logic sa revendicam leaganul Renasterii ca fiind casa noastra spirituala si sa valorificam spiritul profund si artistic al acestui oras pentru a prezenta noua colectie”, a declarat directorul de creatie Maximilian Davis.

Legatura dintre Ferragamo si orasul Florenta a fost cimentata atunci cand fondatorul Salvatore Ferragamo s-a intors in Italia, dupa ce a petrecut o perioada de timp la Hollywood si si-a construit reputatia de „cizmar al vedetelor”. 

Originar de la periferia orasului Avellino, in regiunea Campania din sudul Italiei, Ferragamo s-a mutat la Florenta, unde compania care ii poarta numele are sediul din 1927, in Palazzo Spini Feroni. In prezent, sediul include si un muzeu care documenteaza intr-un mod spectaculos creatiile designerului de la Hollywood si influenta pe care a avut-o asupra marilor staruri de cinema in epoca de aur a cinematografiei.

Povestea lui Salvatore Ferragamo poate fi descoperita mai jos.

Citește în continuare