Skip to content

Pentru prima data in istorie, Castelul Balmoral va putea fi vizitat la interior. Regele Charles ofera acces in resedinta scotiana unde a decedat Regina Elisabeta. Tururile incep de la 1 iulie. 

Pentru prima data de cand a intrat in proprietatea monarhiei britanice, Castelul Balmoral va putea fi vizitat la interior, inclusiv in apartamentele private utilizate de Rege si Regina cand isi petrec vacantele pe mosie.

Castelul a deprins o insemnatate speciala, fiind locul in care si-a petrecut ultimele zile din viata regretata Regina Elisabeta a II-a care a decedat pe 8 septembrie 2022. 

Pana in prezent, tururile castelului au fost limitate la parcul de pe mosie si la sala de baluri.

In premiera, Regele Charles ofera acces vizitatorilor in locurile in care majoritatea membrilor familiei regale au creat amintiri pretioase, atat fericite — picnicuri, zile de vacanta si relaxare, petreceri cu prietenii apropiati — dar si mai putin fericite — in sala de bal de la Balmoral a fost depus sicriul reginei Elisabeta, imediat dupa moartea ei. 

Noile tururi sunt dedicate grupurilor mici, vor incepe in aceasta vara si vor costa 100 de lire sterline —pentru tururi standard, ghidate — si 150 de lire sterline — pentru experienta completa care include si ceaiul de la ora 5. Daca doriti sa vizitati Balmoral, va recomandam sa va faceti rezervarile din timp deoarece tururile vor avea loc de la 1 iulie pana la 4 august si vor fi limitate la doar 40 de bilete pe zi. 

Dupa 5 august, Regele si Regina urmeaza sa soseasca la Balmoral pentru a-si petrece vacanta anuala de vara care include plimbari lungi pe jos si cu automobile 4×4, pescuit, vanatoare si sesiuni de pictura. 

Castelul Balmoral este resedinta scotiana a familiei regale de cand a fost cumparat pentru Regina Victoria de catre printul Albert in 1852, dupa ce fusese inchiriat initial in 1848.

Castelul a fost amenajat pentru a deveni resedinta a familiei regala, fiind finalizat in 1855. Noile tururi private vor fi facute cu ghizi experti in istoria mosiei care vor povesti vizitatorilor despre originile cladurii si modul in care a fost iubita de generatii intregi ale familiei regale, devenind singurul loc in care se simteau in intimitate. 

Turul va include, ca si pana acum, terenurile, parcurile, gradinile si expozitiile de pe mosia Balmoral. Exista posibilitatea a de inchiria un ghid audio, de aproximativ o ora, disponibil in limba engleza, cu traducere in olandeza, franceza, germana, italiana si spaniola.

Ca parte a noului tur privat, puteti vizita Sala de bal, unde va fi expusa colectia de acuarele a Regelui cu peisaje de la Balmoral, Highgrove si Sandringham. De asemenea, va fi expusa in premiera o colectie de tinute purtate de Regele Charles si Regina Camilla, de regretata Regina Elisabeta si de Regina Elisabeta, Regina Mama.

Tururile ii vor conduce pe oaspeti printr-o selectie de camere folosite de rege si regina si de alti membri ai familiei regale. Nu vor exista franghii care sa interzica accesul in camere, asa cum se intampla in alte proprietati, deoarece este o resedinta functionala si nu un muzeu. 

Oaspetii vor putea vedea apartamentele regale, doua sali de mese, salonul de desen, holul pajului si salonul rosu, unde Regele Charles s-a intalnit cu premierul Rishi Sunak la inceputul acestui an.  

Intr-o declaratie pe Balmoral s-a anuntat: „De la finalizarea sa in 1855, accesul la interiorul castelului Balmoral a fost restrictionat pentru public, pana acum. Pentru prima data in istorie, suntem incantati sa anuntam lansarea unor tururi private ale interiorului castelului – Experienta Balmoral. Invatati despre istoria si patrimoniul Balmoral, condusi de ghizii nostri experimentati prin cateva dintre camerele rafinate din interiorul castelului Balmoral. Veti vedea de ce Balmoral este un loc atat de special – mult iubita si celebra casa din Highland a Familiei Regale.”

Regele a ordonat, de asemenea, construirea unui labirint urias pe mosia castelului, inspirat de un labirint in care obisnuia sa se joace in copilarie la Sandringham.

Tinandu-se de promisiunea facuta in momentul in care a preluat tronul britanic, Regele Charles incearca sa aduca publicul mai aproape de monarhie si sa ofere acces inclusiv in viata personala a familiei regale.

Noile tururi sunt in concordanta cu dorinta regelui de a deschide usile mai multor resedinte oficiale pentru publicul larg. Tururile de vara sunt considerate a fi un proiect pilot pentru a vedea cum vor face fata la un aflux de vizitatori.

Acest lucru a putut fi observat recent prin anunturile legate de problemele medicale confruntate de monarh si de Printesa de Wales. Au fost declaratii fara precedent in istoria familiei regale, nu ar fi fost posibile sau permise in timpul Reginei Elisabeta. 

Atat Regina Camilla dar si Printul William, Printesa Anne, Printesa de Wales si Zara Tindall au luat parte la inregistrarea unor podcasturi in ultimul an. Iar Regele Charles a lansat un documentar care a permis, in premiera, acces la repetitiile pentru incoronare. Se preconizeaza ca in viitorul apropiat vor exista alte proiecte care vor oferi acces in intimitatea familiei. 

Citește în continuare