Zincul este un mineral esential pentru imunitate, vindecarea ranilor si sanatatea pielii. Care sunt cele mai bune surse alimentare de zinc

Zincul alimentar, care se gaseste intr-o varietate de alimente, inclusiv fructe de mare, carne si cereale pentru micul dejun imbogatite, este un nutrient important care joaca un rol vital in multe dintre functiile organismului.
Zincul este un oligoelement care este esential pentru buna functionare a corpului uman.
Corpul uman nu poate produce zinc ca element, asa ca pentru buna functionare a organismului nostru trebuie sa-l consumam din alimente precum carnea de vita, crevetii si semintele de dovleac contin niveluri ridicate de zinc
Zincul este vital pentru functionarea normala a sistemului imunitar si vindecarea ranilor.
In plus, organismul are nevoie de zinc pentru cresterea oaselor, producerea de hormoni precum insulina si testosteronul, producerea spermei si dezvoltarea fatului. De asemenea, organismul are nevoie de zinc pentru a simti mirosul si gustul.
Doza zilnica recomandata pentru zinc este de 11 miligrame (mg) pe zi pentru barbatii adulti si 8 mg pe zi pentru femeile adulte. Pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, doza zilnica este de 11 mg pe zi si, respectiv, 12 mg pe zi.
Simptomele deficientei de zinc includ vindecarea lenta a ranilor, sanatatea orala precara, pierderea gustului si a mirosului, leziuni ale pielii, caderea parului, raspuns imunitar slab si diaree. Copiii cu deficit de zinc pot suferi intarzieri de crestere, precum si diaree si infectii frecvente. Cu toate acestea, toate aceste simptome ar putea fi, de asemenea, rezultatul altor tulburari sau deficiente. Singura modalitate de a confirma deficienta este un test de sange pentru masurarea nivelului de zinc din sange.
Riscul de deficienta de zinc este mai mare la adultii in varsta, precum si la persoanele care au o dieta bazata pe plante, la femeile insarcinate sau care alapteaza, la persoanele cu tulburari gastrointestinale precum boala Crohn si boala celiaca si la cele care au suferit o interventie chirurgicala bariatrica.
Alimentele non-vegetariene tind sa fie mai bogate in zinc, in frunte cu stridiile si carnea de vita.
Comparativ cu alte alimente vegetale, lintea, semintele de dovleac, branza si caju sunt surse bune de zinc. Cerealele fortificate contin, de asemenea, niveluri mai ridicate de zinc.
Iata alimentele care contin mult zinc si e bine sa le aveti in dieta dvs.
Surse animale (cele mai bine absorbite de organism): carne rosie (vita, porc, miel), ficat (de vita, de pui), carne de pasare (curcan, pui), peste (somon, ton, sardine), fructe de mare, in special stridii (cea mai bogata sursa naturala), oua, lactate (branza, lapte, iaurt)
Surse vegetale: seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de canepa, seminte de floarea-soarelui, nuci si alune (nuci caju, migdale, alune de padure), leguminoase (linte, naut, fasole), cereale integrale (ovaz, quinoa, orez brun, paine integrala), ciuperci, spanac, varza kale, mazare.
Asocierea cu alimente bogate in vitamina C sau fermentarea (ex. paine cu maia) poate ajuta la o absorbtie mai mare a incului in organism.