Skip to content

Cel mai inalt graffiti stradal din Europa a fost creat pe un bloc turn din Marea Britanie. In Romania, zilele acestea, la Sibiu are loc cel mai mare festival local de arta stradala.

Leicester a devenit orasul cu cea mai inalta pictura murala din Europa, o creatie a artistului stradal Wing Lo, care a lucrat cinci saptamani pe un bloc turn de 82 de metri pentru a picta muralul.

Lo a facut parte dintr-o echipa de artisti, Richard Peacock si Leigh Drummond, cu asistenta din partea lui Ben Edwards si Kiene Tuckley, care au terminat recent cea mai inalta lucrare de grafitti din Europa, fiind aproape dublu ca inaltime fatade cea mai inalta lucrare anterioara din Regatul Unit, Athena Rising in Leeds, care avea 46,8 metri inaltime, iar acum este a patra cea mai mare lucrare de arta stradala din lume, dupa doua opere de arta din Calgary, Canada si una situatia inKarachi, Pakistan, dupa cum noteaza publicatia The Guardian.

Muralul din Leicester este singurul dintre toate recordurile care este pictat si proiectat de artisti locali, dupa cum a spus Izzy Hoskins, co-director al companiei de arta Graffwerk din Leicester, care a produs lucrarea in colaborare cu BID Leicester, citat de The Guardian. 

Desenul este un omagiu adus orasului East Midlands si prezinta o vulpe, cu referire la clubul de fotbal al orasului, un tigru, care reprezinta echipa locala de rugby, un astronaut – pentru a evidentia Centrul Spatial National si o spirala dubla, deoarece Universitatea din Leicester a fost pionier in amprentarea ADN.

Si Romania are un eveniment de traditie in zona de arta stradala. Chiar in aceasta perioada are loc Sibiu International Street ART Festival (SISAF), eveniment ajuns la a opta editie.

Anul acesta, cei sapte artisti din sapte tari (Argentina, Portugalia, Romania, Austria, Cehia, Franta si Malta) vor creea sase picturi murale si o instalatie de arta pe patru blocuri de locuinte, o scoala si o centrala termica din Sibiu.

Festivalul are si o componenta de Street Art Tour, prin care sunt deschise noi oportunitati turistice, diversificandu-se astfel lista obiectivelor turistice sibiene, ca o forma de turism alternativ, prezent in marile orase europene.

In prezent, festivalul – Galeria de Street Art in aer liber din Sibiu – insumeaza peste 96 de picturi murale si peste 9.700 metri patrati de culoare. Totodata, proiectul este cel mai amplu demers de acest gen din tara si unul dintre cele mai vizibile proiecte de revitalizare urbana din Romania, vizibile la nivel international. Detalii despre SISAF, aici.

Citește în continuare