Skip to content

Dupa 40 de ani, gradinile Castelului Windsor vor fi deschise pentru vizitatori. Sunt gradinile in care Regina Elisabeth si sora sa au cultivat legume pe vremea razboiului

Una dintre resedintele oficiale ale reginei Elisabeta a Marii Britanii este Castelul Windsor, care  urmeaza sa deschida publicului gradina din aripa de est pentru prima oara in ultimii patruzeci de ani.

Vizitatorii castelului, unde Regina Elisabeta a locuit pe perioada masurilor de restrictie impuse in Marea Britanie din cauza pandemiei inainte de a calatori in Scotia, vor putea face un tur al gradinii in weekendurile lunii august si septembrie. Decizia a fost luata in conformitate cu regulile de distantare sociala, astfel incat vizitatorii sa se poata plimba pe o parte mai mare a terenului castelului.

O gradina la administrarea careia a contribuit fiecare membru al familiei regala

Prima gradina a fost creata in 1824 in timpul domniei Regelui George al-IV-lea, pe locul care anterior, in Evul Mediu, era amenajat ca o fortareata cu scopuri defensive, a declarat curatorul castelului Richard Williams. Pentru a proteja zidurile castelului, in secolul al XVII-lea, Charles al- II-lea a dispus crearea unei terase, cu gazon special pentru bowling. De asemenea, tot Charles al-II-lea a primit de la monarhii Franței și 34 de portocali pentru grădină.

Gradinile au fost remodelate ulterior de Regina Victoria si Printul Albert in secolul al XIX-lea, acesta fiind implicat si in partea de peisagistica, Regina mentionand in jurnalele sale cat de ocupat era Printul Albert zilnic cu amenajarea gradinii.

 In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, gradina a servit ca plantatie de legume. Atat actuala Regina Elisabeta, cat si sora ei, Printesa Margaret, aveau ca indatorire sa aiba grija de parcelele de legume pe care chiar ele le sadisera in perioada razboiului, cu rosii, porumb si fasole.

Gradina Castelului Windsor, o poveste in 3500 de tufe de trandafiri aflata in grija Printului Filip

In gradina sunt plantate 3500 de tufe de trandafiri, pozitionate in jurul unei fantani centrale. Gradina a fost initial creata pentru a oferi o priveliste apartamentelor regale de-a lungul fatadei estice a castelului.

Din 1971, Printul Filip, sotul Reginei Elisabeta, este responsabil pentru aspectul actual al gradinii, pe care a reorganizat-o pe placul sau, introducand si fantana centrala in design. De asemenea, aranjarea geometrica a tufelor ii apartine tot Ducelui de Edinburgh, Printul Filip.

In 2016, la aniversarea de 90 de ani a Reginei Elisabeta, fotografa Annie Leibovitz a pozat-o in aceasta gradina,  fotografia a aparut pe coperta Revistei Vanity Fair. Elisabeta a II-a apare alaturi de patru dintre cainii ei de companie in gradina Castelului Windsor.

Imaginea a fost realizata atunci cand Regina Marii Britanii a pozat pentru un set de trei fotografii oficiale cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani. Sotul ei, ducele de Edinburgh, a pozat si el alaturi de regina, dar si alaturi de nepoti si stanepoti.

Dupa aceasta sedinta foto, Annie Leibovitz a declarat ca ”Cel mai emotionant si mai important aspect consta in faptul ca aceste fotografii au avut la baza ideile reginei”.

Citește în continuare