Skip to content

Chopard, Dior, Piaget, Vacheron Constantin, Breguet si Harry Winston au lansat ceasuri tematice pentru Anul Nou Chinezesc. 2022 este Anul Tigrului de Apa si este sarbatorit cu zeci de traditii si superstitii.

2022 este anul Tigrului de Apa, cunoscut in China drept rege al tuturor animalelor. Este asociat cu incredere, curaj, putere dar si incapatanare, cu multe opinii si o vointa de fier. Sarbatoarea noului an a inspirat cele mai mari branduri de lux sa lanseze modele de ceasuri care preiau elemente din cultura chinezeasca specifica.

Anul Nou Chinezesc va incepe pe 1 februarie si va marca Anul Nou Lunar sau Festivalul Primaverii, o sarbatoare importanta in China marcata printr-o serie de traditii, obiceiuri religioase si momente petrecute cu cei dragi. 

In cadrul zodiacului chinezesc exista 12 animale, fiecare dintre acestea poarta anumite caracteristici pozitive si negative, legenda spune ca trasaturile animalului desemnat fiecarui an va influenta evenimentele si starea generala din lunile anului respectiv.

Conform culturii chineze, tigrul este considerat frumos, norocos, puternic iar oamenii nascuti sub acest semn sunt predispusi la generozitate, ambitie si un simt justitiar. 

Ca in fiecare an, cele mai prestigioase marci de ceasuri adapteaza simbolul zodiacal chinezesc in modele speciale prin care fiecare atelier isi demonstreaza maiestria intr-un mestesug rar care include inginerie, gravura, emailare, sculptura si pictura in miniatura. Va prezentam mai jos ceasurile zodiac lansate in editie limitata pentru Tigrul de Apa.

Chopard a lansat modelul L.U.C. XP Urushi Year of the Tiger la un pret de 25.300 de euro.

Pentru Chopard, traditia ceasurilor tematice pentru Anul Nou Chinezesc a demarat in 2013, in fiecare an reinterpreteaza un model din colectia L.U.C. Haute Horlogerie. Pentru 2022, compania elvetiana a colaborat cu Yamada Heiando si Minori Koizumi, maestru in emailat si lacuit, pentru a crea o serie de 88 de ceasuri care celebreaza Anul Tigrului. 

Este un ceas care straluceste literalmente deoarece cadranul a fost realizat folosind tehnica Urushi Maki-e in care sunt asezati fulgi de aur intre straturile de lac pentru a crea fundalul pe care sta un tigru fioros, inconjurat de dealuri si cu un cer instelat deasupra. Este disponibil aici.

Modelul creat de Harry Winston este limitat la numai 8 piese, cel mai norocos numar din numerologia chineza.

Bijutierii si mestesugarii care lucreaza pentru Harry Winston au creat un model de ceas rosu care prezinta doi pui de tigru jucausi, lucrati din aur roz si dungi realizate din sidef rosu. Tigrii se joaca cu rozete de aur, designul fiind inspirat de intrarea grandioasa a magazinului emblematic Harry Winston – „Fifth Avenue Salon”.

Cu un cadran inconjurat de 57 de diamante mici si un capac din cristale si safire, pretul ceasului nu a fost facut public, este disponibil numai la cerere. Mai multe detalii aici.

Vacheron Constantin a creat 2 modele speciale pentru Anul Nou Chinezesc, cea mai ieftina este de 118.000 euro, cea mai scumpa costa 143.000 euro.

Pentru Anul Tigrului, Vacheron Constantin a lansat modelul „Métiers d’art The Legend of the Chinese Zodiac” disponibil in 2 materiale pretioase diferite. Prima versiune este din platina si are un cadran albastru, a doua este din aur roz si are cadranul aramiu.

Ceasul este dominat de prezenta unui tigru sculptat manual pe un fundal cu frunze gravat direct pe baza aurie a cadranului. Nuantele speciale ale cadranului sunt create folosind tehnica emailului „grand feu” in care se aplica mai multe straturi de pudra albastra sau aramie, apoi se ard in mod repetat la temperaturi ridicat pentru a obtine o suprafata asemanatoare sticlei. Vor fi puse in vanzare numai 12 ceasuri de 40 mm. Mai multe detalii aici.

