Skip to content

Lucian Ionescu, Anca Hanu, Pusa Darie, Cristian Grosu castigatorii premiilor de actorie la Gala Uniter 2020. A fost o editie la care au fost premiate musicalurile

Gala premiilor UNITER 2020, desfasurata cu 6 luni intarziere din cauza pandemiei, a avut loc aseara in aer liber la Craiova, pentru a marca 170 de ani de istorie ai Teatrului National “Marin Sorescu”.

A fost o editie la care pare s-a facut un schimb de generatii, cu castigatori foarte tineri si cu doua spectacole muzicale premiate, desi in Romania productia de  musicaluri e foarte mica.

Lucian Ionescu (Familia Addams), Anca Hanu (Chirita in concert) au castigat premiile pentru cei mai buni actori in rol principal,  Pusa Darie („Dansul Delhi”) si Cristian Grosu (Caliban, in Furtuna – Shakespeare) au castigat premiile pentru cei mai buni actori in rol secundar.

Iata palmaresul editiei UNITER 2020

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câstigat de „Chiritza în concert”, dupa Vasile Alecsandri si Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul National Cluj-Napoca.

Premiul pentru cea mai buna regie a fost câstigat de Eugen Jebeleanu, pentru regia spectacolului „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si Compagnie des Ogres.

Premiul pentru Cea mai buna actrita în rol principal a fost câstigat de Anca Hanu, pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul „Chiritza în concert”, dupa Vasile Alecsandri si Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul National Cluj-Napoca.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câstigat de Lucian Ionescu, pentru rolul Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia si costumele Razvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucuresti.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost câstigat de Cristian Grosu, pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, regia Gábor Tompa la Teatrul National Cluj-Napoca.

Premiul pentru Cea mai buna actrita în rol secundar a fost câstigat de Pusa Darie, pentru rolul Mama din spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi.

Premiul pentru întreaga activitate regie: DRAGOS GALGOTIU, actor: MIRCEA RUSU; actrita: RODICA MANDACHE, scenografie: CONSTANTIN CIUBOTARIU

Premiul pentru Debut a fost câstigat de Andrei Chifu, pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe granita” de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater la Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara.

Premiul special pentru promovarea teatrului-dans: LINOTIP – CENTRU INDEPENDENT COREGRAFIC

Premiul de Excelenta: FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU pentru calitatea exceptionala a ultimelor sase editii – ridicat de directorul festivalului, Marina Constantinescu

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost câstigat de „Hamlet” de William Shakespeare, adaptarea radiofonica si regia artistica Mihai Lungeanu, productie a Societatii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV a fost câstigat de „Manifest. Scrisoare catre un prieten si înapoi catre tara” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, productie a Societatii Române de Televiziune (Casa de Productie a TVR)

Premiul special pentru teatru de papusi si marionete: FESTIVALUL „PUPPETS OCCUPY STREET” / „PAPUSILE OCUPA STRADA”, EDITIA 2019 cu tema „Evolutie prin Revolutie” organizat de Teatrul pentru copii si tineret Colibri Craiova

Premiul special pentru video mapping: ANDREI COZLAC

Premiul pentru cea mai buna scenografie a fost câstigat de Cristina Milea, pentru scenografia spectacolului „Legaturi primejdioase” de Christopher Hampton, dupa romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucuresti

Pentru a XXVIII-a editie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizari a fost alcatuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zarnescu, Calin Ciobotari. Spectacolele care au intrat în atentia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

Citește în continuare