Skip to content

Castelul Bran, pe primul loc in clasamentul celor mai infricosatoare locuri din Europa care pot fi vizitate de Halloween. Este urmat de o localitate din Anglia care detine recordul mondial pentru cel mai bantuit sat din lume.

Europa este una dintre principalele destinatii de vacanta din lume, reprezentand un mozaic de culturi si traditii diferite de la o regiune la alta. Este de asemenea si unul dintre continentele cu cea mai lunga, complicata si sangeroasa istorie, de aceea multe locuri din Europa se afla pe lista celor mai cautate destinatii de catre amatorii de experiente tari si pasionatii de paranormal. 

Pe langa bogatul patrimoniu cultural si material, Europa este si locul care gazduieste unele dintre cele mai infricosatoare si chiar bantuite, dupa cum ar crede unii, castele, sate, si chiar paduri din lume. Pentru ca se apropie Halloween-ul, StressFreeCarRental.com, serviciul online de inchirieri de automobile, a realizat un top al celor mai infricosatoare locuri care pot fi vizitate in Europa.

Pe primul loc se afla Castelul Bran din Romania, cunoscut la nivel international ca locuinta contelui Dracula, personajul fictiv creat de Bram Stoker si inspirat de Vlad Tepes.

Foto: Profimedia Images

Adesea mentionat ca locuinta lui Dracula, Castelul Bran din judetul Brasov se afla in capul listei celor mai bantuite locuri din Europa datorita intregii povesti create in jurul constructiei, fiind unul dintre singurele castele din Romania care seamana cu descrierea din romanul lui Bram Stoker. 

Ridicat pe o stanca abrupta dintre Magura si Dealul Cetatii, intr-un punct strategic, edificiul a fost initial o cetate miliara de aparare, iar in acest moment adaposteste Muzeul Bran. Este vizitat anual de sute de mii de turisti din toata lumea, care au auzit de legenda Contelui Dracula. Muzeul se intinde pe 4 etaje, unde sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri.

Fortareata de secol al XIV-lea a fost descrisa drept unul dintre cele mai spectaculoase castele bantuite din Europa si cea mai potrivita destinatie pentru a petrece noaptea de Halloween. Cu aceasta ocazie, la castel se organizeaza anual si o petrecere de Halloween cu un program extins, bauturi selecte si un meniu tematic sofisticat. Mai multe detalii despre eveniment puteti afla aici

Pe locul al doilea se afla o localitate din nord-vestul Italiei unde s-au desfasurat ultimele procese impotriva vrajitoarelor in timpul Renasterii Tarzii, fiind astazi unul dintre cele mai infricosatoare sate medievale din regiune.

Triora, o localitate din Italia aflata la granita cu Franta, ascunde in spatele strazilor medievale si a caselor de piatra o istorie intunecata si sangeroasa. Aici au avut loc ultimele procese conduse de Inchizitia catolica impotriva presupuselor vrajitoare din Italia. Acestea au avut loc intre 1587 si 1589 si au dus la torturarea si uciderea a 50 de femei acuzate de vrajitorie. 

In prezent, localitatea a fost supranumita „Salemul Italiei” iar pentru a comemora evenimentele tragice din trecut, in fiecare an pe strazile din sat are loc festivalul „Strigora”, sarbatorit la mijlocul lunii august. 

Pe locul al treilea se afla o localitate din Anglia care detine in prezent titlul de cel mai bantuit sat din Marea Britanie, fiind inclus in Cartea Recordurilor. 

Pluckley, o localitate din comitatul Kent, din sud-estul Angliei, este unul dintre cele mai infricosatoare locuri din Europa. Despre acest sat se zvoneste ca ar fi bantuit de cel putin 12 fantome, printre care si un fost director al scolii locale care s-ar fi spanzurat.

Localitatea a intrat in Cartea Recordurilor in 1989 datorita mai multor cazuri paranormale in care rezidentii au declarat prezenta unor fantome. Satul a fost de asemenea unul dintre subiectele unor emisiuni televizate care urmaresc activitati paranormale, precum „Most Haunted” si „Ghostly Legends”. 

Topul celor mai infricosatoare locuri din Europa continua cu localitatea Ochate din Spania, urmata de satul Rosin din Scotia, Skirnjari din Croatia si Tintern din Tara Galilor.

Festivitatile si celebrarea Halloween-ului au o istorie indelungata care porneste din Antichitate. Halloween-ul isi are radacinile in festivalurile celtice, sarbatori catolice si ritualurile celticilor de inmormantare. 

Desi in ziua de astazi este o sarbatoare raspandita in toata lumea, nu a fost intotdeauna un fenomen atat de modern si popular. A devenit unul dintre cele mai interesante evenimente ale anului datorita caracterului misteros si al povestilor de groaza pe care le-a inspirat.

Cuvantul Halloween inseamna ”hallowed evening” sau ”seara sfanta” si provine din traditia europenilor de a celebra ”All Hallows’ Eve” pe 31 octombrie, adica ”seara tuturor sfintilor”. Numele a fost scurtat de catre crestinii britanici la „Halloween” si a fost transmis si popularizat in special de cultura americana.

Originea exacta a sarbatorii ramane un mister, dar istoricii si cercetatorii interesati de subiect au gasit diverse legaturi cu „Samhain”, un festival celtic de rit pagan care comemoreaza sfarsitul verii. 

Vechi de 2.000 de ani, a fost celebrat in trecut de catre celtii din Irlanda, Scotia si Insula Man de astazi, din 31 octombrie pana in 1 noiembrie. Potrivit folclorului, in timpul noptii de „Samhain” lumea celor vii se intersecteaza cu cea a mortilor, astfel oamenii puteau comunica mai usor cu cei disparuti, iar spiritele se puteau intoarce pe pamant. Pentru a intampina sufletele din lumea de dincolo, se ofereau ofrande din hrana si obiecte care erau considerate a fi norocoase. 

Dincolo de originile supranaturale, istoricii cred ca Samhain servea si ca o sarbatoare cu un sens practic, si anume, pregatirea oamenilor pentru venirea frigului si a iernii. In timpul festivalului, se strangea recolta, se faceau provizii pentru iarna, iar animalele se intorceau de la pascut la casele stapanilor. 

Va invitam sa aflati mai multe despre istoria sarbatorii de Halloween si despre cum a ajuns in prezent sa devina un fenomen global la articolul de mai jos. 

Citește în continuare