Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 3-5 februarie: Zilele Filmului Indian, Zilele Filmului Chinezesc, un nou eco-muzeu in oras si avanpremiera la Teatrul Excelsior

Weekendul acesta, vremea in Bucuresti va fi prietenoasa, iar daca vreti sa iesiti din casa, urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele din oras.

La Teatrul Excelsior, vineri, 3 februarie, are loc avanpremiera spectacolului „Solaris”, dupa romanul omonim de Stanisław Lem, dramatizare de David Greig si regizat de Bobi Pricop.

Despre spectacol, Bobi Pricop spune ca „Solaris este, de fapt, o alegorie profunda pentru umanitate, pentru conexiune umana autentica si mi se pare ca astazi, parca mai mult ca oricand, discutia devine cu atat mai relevanta. Ce cautam cu adevarat in afara noastra, ce lume ideala speram sa gasim si care sunt lucrurile din noi de care fugim?”. Detalii despre spectacol si bilete, aici.

La Cinema Elvire Popesco, sunt oferite  proiectii cu intrare libera in memoriam Teodor Corban. Filmele disponibile in acest weekend sunt „Un etaj mai jos” si „Aferim”.

In amintirea actorului Teodor Corban, care a incetat din viata la inceputul acestui an, fiind considerat unul dintre cei mai importanti actori ai Noului Cinema Romanesc, Cinema Elvire Popesco ofera proiectii cu intrare libera ale filmelor in care aceasta a fost distribuit, „Un etaj mai jos” (r. Radu Muntean) – care are loc vineri, 3 februarie, si „Aferim” (r. Radu Jude) – sambata, 4 februarie.

La Cinema Muzeul Taranului, au loc Zilele Filmului Indian, care aduc pe marele ecran cinci productii ce abordeaza subiecte precum relatia omului cu natura, protectia mediului inconjurator, dreptul la libertate, legatura cu pamantul, biodiversitatea si agricultura ecologica.

Prin povesti reale sau inspirate din realitate, veti descoperi India dincolo de stereotipuri, reflectand in acelasi timp asupra unor tematici extrem de relevante pentru timpurile in care traim. Detalii aici.

Pana pe 9 februarie, se desfasoara si Zilele Filmului Chinezesc, celebrand Noul An Chinezesc – Anul Iepurelui de Apa, in cinematografele din reteaua Happy Cinema si Cinema City.

Sarbatorind Noul An Chinezesc – Anul Iepurelui de Apa, organizatorii, Happy Cinema si Cinema City, in parteneriat cu China Lion, propun o serie de pelicule printre care se numara „Eroina”, filmul plasat in 2020, anul in care pandemia de COVID-19 a schimbat vietile tuturor. Va mai fi proiectat filmul „Eroii feroviari”, care prezinta Brigada Feroviara Lunan, ce si-a aparat tara in timpul Razboiului de Rezistenta impotriva Japoniei, dar si alte selectii interesante. Detalii aici.

La MNAC, sambata are loc „Monstrii mei. Atelier de desen in tus” cu Petra Martin pentru cei mici, avand ca inspiratie personajele din tablourile create de Stefan Caltia. 

In prima parte a atelierului, copiii, alaturi de coordonatoare, vor analiza desenele cu monstri ale artistului Stefan Caltia atat din punct de vedere grafic, cat si narativ. Ei vor fi incurajati sa isi imagineze ce anume l-a facut pe artist sa ii deseneze, daca le amintesc de ceva anume. Apoi, vor alege o situatie din viata lor care se va transforma intr-un monstru pe hsrtie: poate fi o situatie mai putin placuta sau o teama pe care o au in viata de zi cu zi. Copiii vor fi incurajati sa gaseasca atributele acestui monstru si sa isi imagineze cum ar arata acesta. Detalii aici.

Tot la MNAC, puteti vizita si noul sezon expozitonal unde  sunt vernisate 10 expozitii, dispuse pe cele cinci niveluri ale muzeului, in spatii expozitionale si alternative care prezinta arta contemporana romaneasca creata de cel putin 3 generatii diferite de artisti.

Sezonul de iarna MNAC va putea fi vizitat pana pe 16 aprilie 2023 si include o expozitie de fotografie a lui Dani Gherca, o instalatie melancolica semnata de catre Dorina Horatau, experta in instrumentarea plastica a elementelor naturale dar si expozitia Leviathan care ofera acces in depozitul de arta al muzeului.

Sambata, la Muzeul de Istorie, are loc Povestea Vinului Antic, din cadrul Festivalului DiWine, un concept de experiente culturale create in jurul vinului.

In programul evenimentului este o prezentare interactiva sustinuta de un specialist in istorie si arheologie despre vinul antic, o vizita ghidata in cadrul expozitiei temporare „Dacia, ultima frontiera a romanitatii”, si degustare de mulsum, bautura antica folosita de romani, realizat dupa reteta antica originala. Detalii despre eveniment, aici.

La Mega Mall, s-a deschis in format pop-up primul muzeu eco din Romania, care poate fi vizitat si explorat de copii si adulti gratuit.

Muzeul se adreseaza in principal elevilor, dar si parintilor, profesorilor si tinerilor studenti si cuprinde instalatii interactive, cu rol educational, prin care acestia sunt invitati sa descopere informatii care ii vor ajuta sa devina cetateni mai responsabili fata de natura. Muzeul este deschis in regim pop-up si va putea fi vizitat pana pe 31 martie 2023.

Cu ocazia Micii Uniri, a fost vernisata si micro-expozitia „Maria Rosetti – simbol al Romaniei Moderne”, deschisa publicului la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Expozitia reuneste o serie de piese din colectiile MNIR, expuse acum pentru prima data: doua carti din biblioteca Mariei Rosetti, „The english echo”, de Samuel Waddy si „Horace”, de Pierre Corneille, o calimara si o mustariera din portelan, cu monograma. De asemenea, este expusa o copie a picturii „Romania Revolutionara”, realizata de pictorul Octavian Angheluta (1904-1979), artist emerit, profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 5 februarie 2023.

La Chica, Frida Kahlo a pop-ului electronic canta  la Club Control in acest weekend.

La Chica, o cantareata semi-saman, semi-magician care imbina armonii intr-un gen electro magnetizant revine in tara noastra la un an de la prima ei vizita, sambata, 4 februarie, 20h, la Club Control din Bucuresti.

Considerata o Frida Kahlo a pop-ului electronic, prin muzica ei, La Chica reuneste doua lumi, America Latina si Franta, mai precis Parisul si cartierul parizian Belleville, intr-un colaj de texturi si sunete, prin care Sophie pastreaza muzica traditionala cu care a crescut pentru a-i adauga influente moderne.

Citește în continuare