Pentru doamne, Dior a creat o serie de 88 de ceasuri cu un cap de tigru intr-o nuanta de alb perlat.

Versiunea Dior pentru noul an chinezesc este modelul „Dior Grand Soir” care a fost realizat intr-o editie limitata „Tigre” de 88 de piese. Include un cap de tigru in cadrul cadranului, pe un fundal realizat din pene albe si aurii cu praf de diamant. 

Cadranul este fixat cu diamante taiate in forme de marchiza si trilioane. Este un model feminin, gratios care poate fi purtat cu o curea din tafta de matase bej sau satin negru. Pretul este de 35.000 de euro, mai multe detalii aici.

Piaget a lansat un model mult mai grafic al tigrului prin versiunea „Altiplano Year of The Tiger”.

Ceasul ultrasubtire realizat de „métiers d’art” al lui Piaget prezinta opera renumitei artiste Anita Porchet care lucreaza in email si care a reprezentat tigrul pe un cadran alb curat.

Tehnica cloisonné utilizata pentru ceasul vandut cu 70.000 de euro este o arta decorativa veche de 4.000 de ani. Incepe cu transferul designului pe suprafata cadranului folosind benzi de aur pentru a crea partitii in miniatura, in care sunt plasati diferitii pigmenti de email. Cadrul este lasat la temperaturi ridicate in cuptor, in randuri repetate, si in cele din urma este lacuit.

Alte versiuni au mai fost lansate de Graff prin modelul „GyroGraff Endangered Species Tiger” cu 127 de diamante si Ulysse Nardin prin modelul „Special Edition Classico Tiger” realizat intr-o editie de 88 de piese si Breguet cu modelul 7145 Classique gravat manual timp de o saptamana pentru a obtine efectul tridimensional al sculpturii tigrului. Pe acestea le puteti vedea mai jos.

Pe langa momentele petrecute alaturi de familie, asemeni Revelionului din Romania sau din restul lumii, Anul Nou Chinezesc include numeroase superstitii, traditii si mancaruri specifice. In multe provincii din China sarbatorile dureaza o luna intreaga.

Prima regula care trebuie urmata in ziua Anului Nou Lunar este ca fiecare om sa se bucure, sa manance bucate delicioase si sa faca numai activitati care il fac sa se simta bine. Cu o zi inainte, locuintele si birourile sunt curatate meticulos pentru a scapa de lucrurile inutile din anul trecut.

Numeroase familii chineze au propriul altar dedicat stramosilor unde sunt asezate ofrande aduse acestora: mancare si bani de hartie.

La intrarea in casa sau intr-o cladire se recomanda sa fie expuse papirusuri rulate cu mesaje menite sa aduca noroc. Artificiile sunt si ele prezente si au scopul de a marca noul an si de a alunga spiritele rele.

La masa de Anul Nou, familiile se reunesc pentru o cina festiva cu jiaozi, galustele traditionale despre care se spune ca seamana cu portmoneele antice si reprezinta bogatia si abundenta. La desert, se serveste nian gao, o prajitura din faina de orez care este compacta si lipicioasa.

Printre superstitii se numara interzicerea aruncarii gunoiului de Anul Nou pentru ca ar semnifica aruncarea bogatiei. Cuvintele utilizate in ultima zi din an trebuie sa fie foarte bine alese, sunt interzise injuraturile si certurile. Este recomandat ca oamenii sa nu se spele pe cap si sa nu se tunda deoarece isi arunca averea. De asemenea, este interzis si spalatul rufelor fiind considerat o lipsa de respect fata de zeul apei. Trebuie asteptat 3 zile dupa Anul Nou inainte de primele rufe spalate.

Se recomanda sa nu fie utilizate cutite sau foarfece deoarece sunt ascutite si pot taia legaturile cu prietenii sau familia. Este de preferat sa fie purtate haine rosii deoarece este culoarea plicurilor in care se daruiesc banii in mod traditional. In plus, se recomanda evitarea hainelor albe pentru ca semnifica moartea si doliul. 

Citește în continuare