Skip to content

A fost aleasa cea mai buna branza din lume in 2022 la World Cheese Awards. Este sortimentul Le Gruyère AOP care poate fi achizitionat si in Romania.

Zilele trecute a avut loc cel mai mare eveniment din lume dedicat branzeturilor: World Cheese Awards 2022. Gala din acest an s-a tinut la Centrul International de Conventii din Newport, Tara Galilor unde branzeturi din 42 de tari au concurat pentru mult-ravnitul titlu de „branza anului 2022”.

Juriul format din 250 de branzari, chefi renumiti, vanzatori, jurnalisti si specialisti culinari din intreaga lume a degustat 4.434 de sortimente de branzeturi a ales „Le Gruyère AOP surchoix” drept castigatoarea acestui an. 

„Le Gruyère AOP surchoix” a fost inscrisa de producatorul de branza Vorderfultigen si creata de Urs Leuenberger alaturi de „affineur”-ul Gourmino (cel care rafineaza branza, care o ingrijeste si o pastreaza in conditii perfecte pentru imbatranire), ambii din Elvetia. 

Potrivit CNN, a fost descrisa de jurati drept „foarte bine rafinata. Se topeste in gura cu notele perfecte de ierburi, fructe si piele. Este o branza cu gust si cu buchet.”

Este o branza dulce, dar usor sarata, cu o aroma care variaza foarte mult cu varsta. Este cremoasa si cand este maturata (de la cinci luni la un an), tinde sa aiba cateva gauri mici, ca niste „ochi”, caracteristici branzeturilor elvetiene, care sunt formate din bule de gaz eliberate de bacteriile care sunt folosite la fabricarea branzei. Acestea ii confera o textura usor granuloasa. Numita dupa orasul Gruyères din Elvetia, unde a fost fabricata initial, este o branza ferma, de culoare galben pal si cu un gust bogat, cremos, usor de nuci.

Reteta este protejata prin legea elvetiana si o puteti descoperi pe site-ul gruyere.com dar si in documentarul de mai jos.

Juratii au ales un top 16, pe locul al doilea s-a aflat „Gorgonzola Dolce DOP” produsa de De’ Magi in Italia iar pe locul al treilea s-a clasat Âlde Fryske a producatorului olandez De Fryske.

Branzeturile clasate pe primele 16 locuri au fost decorate cu trofee si medalia „super gold”. 

Pe locurile al patrulea si al cincilea se afla  Grosse Tomme de Bufflonne si Tomme de chèvre, ambele produse de Prolactine din Franta. Sunt urmate in preferintele juriului de Pata de Mulo Curado semnata de Quesería Artesanal Los Payuelos din Spania, Greensward de la Murray’s Cheese din SUA, Devon Blue de la Ticklemore Cheese din Regatul Unit, Grosse Tomme de chèvre de la Prolactine din Franta iar pe locul al zecelea s-a clasat Spenwood produsa de Village Maid Cheese din Regatul Unit.

Dennis Kaser, managerul de marketing al Le Gruyère AOP a declarat: „este un rezultat care arata calitatea din spatele tuturor acestor oameni care lucreaza impreuna. 1900 de producatori de lapte, 155 de branzeturi si 11 rafinarii. Aceasta munca de colaborare are ca rezultat un stil de branza de o inalta calitate, iubita de consumatori. Sunt atat de mandru ca reprezint Le Gruyère. Felicitari uriase producatorului de branza Vorderfultigen si affineurului Gourmino.”

In Romania puteti achizitiona Le Gruyère AOP de pe gourmetto.ro, amisdelafete.com sau la Mega Image.

A fost a 34-a editie World Cheese Awards si a inregistrat cele mai multe inscrieri de pana acum, fiind implicate 900 de companii din intreaga lume.

Cele 4.434 de branzeturi internationale au fost trimise in Tara Galilor cu barca, trenul, camionul si avionul prin intermediul a 19 puncte de colectare din intreaga lume, fiind eliminate astfel barierele de intrare in concurs pentru multi producatori de branzeturi artizanale. Fiecare soi de branza a fost examinat indeaproape de juriu pentru a stabili daca este demn de un premiu de Bronz, Argint, Aur sau Super Aur.

Printre jurati s-au numarat Cathy Strange de la Whole Foods Market (SUA), Patricia Michelson de la La Fromagerie (Marea Britanie), Denis Priimagi de la Cheese Kingdom (Ucraina) si Davide Fiori de la Luigi Guffanti 1876 ​​(Italia), care si-au prezentat branzeturile preferate in direct la World Cheese TV printr-o transmisiune live la nivel mondial.

Citește în continuare