Skip to content

(galerie foto) Pe apele Marii Rosii din Arabia Saudita se construiesc doua cartiere turistice futuriste. 92 de insule artificiale vor gazdui hoteluri din lanturi de lux, spatii comerciale si vile suspendate deasupra apei.

In Arabia Saudita se deruleaza in prezent un proiect grandios de transformare a Marii Rosii intr-una dintre cele mai mari destinatii de lux din lume. Proiectul, denumit „The Red Sea Project”, a inceput in 2017, face parte din strategia Saudi Arabia Vision 2030 lansata de Printul mostenitor Mohammad bin Salman si cuprinde printre altele crearea unui aeroport international la Marea Rosie si o serie de hoteluri si spatii comerciale de lux dispersate de-a lungul a 92 de insule construite in mod artificial. 

Desi Marea Rosie asupra caruia nu s-a intervenit masiv, pastrandu-se habitatul natural, prin intermediul proiectului ar putea deveni unul dintre cele mai importante centre turistice din lume.

Primul hotel se afla deja in constructie si va lua forma unei insule artificiale denumita „Shura”, proiectata de firma britanica de arhitectura Foster and Partners. 

Insula-hotel este construita dupa conceptul „Coral Bloom” dezvoltat de Foster and Partners pentru a integra armonios constructiile in imprejurimile naturale de pe malul Marii Rosii. Acestea sunt inspirate de mediul local si iau forma unor vile colorate asemenea recifului de corali si personalizate pe nevoile oaspetilor. 

Insula are forma unui delfin si va fi deschisa vizitatorilor spre finalul anului 2023. O mare parte din vile sunt aproape finalizate deja. 

Intregul proiect a fost gandit pentru a crea in mod sustenabil noi habitate si pentru a imbogati din punct de vedere peisagistic mediul natural. Pentru constructia vilelor s-au folosit materiale usoare care nu inmagazineaza caldura si functioneaza ca un scut de aparare impotriva eroziunii cauzate de valurile marii si de vant. Destinatia va fi conectata cu malul marii prin intermediul unui pod de 1,2 kilometri, unul din cele mai lungi poduri din Arabia Saudita. 

Pe insula vor fi 11 hoteluri de la unele din cele mai cunoscute si de lux companii hoteliere precum Edition, Fairmont, Raffles, SLS, InterContinental, Jumeirah, Miraval, Rosewood si Grand Hyatt. Oaspetii insulei se vor putea bucura de diverse activitati in natura, de la golf, la sesiuni de sport pe plaja, petreceri si inot. 

O alta insula impresionanta din arhipelag care se afla in constructie este Sheybarah, unde viitoarele vile au un design futuristic si sunt suspendate deasupra apei. 

Constructiile de pe insula Sheybarah au fost proiectate de catre firma de arhitectura Killa Design din Emiratele Arabe Unite, cunoscuta mai ales pentru proiectarea Muzeului Viitorului din Dubai. 

Noile vile sunt dispuse atat pe uscat, cat si pe apa si reprezinta niste structuri sferice plutitoare, sustinute de un brat de sustinere care are doar doi metri patrati. Acestea sunt acoperite de suprafete reflectorizante cu efect de oglinda pentru a respinge in totalitate razele soarelui si pentru a mentine interiorul racoros.

Cele 26 de vile instalate deja reprezinta unul dintre cele mai ambitioase proiecte de arhitectura ale firmei. Desi designul are o componenta futurista proeminenta, arhitectii sustin ca este inspirat de imprejurimile naturale ale insulei, inspecial de recifurile de corali din Marea Rosie. 

Constructiile pe apa sunt dispuse in mod circular ca simbol pentru unitate si integrare, iar cele de pe plaja amintesc de dunele de nisip din desert. Toate vilele au fost amplasate in asa fel incat sa ofere intimitate deplina oaspetilor din interior.

Pentru a nu perturba mediul inconjurator, vilele sunt fabricate din otel, in Emiratele Arabe Unite, si transportate catre locul de amplasare cu ajutorul unor barci. Fiecare vila are o greutate aproximativa de 120 de tone, astfel ca fiecare etapa de constructie necesita o atentie si precizie sporita pentru a asigura siguranta structurii si a mediului inconjurator.

Spatiile vor fi alimentate cu energie solara furnizata de un centru de panouri solare aflat pe insula, iar apa potabila este asigurata prin intermediul unei statii de desalinizare alimentata tot cu energie solara.

Interiorul spatios al fiecarei vile este decorat cu finisaje si detalii inspirate de interioarele iahturilor de lux. Fiecare camera ofera o vedere panoramica la mare, iar accesul catre exterior se face prin usi glisante orientate catre o punte si o zona de relaxare cu „infinity pool”.

Fieacare vila are o terasa generoasa dedicata observarii mediului natural din jur, a pestilor, pasarilor si broastelor testoase care traiesc la Marea Rosie. Constructia lor a inceput in 2020 si urmeaza sa fie finalizata la mijlocul anului 2024 cand sunt asteptati primii turisti. 

Citește în continuare