Skip to content

Istoria sarbatorii de Halloween isi are radacinile in Antichitate. Desi este cunoscuta astazi drept o sarbatoare americana, Halloween-ul provine din Europa, fiind cunoscut original sub numele de Samhain.

In ultima zi a lunii octombrie, cei mici si cei mari sarbatoresc unul dintre cele mai importante evenimente ale toamnei: Halloween-ul. Desi este un obicei preluat de la nord-americani care a inceput sa fie vizibil inclusiv in Romania, festivitatile si celebrarea Halloween-ului au o istorie indelungata care porneste din Antichitate. 

Desi in ziua de astazi este o sarbatoare raspandita in toata lumea, nu a fost intotdeauna un fenomen atat de modern si popular. A devenit unul dintre cele mai interesante evenimente ale anului datorita caracterului misteros si al povestilor de groaza pe care le-a inspirat.

Halloween-ul isi are radacinile in festivalurile celtice, sarbatori catolice si ritualurile celticilor de inmormantare. 

Cuvantul Halloween inseamna ”hallowed evening” sau ”seara sfanta” si provine din traditia europenilor de a celebra ”All Hallows’ Eve” pe 31 octombrie, adica ”seara tuturor sfintilor”. Numele a fost scurtat de catre crestinii britanici la „Halloween” si a fost transmis si popularizat pana astazi. 

Originea exacta a sarbatorii ramane un mister, dar istoricii si cercetatorii interesati de subiect au gasit diverse legaturi cu „Samhain”, un festival celtic de rit pagan care comemoreaza sfarsitul verii. Vechi de 2.000 de ani, a fost celebrat in trecut de catre celtii din Irlanda, Scotia si Insula Man de astazi, din 31 octombrie pana in 1 noiembrie. 

Potrivit folclorului, in timpul noptii de „Samhain” lumea celor vii se intersecteaza cu cea a mortilor, astfel oamenii puteau comunica mai usor cu cei disparuti, iar spiritele se puteau intoarce pe pamant. Pentru a intampina sufletele din lumea de dincolo, se ofereau ofrande din hrana si obiecte care erau considerate a fi norocoase. 

Dincolo de originile supranaturale, istoricii cred ca Samhain servea si ca o sarbatoare cu un sens practic, si anume, pregatirea oamenilor pentru venirea frigului si a iernii. In timpul festivalului, se strangea recolta, se faceau provizii pentru iarna, iar animalele se intorceau de la pascut la casele stapanilor. 

Mai tarziu, in primul secol al erei noastre, majoritatea teritoriilor celtice au fost cucerite de catre Imperiul Roman. In mod ineviatbil, ritualurile si festivalurile lor au inceput sa fie asimilate de romani si au fost create noi sarbatori. 

Samhain s-a transformat in festivalul „Pamona”, o sarbatoare a recoltei care avea loc pe 1 noiembrie. Pamona a continuat anual pana in secolul al VIII-lea cand Papa Grigore al III-lea a decis sa transforme festivalul pagan intr-o serie de sarbatori crestine. El a declarat data de 1 noiembrie ca fiind Ziua Tuturor Sfintilor, o sarbatoare care sa onoreze sfintii si martirii, iar seara de 31 octombrie a devenit cunoscuta ca ajunul sarbatorii prin care oamenii se pregateau pentru ziua urmatoare, posteau si se rugau. Cateva secole mai tarziu, 2 noiembrie va deveni Ziua Mortilor, o sarbatoare dedicata crestinilor botezati care au murit. Astfel s-a creat un festival de 3 zile care incepea in ultima seara din octombrie. 

