Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 24-26 iunie: Bucharest Opera Festival, concert Morcheeba, petrecere Nostalgia, Coco avant Chanel la Gradina cu Filme si festivalul Namaste

Pentru acest weekend, proiectul Strazi Deschise continua, de la Calea Victoriei la Piata Unirii, in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului.

Morcheeba concerteaza la Arenele Romane in aceasta vineri, cu trupa Golan in deschidere.

Skye Edwards si Ross Godfrey se intorc anul acesta in Romania, cu un show de promovare a celui de-al zecelea album de studio Morcheeba – “Blackest Blue”, compus in pandemie si lansat in primavara lui 2021.

Albumul exploreaza soundurile experimentale cu care duoul londonez ne-a obisnuit de-a lungul celor aproape trei decenii de cariera, continuand calatoria muzicala ce i-a consacrat ca pionieri ai scenei muzicale britanice si i-a facut cunoscuti in toate colturile lumii, cu vanzari de milioane de albume. Detalii despre bilete si concert, aici.

Prima editie a Bucharest Opera Festival se va desfasura in perioada 24 iunie – 2 iulie pe scena Operei Nationale Bucuresti, cu invitati din toata tara, inclusiv de la Chisinau.

Festivalul se deschide cu spectacolul “Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart  in regia lui Andrei Serban, vineri, 24 iunie, de la ora 18:30.

Legenda lui Don Juan a inspirat mari autori din toate timpurile, de la Tirso de Molina, Molière, E.T.A. Hoffmann, George Gordon Byron, Alexandr Puşkin, George Bernard Shaw si Albert Camus, fiind punctul de pornire al unor piese de teatru, eseuri si poezii.

Intre toate, opera lui Mozart ramane inegalabila, proaspata la fiecare montare, de parca neobositul Don Juan insusi ar fi inoculat-o cu energia sa. „Oare ce se intampla in Don Giovanni? Femeile il vaneaza sau el le seduce? Fiecare adopta una din cele trei posibilitati: senzualitatea, alianta pe viata, mantuirea, si fiecare rol pune in evidenta aspectele jumatate serioase, jumatate comice ale acestor optiuni,” explica Andrei Serban.

Sambata, pe scena vor fi prezenti reprezentantii Teatrului National de Opera si Balet „ Maria Biesu” din Chisinau, cu o interpretare a “Lacul lebedelor” de P.I. Ceaikovski, iar duminica au loc doua spectacole ale Operei Maghiare din Cluj Napoca, „Ora spaniola” (L’heure espagnole) si „Copilul si vrajile” (L’enfant et les sortileges).

In Parcul Izvor are loc una dintre cele mai asteptate petreceri, Nostalgia, unde timp de trei zile, mai multe scene vor oferi hituri celebre, cunoscute de toate categoriile de varsta.

Organizatorii vor transforma Parcul Izvor intr-un orasel plin de nostalgie, format din 5 cartiere, fiecare cu decor si muzica diferita, iar pe langa vor fi si instalatii de arta,  oferind experiente senzoriale si alte lucruri ce vor transforma petrecerea intr-o fabrica de amintiri. Inca mai sunt bilete disponibile, detalii aici.

In Gradina Botanica are loc Weekend Sessions, iar in acest sfarsit de saptamana au loc proiectii de scurtmetraje, selectie oferita de Bucharest Film Awards.

Weekend Sessions ofera pe 25-26 iunie o selectie de 7 scurtmetraje din 7 tari, in cadrul Bucharest Film Awards, dar si picnic si mici cumparaturi de la antreprenori locali. sesiuni de jazz, poezie contemporana, ateliere, yoga, mindfulness si alte surprize. Detalii aici.

La Gradina cu Filme, spatiul boem din Piata Lahovari, in acest weekend are loc concertul lui Bogdan Simion& Lautarii de Matase (vineri, 24 iunie), si proiectia filmelor “Coco avant Chanel” (sambata, 25 iunie) si “R.M.N.” (duminica, 26 iunie).

