Skip to content

Casa de discuri BMG a inrerupt colaborarea cu Roger Waters ca urmare a declaratiilor sale anti Israel. Waters se alatura seriei de artisti ca R. Kelly sau Kanye West ale caror declaratii i-au pus in conflict cu casele lor de discuri.

Casa de discuri BMG se va desparti de Roger Waters, co-fondatorul Pink Floyd, ale carui comentarii incendiare despre Israel, Ucraina si Statele Unite au provocat numeroase controverse.

Compania cu sediul in Germania a semnat un acord de reprezentare  cu muzicianul in 2016 si urma sa lanseze anul trecut o versiune nou inregistrata a albumului legendar „Dark Side of the Moon” din 1973 al Pink Floyd, dar noul director general Thomas Coesfeld a anulat contractul dupa ce si-a preluat noua functie la 1 iulie 2023. Albumul a aparut in cele din urma prin intermediul Cooking Vinyl, cu sediul in Marea Britanie.

Acum BMG se pregateste sa se desparta complet de veteranul muzician.

In timp ce activitatea lui Waters cu Pink Floyd este, fara indoiala, unul dintre cele mai semnificative si mai profitabile cataloage ale erei rock, declaratiile sale politice controversate din ultimii ani au trecut de la antisionism la antisemitism. Anul trecut Waters a vorbit in fata Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite la invitatia Rusiei, sustinand ca invazia din 2022 a Ucrainei nu a fost „neprovocata”.

Waters a fost criticat pe scara larga pentru comentariile sale, dar le-a contestat vehement, exprimandu-le frecvent in cadrul turneelor sale recente, refuzand in acelasi timp orice acuzatii de antisemitism. Aceste declaratii i-au infuriat pe fostii sai colegi de trupa, deoarece au indepartat mai multi pretendenti interesati sa achizitioneze catalogul de inregistrari muzicale al trupei in curs de invechire, despre care se spunea ca ar fi fost scos pe piata pentru o jumatate de miliard de dolari.

Waters insusi a vorbit despre faptul ca a fost „concediat” de BMG intr-un interviu video cu Glenn Greenwald in noiembrie anul trecut, desi stirea a fost ingropata dupa aproximativ 24 de minute de conversatie si a urmat o lunga si familiara tirada in care muzicianul a caracterizat despartirea sa de companie ca fiind rezultatul presiunilor exercitate de interese pro-israeliene fata de Bertelsmann, compania mama a BMG; Waters a vorbit adesea despre conspiratii impotriva sa, facand publice convingerile sale, in special intr-un interviu acordat in 2022 revistei Rolling Stone.

Bertelsmann a emis o declaratie in care isi exprima „solidaritatea cu Israelul” la scurt timp dupa atacul Hamas din 7 octombrie.

In timp ce este obisnuit ca artistii sa fie „retrasi” din contractele de inregistrare de catre casele de discuri, acest lucru este mult mai rar intalnit in cazul marilor contracte de editare.

In ultimii ani, atat actiunile sau declaratiile lui R. Kelly, cat si cele ale lui Kanye West i-au pus in conflict cu casele lor de discuri si cu editorii, in ciuda vanzarilor multiplatina; Kelly, care ispaseste o pedeapsa cu inchisoarea de zeci de ani pentru mai multe infractiuni legate de comportament sexual neadecvat, si-a vazut drepturile de autor cu Sony Music si Universal Music Publishing acordate de un judecator victimelor sale, in timp ce contractele lui West cu divizia de muzica inregistrata a Universal si cu Sony Music Publishing au fost lasate sa expire fara a fi reinnoite.

Citește în continuare