Skip to content

(galerie foto) Regina Elizabeta si Printul Charles au plantat copaci alaturi de copiii de la o scoala din Balmoral.

Dupa o vacanta de vara petrecuta departe de ochii publicului, pe mosia Castelului Balmoral, Regina Elizabeta a avut prima aparitie oficiala din ultimile luni. Monarhul a aparut alaturi de fiul mostenitor al Coroanei britanice, Printul Charles, pentru a planta copaci alaturi de copiii de la o scoala primara.

Evenimentul de plantare a copacilor demareaza un program national inclus in Jubileul Reginei (care va fi sarbatori anul viitor) care ii incurajeaza pe toti supusii sa impadureasca insula britanica.

Plantarea copacilor a avut loc pe pavilionul de crichet al mosiei Balmoral. Regina, in varsta de 95 de ani, a aparut imbracata intr-o tinuta adecvata muncilor la camp si a folosit o cazma pentru a planta un fag auriu. Alaturi de ea si de Printul Charles s-au aflat copiii de la Crathie Primary School care s-au inscris in programul „The Queen’s Green Canopy” (Bolta Verde a Reginei). Proiectul isi propune sa creeze o „mostenire care va rezista in timp” printr-o retea de copaci plantati in numele Reginei. 

Sloganul programului care a fost demarat zilele trecute si va fi extins la nivel national din octombrie pana in martie este „Plant a tree for the Jubilee” (planteaza un copac pentru Jubileu).

Reteaua de copaci va include scolile din toate orasele din Marea Britanie dar si o serie de 70 de paduri antice si 70 de copaci istorici.

Campania are ca scop final indemnarea populatiei spre ameliorarea incalzirii globale si protejarea mediului inconjurator prin inverzirea zonelor libere. Ideea a venit dupa studii care au dezvaluit ca Regatul Unit este una dintre cele mai putin impadurite zone ale Europei. 

La final, va fi creata o harta digitala a tuturor copacilor plantati care isi propune sa le arate oamenilor ca fiecare are un rol in lupta impotriva incalzirii globale. In acelasi timp, reprezentantii Palatului Buckingham au declarat ca proiectul este gandit intr-o nota optimista sa ii inspire pe cei afectati de pandemie si sa ii educe pe copii ca fiecare dintre ei este custodele naturii. Primul copac de pe harta va fi un stejar Verdun care a fost plantat in parcul Castelului Windsor in primavara acestui an.

In plin proces de plantare al copacului, Regina a exclamat: „Se pare ca cineva va trebui sa lucreze mult la acesta.” Printul Charles a completat, cu o nota ironica tipit britanica: „Sa speram ca va supravietui”. In discutia cu elevii, Printul si-a adaptat discursul intr-o directie mult mai optimista: „Cand veti fi mult mai in varsta, o sa il vedeti crescut, urias.”

Elevii prezenti la eveniment i-au oferit Reginei o serie de felicitari create manual, asa cum e obiceiul la fiecare final de vacanta petrecuta la Balmoral. Anul acesta a fost prima data cand reprezentantii scolii au avut ocazia de a-i inmana felicitarile personal iar Regina le-a promis ca „ma voi uita la ele in masina, in drum spre casa”. Ulterior, a revenit la stilul ironic care a consacrat-o si le-a spus copiilor care purtau coroane din nuiele, crengi si frunze pe cap ca: „Nu par foarte confortabile, arata ca niste cuiburi de pasari”.

Regina iubeste copacii si are o colectie eclectica pe care o ingrijeste cu ajutorul gradinarilor de la Palatul Buckingham. 

De-a lungul domniei, Regina Elizabeta a plantat peste 1.500 de copaci. In urmatoarele luni, va planta mai multi copaci decat in toti cei 70 de ani petrecuti pe tron care vor fi sarbatoriti in cadrul Jubileului aniversar.

Colectia de copaci istorici include de la un dud care dateaza din secolul al XVI-lea pana un castan adus din India sau un stejar pe care l-a plantat cu ocazia nasterii Printului Charles in 1948.

Mai multe despre pasiunea monarhului pentru gradini puteti afla mai jos, din povestile despre colectiile spectaculoase de la Windsor si Buckingham.

Citește în continuare