Skip to content

Cele mai extravagante 300 de perechi de pantofi purtate de Prince au fost expuse in Paisley Park, in fostul studio al artistului. Majoritatea au toc de 10 centimetri inaltime.

Colectia impresionanta de pantofi cu toc purtati de Prince pe scena de-a lungul carierei a fost inclusa in expozitiile permanente din Paisley Park. Fostul studio al artistului a fost transformat intr-un muzeu care poate fi vizitat in Chanhassen, Minnesota.

Expozitia „The Beautiful Collection: Prince’s Costum Shoes” (Colectia frumoasa: Pantofii lui Prince facuti la comanda) include peste 300 de perechi de incaltari create special pentru scena – de la faimoasele ghete pe glezna la patine cu rotile. Fiecare obiect este insotit de un text cu propria poveste alaturi de imagini si filmari din arhiva lui Prince in timp ce il purta.

Paisley Park

O parte dintre ele au fost create de Donatella Versace care a acordat interviuri despre cum a fost sa lucreze cu un geniu precum Prince a carui viziune despre cum trebuie sa arate fiecare aspect al showului live era mereu foarte stricta. Expozitia prezinta si interviuri cu designerii personali ai lui Prince care au lucrat pentru el mai bine de 4 decenii: Gary Kazanchyan de la Andre No.1 din Los Angeles si Cos Kyriacou de la City Cobblerdin Anglia.

In cadrul expozitiei din Paisley Park, pantofii sunt expusi intr-o vitrina de 3 metri inaltime cu opt etaje, proiectata sa semene cu un teanc urias de amplificatoare de chitara, cu tot cu butoane. O alta vitrina in forma unui pian 3D transparent expune schitele celor mai spectaculoase incaltari din muzeu. Mai jos puteti urmari intregul ansamblu.

Pantofi realizati de Versace

Printre cele mai recognoscibile perechi expuse se numara ghetele albastre purtate la gala Oscar din 1985 cand „Purple Rain” a castigat premiul pentru Cel mai bun cantec iar Prince a urcat pe scena alaturi de membrii trupei sale: Wendy Melvoin si Lisa Coleman. O alta pereche celebra expusa provine din 1989 inspirata de filmul Batman pentru care a creat coloana sonora, pantofii fiind inspirati de culorile din costumul Jokerului jucat de Jack Nicholson: portocaliu si violet sau de nuantele costumului lui Batman: negru, gri si auriu.

In total, 1200 de perechi de incaltaminte au fost arhivate in depozitele Paisley Park, fiecare dintre acestea fiind creata pentru a fi purtata cu un costum de scena anume, de obicei fiind realizate din acelasi material.

Arhiva include de la cateva perechi fara toc la cizme peste genunchi si ghete acoperite cu blanuri false, cu paiete, pietre stralucitoare, pictate manual cu semnul pacii, cu nori, cu simbolul lui Batman la pantofi in stilul celor purtati de Regina Elizabeta I a Angliei sau Pancho Villa. 

Prince era minion iar masura purtata la pantofi era in jur de 39. Intr-un interviu menit sa promoveze expozitia, Helen Hiatt, unul dintre stilistii lui Prince care a lucrat cu el din 1983 pana in 1991, a declarat ca acesta nu a cumparat niciodata pantofi din comert dupa anul 1981, toate perechile erau facute la comanda. Artistul obisnuia sa rasfoiasca revistele de moda pentru femei precum Vogue, Elle si Cosmopolitan si sa se inspire din noile tendinte ale vremurilor. Ulterior, ii comunica ideile stilistei care desena schite pe care Prince le comenta si le modifica pana cand era multumit. 

Fiecare dintre designerii care creau pantofi pentru el primea cate un model din lemn dupa piciorul lui Prince pentru a avea forma exacta. 

Cos Kyriacou, unul dintre creatorii care au lucrat pentru Prince dupa anii ’90 a vandut unul dintre aceste modele. Acesta a povestit cum l-a intalnit pe artist intr-un moment in care avea probleme cu tocurile care i se rupeau constant de la dansul energic de pe scena. Astfel, au gasit solutia de a introduce o bretela metalica intre calcai si talpa pantofilor, sub forma de pana. Incaltamintea era foarte usoara, acoperita in tesatura, deseori matase din 4 straturi, lana sau catifea. O alta conditie esentiala era ca materialul folosit sa nu fie de provenienta animala sub nicio forma.

Fiecare pereche de pantofi costa intre 800 si 2.400 de dolari, unele ajungand si la 6.000 de dolari.

Pentru a crea iluzia optica a unei siluete alungite, Prince purta pantaloni cu etrier pe scena, un elastic care se inchidea sub toc.

Din nefericire, pasiunea lui Prince pentru pantofi cu toc si dorinta insistenta de a dansa energic si a sari constant pe tocuri i-au provocat artistului numeroase probleme de sanatate care au dus la decesul acestuia in 2016 din cauza unei supradoze de medicamente. Artistul traia de peste 20 de ani cu dureri uriase, a avut nevoie de operatii la solduri insa a tinut sa nu renunte la tocuri. In ultimii ani, obisnuia sa poarte tocuri mai mici sau balerini si folosea un baston pentru a-si mentine echilibrul. 

Citește în continuare