Skip to content

Doua vinuri romanesti, premiate cu medalii de argint in competitia celor mai bune vinuri din lume in 2023. Patru vinuri moldovenesti au castigat medalii de aur. Pe primul loc se afla un vin australian.

Revista britanica Decanter, specializata in vinuri din 1975, a publicat recent topul celor mai bune vinuri din 2023. Clasamentul este rezultatul unui concurs international prestigios in care au participat peste 8.000 de producatori din 57 de tari si in care au fost inscrise 18.250 de soiuri de vin.

Publicatia organizeaza „Decanter World Wine Awards” de mai bine de 20 de ani, premiile devenind printre cele mai prestigioase decoratii de vinuri din lume. 

Anul acesta competitia a avut un numar record de participari si un juriu format din 236 de experti in vin din 30 de tari. Dintre acestia 53 sunt Master of Wine (o titulatura acordata de The Institute of Masters of Wine din Marea Britanie) si 16 au fost Master Sommelier (un titlu acordat de institutia americana The Court of Master Sommeliers celor mai buni specialisti in vinuri). 

In cadrul concursului se ofera medalii in functie de gustul, textura, intensitate, metoda de cultivare si recoltare a strugurilor, productia si anul de productie al vinului. Printre cele mai importante premii sunt cele „Best in Show”, urmate de medaliile de platina, aur, argint si bronz, alaturi de o serie de mentiuni speciale ale juriului.

Jurizarea a durat 15 zile si au fost acordate 14.649 de medalii, insa tara castigatoare a fost Australia care a avut pe primele locuri doua vinuri, alaturi de alte opt medaliate cu titlul „Best in Show”. 

Pe primul loc in topul celor mai bune vinuri din 2023 se afla Reserve Bin A Adelaide Hills, un vin alb produs de Penfolds in 2017 in regiunea Adelaide Hills din Australia de Sud. Pe locul al doilea se afla tot un vin australian alb, ILR Reserve Semillon, produs de Brokenwood Wines in 2017, de provenienta din regiunea Hunter Valley din New South Wales. 

Despre concurs, Sarah Jane Evans, unul dintre membrii juriului si Master of Wine, a declarat ca „In fiecare an competitia este din ce in ce mai stransa. Lumea asteapta, producatorii asteapta, consumatorii si distribuitorii asteapta. Toti vor sa vada cine va lua cele mai importante medalii si in fiecare an suntem surprinsi de rezultate.”

Pe locul al treilea in top se afla „Duo” un vin rosu italian, produs in 2021 de Mecori, din regiunea vulcanului Etna din Sicilia. Acesta este urmat de un vin rose frantuzesc produs de Chateau D’Esclans in 2021 in zona Côtes de Provence.

Din rezultatele concursului se remarca faptul ca Europa este campioana la cele mai multe vinuri produse si premiate cu 33 de medalii „Best in Show”, 91 de medalii de platina si 499 de medalii de aur. In cadrul concursului, cele mai importante tari producatoare de vinuri din Europa si-au pastrat si anul acesta prestigiul. 

Astfel, Franta si Spania au primit cate opt medalii „Best in Show”, urmate de Italia, cu sapte medalii. La categoria de medalii de platina, Italia a excelat cu 28 de vinuri, urmata indeaproape de Franta cu 26 si de Spania cu 20. De asemenea s-au remarcat si vinurile germane care au obtinut doua medalii „Best in Show” si cinci medalii de platina. De asemenea, Serbia a castigat o medalie „Best in Show” pentru vinul Grašac produs de Vinarija Vinčić. 

Vinurile moldovenesti se afla si ele printre cele premiate. Moldova a castigat patru medialii de aur pentru trei vinuri rosii produse de Chateau Purcari (Limited Edition Saperavi, Maluri De Prut si Academia Saperavi) si pentru unul produs de Familia Mea (Minis Terrios Rosu Imparat).

Pe langa cele patru premiate cu aur, Moldova a castigat alte cateva zeci de medalii de argint si bronz pentru vinuri rosii, roze si albe. 

Romania a castigat 10 medalii de argint oferite pentru cele mai bune vinuri romanesti rosii si albe precum Matei Rezerva (produs de Domeniile Prince Matei), 555 Feteasca Neagra (produs de Legendary Dracula), Barrique Chardonnay (produs de Strunga Winery), Zana Feteasca Regala (produs de Cramele Recas). Pe langa acestea, vinurile romanesti au obtinut alte cateva zeci de medalii de bronz. 

Rezultatele pot fi consultate aici.

Citește în continuare