Skip to content

82 de carti de bucate vintage disponibile gratuit, cu retete fascinante

Doi stagiari ai Centrului de Istorie si Cultura Feminina Sallie Bingham, din cadrul Universitatii Duke, au studiat indeaproape colectia de carti de bucate vintage aflata in proprietatea institutiei, descoperind adevarate „bijuterii” ale artei culinare, care pot fi explorate si puse in practica in prezent.

Colectia de carti intitulata „Nicole Di Bona Peterson Advertising Cookbook Collection” este disponibila online si poate fi descarcata gratuit. Aceasta contine nu mai putin de 82 de carti de bucate, cu retete chiar mai vechi de 100 de ani, alaturi de diferite reguli sociale si sfaturi adresate femeilor din acele vremuri.

Cei doi initiatori ai proiectului au pus in practica doua retete pe baza de gelatina gasite intr-una dintre carti, iar preparatele rezultate arata de-a dreptul inedit.

Daca va regasiti printre pasionatii istoriei gastronomice sau doriti sa explorati o fascinanta colectie de retete americane de odinioara, lista de carti mentionata mai sus poate fi punctul de plecare catre o adevarata experienta culinara.

Cartea „Jell-O: America’s Most Famous Dessert„, publicata in jurul anului 1910, se remarca prin ilustratiile colorate, alaturi de numeroase retete pentru deserturi pe baza de gelatina (jeleu) cu diferite arome fructate, inclusiv retete de inghetata.

Una dintre retetele-vedeta ale cartii este mousse-ul de capsuni al doamnei Lincoln, care se prepara foarte simplu.

Se dizolva un pachet de gelatina cu aroma de capsuni in 450 ml apa care clocoteste, lasand apoi amestecul sa se raceasca usor. Se amesteca o cana de smantana groasa cu continut ridicat de grasime cu o cana de suc proaspat de capsuni (indulcit dupa gust), iar mai apoi, cand gelatina a inceput sa se intareasca, se incorporeaza treptat si cu atentie in amestecul de smantana cu sucul delicios. Mixtura rezultata se toarna intr-o forma umezita anterior cu apa rece. Forma se acopera cu o hartie tapetata cu unt, se lasa la racit si apoi se introduce la frigider timp de cel putin trei ore. Preparatul se poate servi in pahare de desert.

55 Ways to Save Egg”, publicata in anul 1917, cuprinde retete pentru souffle de branza, friganele cu portocale sau placinta de dovleac.

Cartea prezinta cititorilor mai multe modalitati prin care gospodina ideala (ilustrata prin imaginea de pe coperta), indemnata de vremurile grele ale razboiului, reuseste sa imbine cu succes mai multe ingrediente si substitute ale acestora si sa prepare feluri de mancare gustoase, facand in acelasi timp economie.

Retetele sunt prezentate in carte atat in maniera veche de pregatire, cat si in noul mod, mai econom, propus de autor. Ca inlocuitor principal al oului este folosit, in cele mai multe dintre retete, praful de copt.

De exemplu, este oferita o solutie pentru placinta de dovleac preparata fara oua pentru care sunt necesare: un sfert de dovleac placintar copt si scurs in prealabil, o cana de lapte, o jumatate de lingurita de scortisoara, un sfert de lingurita de praf de ghimbir, o jumatate de cana de zahar, un sfert de lingurita de sare si doua lingurite de praf de copt.

Toate ingredientele se amesteca in ordinea data si se toarna in aluatul asezat in tava. Placinta este gata cand crusta este rumenita.

Pentru prepararea aluatului sunt necesare: 1 cana de faina, o jumatate de lingurita de sare, un sfert de cana de margarina, 2 lingurite de praf de copt si putina apa rece. Ingredientele se cern intr-un bol si se amesteca manual alaturi de margarina taiata cubulete. Se adauga treptat cate putina apa rece pentru a inmuia aluatul, care se ruleaza ulterior foarte subtire. Se aseaza intr-o tava pentru placinte si se completeaza cu umplutura.

Dainty Dishes for All the Year Round” (1900) este o carte cu „retete delicioase pentru tot anul”, printre care o multitudine de retete ale celebrei autoare Sarah Tyson Rorer, in special faimoasele moduri de preparare a inghetatei de casa.

Cartea este clasificata in mai multe capitole, destinate fiecarui tip de inghetata in parte: inghetate cremoase originare din Philadelphia, Italia, Franta, Anglia, inghetate pe baza de apa, retete de serbet, bauturi pe baza de gheata si deserturi inghetate.

Totodata, in introducere, autorul propune si o serie de sfaturi esentiale oricarei gospodine dornica sa pregateasca inghetata. Aceasta le sfatuieste pe femei sa evite folosirea gelatinei daca isi permit sa foloseasca smantana lichida de buna calitate.

Pentru a prepara o inghetata delicioasa cu banane este nevoie de urmatoarele ingrediente: 8 banane, 1 litru de smantana lichida si 250 de grame de zahar. Bananele se curata de coaja si se zdrobesc, iar jumatate din cantitatea de smantana se pune la fiert, la foc mic si se amesteca alaturi de zahar. Cand devine fierbinte, se pune deoparte si se amesteca usor, pana cand zaharul se topeste complet. Dupa ce se raceste, se adauga treptat piureul fin de banane amestecand cu un tel, se toarna si cealalta jumatate din cantitatea de smantana ramasa si se introduce la congelator.

In mod surprinzator, cartea „Modern Ways with an Ancient Food” readuce in discutie un subiect deloc strain in prezent si anume preocuparea mamelor de a le asigura copiilor o nutritie sanatoasa, bazata pe cereale folosite din stramosi.

Desi nu se remarca cereale precum quinoa, autorul pune accentul pe folosirea grisului din grau in bucatarie si prezinta numeroase retete care au la baza acest aliment.

Veti regasi in carte foarte multe retete care includ „Cream Farina”, un produs american pe baza de gris, care a devenit faimos de-a lungul timpului si s-a regasit in multe dintre bucatariile americanilor din acele vremuri.

Pentru a prepara o reteta de rosii umplute cu „Cream Farina” sunt necesare: o cana de amestec de gris, fiert in prealabil, 3 lingurite de unt topit, o jumatate de cana de tija de telina si o jumatate de ceapa tocate marunt, 6 rosii de dimensiuni mari, sare si piper.

Telina si ceapa se calesc in untul topit timp de cinci minute, iar apoi se adauga amestecul de gris pregatit anterior, sarea si piperul. Rosiile scobite se umplu cu respectiva compozitie si se introduc la cuptor la o temperatura moderata, pentru jumatate de ora.

In cartea de bucate „Picnic time„, publicata in jurul anului 1920, sunt prezentate foarte multe retete de sandwich-uri, biscuiti cu ciocolata, rulouri cu fructe si chiar retete pentru celebrele macaroons.

Nu lipsesc nici cele de muraturi precum pepenele rosu murat, conopida sau ceapa murata. Totodata, autorul prezinta si diverse sfaturi naturiste pentru afectiuni comune precum constipatia sau eruptiile cutanate.

Una dintre retetele celebre din „Picnic time” este cea de sandwich cu crema de branza, masline si nuci, care se prepara foarte rapid si promite sa fie extrem de gustos. Aveti nevoie de un pachet de branza tartinabila, masline umplute din conserva si o jumatate de cana de miez de nuca zdrobit. Ingredientele se amesteca si se intind pe felii de paine alba si pot fi servite alaturi de oua fierte tari, in functie de preferinte.

Citește în continuare