Skip to content

Cele mai frumoase povesti de Craciun scrise de Charles Dickens, Mihai Eminescu si J.R.R. Tolkien

Daca sunteti pe ultima suta de metri cu alegerea cadourilor de Craciun sau poate vreti sa va rasfatati cu o serie de lecturi cu tematica de sarbatoare de iarna, urban.ro a pregatit o lista de povesti, atat clasice cat si contemporane, potrivite pentru intreaga familie.

Magia lui Charles Dickens in povestile despre sarbatoarea Craciunului inca persista, chiar daca scrierile sale au fost publicate in anii 1800

Una dintre cele mai cunoscute povesti tematice de iarna este “Poveste de Craciun”, scrisa de Charles Dickens in 1843. Personajul principal este Ebenezer Scrooge, un om zgarcit si ursuz care nu se bucura deloc de sarbatoare, insa povestea capata noi intamplari si lucrurile se schimba. Cartea este disponibila aici

De asemenea, exista mai multe ecranizari ale povestii scrise de Dickens, ca filmul din 1938 cu Reginald Owenin rolul principal, versiunea animata din 1971 folosind ilustratiile lui John Leech, “The Muppet Christmas Carol”din 1992cu Michael Caine ca Scrooge, “Scrooged” din 1988 cu Bill Murray sau cele mai recente, ca animatia “Christmas Carol: The Movie” din 2001 cu vocile lui Nicolas Cage si Kate Winslet sau tot versiunea animata din 2009, “A Christmas Carol”, cu Jim Carrey vocea principala. 

Povestile din viata marilor scriitori clasici: Craciunul lui J. R. R. Tolkien si Truman Capone

“Scrisori de la Mos Craciun” de J. R. R. Tolkien este o carte-marturie din viata familiei sale, cartea prezentand adevaratele scrisori pe care copiii lui Tolkien le primeau an de an de la Mos Craciun, cu informatii de la Polul Nord. Cartea se poate comanda de aici.

O poveste-confesiune din preajma Craciunului ofera si Truman Capone in “O amintire de Craciun” . Cartea spune povestea autorului care a copilarit in casa saracacioasa a unor rude. Aici el leaga o stransa prietenie cu o femeie batrana, dar si cu catelul Queenie. Marea lor bucurie incepe din noiembrie cand se pregatesc de Craciun asa cum pot ei, cartea fiind o poveste foarte emotionanta. Cartea este disponibila aici.

Cartile-antologii de povesti: magia lui Dickens si Oscar Wilde care poarta cititorul prin alte lumi, dar si alte povesti din literatura populara universala

Desi nu sunt foarte populare, cartile-antologii au darul de a ne plimba prin mai multe povesti, astfel incat calatoria literara sa fie mai intensa, traind practic printre mai multe personaje. O astfel de antologie este disponibila la editura Nemira, “Craciunul in cele mai frumoase povestiri”, cu povesti magice scrise de Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle. Cartea poate fi comandata de aici.

Povesti si colinde romanesti sunt disponibile intr-o antologie intitulata “In asteptarea lui Mos Craciun”, cu lecturi scrise de George Topârceanu, Mihai Eminescu, Otilia Cazimir, Vasile Alecsandri. Cartea poate fi comandata de aici

Si “Enciclopedia Craciunului” de Gerry Bowler este o lectura potrivita pentru aceasta perioada, cu aceasta carte care face un inventar al obiceiurilor si al traditiilor pentru a sarbatori Nasterea Domnului. Cartea face ocolul lumii si trece in revista filme, carti si cantece care au inveselit atmosfera sarbatorii magice.Cartea este disponibila aici.

Lumea magica de Craciun prezentata de Matt Haig: seria “Un baiat numit Craciun”, “Fetita care a salivate Craciunul” si “Eu si Mos Craciun”

Matt Haig este unul dintre scriitorii contemporani foarte populari printre copii datorita seriei de Craciun care a ajuns foarte cunoscuta. Scriitorul englez s-a luptat indelung cu depresia si solutia sa pentru tristete a gasit-o intai in lectura, apoi in scris. Trilogia Craciunului scrisa de acesta este un antidot la depresie cum des a declarat, povesti magice care aduc atat bucurie cititorului, cat si speranta. Seria de carti se gaseste aici.

Citește în continuare