Skip to content

Un cadou special de Sarbatori. Carti postale de la cinci fotografi faimosi. Morgan Freeman, Bjork sau Lenny Kravitz printre imagini

Art on a Postcard (AOAP) lanseaza prima sa serie de seturi de fotografii artistice in dimensiunea cartilor postale ale unor artisti talentati printre care Julia Fullerton-Batten, Sandro Miller, Harry Borden, Ade Adekola si Miles Aldridge.

Cutiile cu fotografii artistice au fost puse la vanzare incepand cu 1 decembrie. Seturile sunt concepute pentru pasionatii de fotografie care doresc sa detina printuri in editie limitata la un pret accesibil. Fiecare set costa 250 lire sterline, iar 50% din incasari merg catre Hepatitis C Trust si cealalta jumatate la fotograf. Ele pot fi cumparate de aici.

Artistul american Sandro Miller s-a implicat in numeroase campanii comerciale premiate si este cunoscut pentru colaborarea stransa cu actorul John Malkovich si cu ceilalti membri ai echipei Steppenwolf Theatre Company din Chicago.

La 16 ani, acesta a inceput sa faca fotografii in Chicago, iar de atunci si-a dedicat intreaga activitate crearii de imagini expresive in studioul sau. In noiembrie 2013, Miller a calatorit in Maroc unde a realizat 230 de portrete cu comercianti locali, oameni nomazi, imblanzitori de serpi si muzicieni Gnawa.

La inceputul anului 2019, a realizat proiectul „Transgender” in Lexanne, New Orleans. Acesta a mentionat ca „in aceasta parte a New Orleansului persoanele transgender sunt dispretuite si a trebuit sa organizam sedinta foto in secret – dar a fost probabil unul dintre cele mai satisfacatoare proiecte din intreaga mea cariera.”

Timp de 20 de ani, Miller a fotografiat astfel de comunitati in intreaga lume, iar munca sa este un proiect continuu pentru a transmite un mesaj educational puternic, la nivel global, despre nedreptatile suferite de catre aceste persoane.

Britanica Julia Fullerton-Batten a devenit celebra cu primul ei proiect de arta plastica, „Teenage Stories”.

Printre semnele distinctive ale stilului sau de fotografie sunt locurile neobisnuite alese, folosirea iluminarii cinematografice sau decoruri extrem de creative. Tensiunile vizuale din imaginile sale pe care le imbina cu elemente mistice il determina pe privitor sa reexamineze continuu fotografia deoarece detalii noi apar in prim plan de fiecare data.

Despre lucrarea „Old Father Thames – Tower Bridge”, din 2018, aceasta a mentionat ca „este incredibil sa ne imaginam oamenii saraci din East End inotand si scaldandu-se in raul Tamisa, intre 1930 si 1970.”

Julia a castigat nenumarate premii atat pentru lucrarile sale comerciale, cat si pentru cele de arta plastica si a obtinut titlul de Hasselblad Master in 2008. Lucrarile sale pot fi gasite in colectii permanente din institutii precum National Portrait Gallery din Londra sau Musee de l’Elysee din Lausanne.

Harry Borden este un fotograf britanic de portrete, iar lista cu vedetele pe care le-a surprins cu camera sa ii cuprinde pe Robin Williams, Ewan McGregor, Jamie Oliver, Morgan Freeman, Tony Blair si Margaret Thatcher.

O parte din lucrarile lui Borden sunt pastrate in colectiile National Portrait Gallery, Londra si National Portrait Gallery, Australia.

Legat de portretele sale, pe langa placerea de a privi modul in care lumina se reflecta pe pielea cuiva, Borden mentioneaza ca ii place sa capteze oamenii „intr-un mod foarte organic si natural”, obtinandu-se astfel cele mai interesante fotografii.

Opera lui Ade Adekola cuprinde o varietate de medii de la fotografie, instalatii, pana la arta interactiva. Este un arhitect nigerian devenit artist contemporan.

Ade Adekola surprinde imagini care accentueaza elemente de dincolo de ceea ce ar inregistra ochiul normal. Autodidact, Adekola realizeaza fotografii inca din adolescenta, iar in prezent lucreaza ca artist conceptual explorand filosofia si epistemologia vizuala. Acesta utilizeaza perceptiile ca interactiune pentru a declansa o serie de amintiri.

Lucrarile sale sunt colorate si au la baza adesea imagini suprapuse. Aceste compozitii inovatoare adauga noi perspective fotografiei africane. Pentru lucrarea „Mirror, mirror”, din 2013, Ade Adekola a folosit „duplicarea imaginii creand un ton si o incarcatura spirituala care pare din alta lume.”

Adekola este interesat de istoria culturala a Nigeriei si este fascinat de traditiile textile ale triburilor.

Fotograful de moda Miles Aldridge este faimos la nivel international pentru fotografiile sale suprasaturate, suprarealiste si pline de farmec.

In operele sale, Aldridge stabileste un cadru si o atmosfera asemanatoare marilor regizori de la Hollywood din anii ’40, ’50 si ’60. Fotografiile sunt infuzate de culoare intensa, lumina si drama, iar personajele sunt intotdeauna frumoase si detasate. Femeile, in special, sunt deseori prinse in cadre misterioase.

Interesul lui Aldridge pentru culoare vine dintr-una din interactiunile sale timpurii cu fotografia de moda. „A existat aceasta idee ca, pentru ca o fotografie sa fie interesanta, trebuie sa fie alb-negru, dar intotdeauna am crezut ca exista atat de multe posibilitati folosind culoare.”

Citește în continuare