Skip to content

Viata designerului Salvatore Ferragamo este subiectul documentarului „Shoemaker of Dreams” lansat la Venetia. A fost preferatul lui Audrey Hepburn si Marilyn Monroe.

Unul dintre cele mai asteptate filme prezentate la Festivalul de la Venetia a fost “Salvatore: Shoemaker of Dreams” al regizorului Luca Guadagnino, povestea designerului italian Salvatore Ferragamo.

Desi documentarul nu a fost selectat pentru a fi parte din competitia oficiala a festivalului de film, criticii internationali l-au primit foarte bine. Filmul produs de Francesco Melzi d’Eri l si Gabriele Moratt este narat de Michael Stuhlbarg pe textul scris de Dana Thomas.

Filmul urmareste povestea personala, artistica si traiectoria de afaceri a lui Ferragamo.

Incepe din vremea copilariei petrecute in Bonito, unde si-a confectionat prima pereche de pantofi, pana la calatoria in Statele Unite unde a inceput sa-si consolideze imperiul de haine si accesorii din piele de crocodil, cangur, sarpe sau peste. Productia include si experientele lui Ferragamo prin Hollywood, intoarcerea sa in Italia si perioada cand s-a aflat in pragul falimentului si la revenirea fabricii sale din Florenta.

Regizorul Luca Guadagnino a obtinut o serie de imagini care nu au mai facute publice pana acum, precum si interviuri cu familia lui Ferragamo, regizorul Martin Scorsese, designerul de costume Deborah Nadoolman Landis si designerii de pantofi Manolo Blahnik si Christian Louboutin. 

„Viata si mostenirea lui Salvatore Ferragamo vorbesc despre modul in care geniul si disciplina pot cuceri lumea imaginatieisi a dorintei,”a declarat Luca Guadagnino.

Directia regizorala a lui Luca Guadagnino poate fi descoperita si in seria HBO care urmeaza sa aiba premiera curand “We Are Who We Are”, precum si in filmul “Call Me By Your Name”, castigator al numeroaselor premii, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun scenariu adaptat in 2018.

In prezent, Guadagnino este unul dintre cei mai cautati regizori din Hollywood, urmand sa regizeze continuarea pentru „Call me by your name”si o noua versiune Scarface.

Nascut in 1898 intr-o familie saraca dintr-o comuna din Sudul Italiei, Salvatore a fost al 11-lea din cei 14 copii ai familiei Ferragamo.

La varsta de 9 ani si-a creat singur o pereche de incaltaminte din piele, urmata de o pereche de tocuri realizata pentru una dintre surorile lui. A invatat cizmaria de la maestrii din Napoli si a incercat sa isi deschida un atelier in curtea parintilor sai insa visele lui erau mult mai mari asa ca a emigrat in Boston in 1914 unde unul dintre fratii lui lucra intr-o fabrica de cizme pentru cowboy.

Ferragamo si-a convins fratii sa se mute in California unde si-a deschis un atelier de reparatii pentru incaltaminte si mai tarziu unul de creatie. Ulterior, a inceput sa lucreze pentru filme unde a creat pentru Marilyn Monroe, Greta Garbo, Audrey Hepburn si Judy Garland care l-a inspirat sa creeze faimoasele sandale cu platforma „The Rainbow”.

Cu avantul Hollywoodului in aripi, Ferragamo s-a intors in Italia, si-a deschis magazin in Florenta si a devenit preferatul inaltei societati a vremurilor. 

In anii ’30, designerul a fost nevoit sa declare faliment insa si-a revenit imediat dupa al Doilea Razboi Mondial cand a inovat prin gasirea unor solutii noi de a crea pantofi. In lipsa pielii care era folosita pentru incaltamintea soldatilor, Ferragamo a folosit cauciuc, celofan si tricotaje pentru a crea numeroase curele care sa imbrace si sa decoreze sandalele si pantofii cu toc si platforma.

Ferragamo este creditat pentru reintroducerea platformelor uriase in tendintele mondiale si pentru folosirea materialelor extravagante, pielea unor animale rare vopsita in nuante multicolore sau foite de aur.

Citește în continuare