De Ziua Universala a Iei, vineri – 24 iunie 2022, de la ora 20:30, are loc concertul Bogdan Simion & Lautarii de Matase. Bogdan Mihai Simion este cobzar, scriitor, culegator de muzica traditionala, lautar, iar pe scena Gradinii cu Filme va canta muzica lautareasca veche, culeasa din toata tara.

Sambata, 25 iunie 2022, de la ora 21:00, se proiecteaza pelicula „Coco avant Chanel”, in regia lui Anne Fontaine, cu Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, iar duminica, are loc proiectia filmului “R.M.N”, cu Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi, Deák Zoltán.

Biletele pentru toate aceste evenimente de la Gradina cu Filme se pot procura de aici.

La Combinatul Fondului Plastic inca se mai poate vizita cea de-a treia expozitie Art in Progress, un proiect multidisciplinar dedicat noii generatii de creatori, organizata de DIPLOMA si The Institute.

Sub conceptul Velcro Adorables, expozitia prezinta lucrari de pictura, fotografie, sculptura, grafica, foto-video, alaturi de instalatii performative, realizate de artisti si artiste din noua generatie, care activeaza atat in tara, cat si peste hotare. Artistii a caror viziune o puteti descoperi la Art in Progress_3 sunt: Ana Balan, Matei Dumitriu, Luca Florian, Adela Giurgiu, Ludic Collective, Claudia Moraru, Miruna Nica, Alexandra Satmari si Teodora Tanase. Detalii aici.

A inceput Bienala de Arta Contemporana de la Bucuresti (BB10), unde curator este A.I. JARVIS, un program de inteligenta artificiala dezvoltat de studioul Deraffe din Viena.

Pentru aceasta editie a Bienalei, artistii invitati si selectati de A.I. Jarvis: Catalin Burcea (RO), Andreea Chirica (RO), Sergiu Dita & Anca Stoica (RO), Dejan Kaludjerović (A/SRB), Bogdan Matei (RO), Ryts Monet (A/IT), Andreea Medar & Malina Ionescu (RO), Yoshinori Niwa (A/JPN), Josef Polleross (A) si Carlo Zappella (A).

Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.

Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.

Librariile Carturesti au pregatit un raft dedicat artei si povestilor care au legatura cu arta. Initiativa este parte din Art Safari, dar poate fi accesata online de oriunde din tara.

Pe langa prezenta fizica in cadrul evenimentului Art Safari, Carturesti a deschis si online un raft dedicat Art Safari, accesibil oriunde in tara si in afara Romaniei, pe carturesti.ro. Selectia este alcatuita in ton cu expozitiile aduse de cele noua editii de pana acum ale Art Safari.

Mircea Cantor, Oláh Gyárfás, Marius Alexe – Bean si Teodor Graur, intr-o serie de performance-uri care promoveaza o expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului Roman.

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc „Traditie circulara (Conectat la natura)” – o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii.

Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative si propune o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta cu tema investigarii relatiei dintre arta contemporana, patrimoniu si inovatie.

Pasionatii de cultura Indiana sunt invitati la Festivalul Namaste, pe 25 si 26 iunie, in curtea si gradina Casei Universitarilor.

Programul cuprinde expozitie cu vanzare de carti, imbracaminte traditionala, bijuterii, accesorii, obiecte de artizanat, produse ayurvedice, ingrediente specifice bucatariei indiene, mirodenii, ceaiuri, dar si cursuri de yoga si meditatie,-prezentare de sariuri,  mehndi – arta picturii cu henna, ateliere de dans, sesiuni de kirtan, cursuri introductive de limbi indiene si ateliere de creatie pentru copii si adulti. Detalii aici.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.

Contego The Coffee Factory, Gradina Olari, terasa Casei Monteoru, Gradina Sticlarilor, Curtea Scoalei sau Casa Assan sunt cateva dintre recomandarile noastre.

Citește în continuare