La baza, activitatile de Halloween se trag din ritualurile celtice si, in ciuda sarbatorilor crestine care le-au inlocuit, s-au pastrat in cultura populara elemente care amintesc de sarbatoarea pagana precum costumele, dovlecii incrustati pe post de lampi si colindatul din usa in usa, purtand costume. Obiceiurile au supravietuit in timp, fiind actualizate periodic. Vechii celti credeau ca in timpul sarbatorii, spiritele se vor deghiza in cersetori si vor pacali oamenii spre a le oferi mancare sau bani. Pe baza superstitiilor vremurilor, a inceput sa se creada ca respingeau un suflet costumat, gazdele vor fi blestemate. 

Treptat, Halloween-ul a fost introdus in Statele Unite prin imigrantii irlandezi si scotieni care s-au stabilit in America in perioada revolutiei industriale.

La inceputul secolului al XX-lea, Halloween-ul era deja un eveniment raspandit pe tot continentul Nord-American si celebrat de majoritatea oamenilor, devenind popular in special in randul celor mici care se costumeaza si ies la colindat dupa dulciuri si bomboane rostind faimoasa fraza „Trick or Treat?” (Ne dati or nu ne dati?). Influentati de cultura capitalista, sarbatoarea a devenit un fenomen cultural, economic si social in care numerosi angajatori ofera zile libere pentru a le permite oamenilor sa isi decoreze casele si sa se pregateasca pentru Halloween. Exista inclusiv concursuri in cartiere pentru cine reuseste sa realizeze cel mai inspaimantator decor. In plus, majoritatea afacerilor americane au perioade dedicate vanzarilor de produse tematice pentru Halloween si costumelor pe tot parcursul lunii octombrie.

Europenii au fost reticenti sa adopte o sarbatoare care are origini pagane, astfel a durat ceva timp pana a fost preluat pe continentul nostru, raspandirea lui fiind pusa pe seama americanizarii din anii ’90. A inceput in a doua parte a secolului al XX-lea si este pusa pe seama popularitatii culturii americana, prin filme, seriale videoclipuri, carti si desene animate.

In timp ce americanii si-au dezvoltat propria cultura in jurul sarbatorii, restul lumii o celebreaza in moduri diferite care variaza de la un loc la altul.

Festivitatile folclorice si traditiile si-au pus amprenta asupra evenimentului. Spre exemplu, in Mexic si unele locuri din America Latina se sarbatoreste „Dia de los Muertos” prin altare cu ofrande dedicate mortilor din familie, decoratiuni colorate, mancaruri si bauturi specifice sarbatorii. In zonele rurale din Filipine cei mici merg din usa in usa, adesea in costume, cantand pentru cadouri si dulciuri.

In Irlanda, traditiile celtice inca se pastreaza: copii merg costumati la colindat, iar adultii organizeaza vanatori de comori, printre acestea se fac focuri de artificii sau mancaruri preparate special pentru ziua de Halloween – Colcannon din varza si cartofi si Barmbrack, o paine cu stafide despre care se spune ca poate prezice viitorul. 

Similar, in Romania exista perioada colindatului din preajma sarbatorilor de iarna care are radacini similare. Desi sunt asociate crestinitatii si puse pe seama lui Hristos, colindele provin din perioada pre-crestina si aveau un rol ritualic: pentru fertilitate, pentru inceputul anului agrar, pentru sfarsitul anului agrar si culegerea recoltei si pentru alungarea spiritelor rele si mijlocirea reintalnirii cu cei plecati in lumea cealalta.

In Romania sarbatoarea Halloween-ului a ajuns dupa anii ’90 si s-a popularizat datorita tendintei de americanizare prin care au fost preluate o multime de obiceiuri de peste ocean. Sarbatoarea este privita mai mult o activitate pentru adulti prin care cluburile si restaurantele gazduiesc petreceri tematice in care cei mare se costumeaza si sarbatoresc impreuna. Pe langa acestea, se pot observa similitudini intre sarbatori ortodoxe precum Luminatia, Ziua mortilor sau Mosii de Toamna care au loc in Romania si celebreaza memoria celor pierduti inainte de inceputul lunii noiembrie, de obicei in ziua de 30 sau 31 octombrie.  

Citește în continuare