Skip to content

Cele mai neobisnuite si spectaculoase atractii turistice subterane. Una dintre ele se afla in Romania, fiind o destinatie populara pentru turistii straini. 

Printre minunile naturale ale lumii, pesterile, cavernele si siturile subterane au devenit in decursul timpului unele dintre cele mai fascinante destinatii si obiective turistice. Fie ca este vorba de formatiuni create de fenomene naturale sau de structuri sculptate de mana omului, aceste atractii aflate sub pamant atrag in fiecare an sute de mii de vizitatori si ofera unele dintre cele mai spectaculoase privelisti. 

Va invitam sa descoperiti sase obiective subterane, dintre care unul se afla in Romania.

Catedrala de sare din Zipaquirá, Columbia este o constructie cioplita intr-un masiv de sare care se afla la 183 de metri sub pamant.

Catedrala de sare este un edificiu de cult catolic construit in 1932, insa pesterile si tunelurile care alcatuiesc biserica au fost sapate treptat, pe parcursul a 2500 de ani, de catre civilizatiile indigene antice si minerii si sculptorii epocilor de dupa perioada marilor descoperiri geografice. 

Este unul dintre cele mai importante proiecte de arhitectura subterana datorita sculpturilor si structurilor arhitecturale cioplite direct in roca, dar si una dintre cele mai populare obiective din Columbia, fiind vizitata de turisti din toata lumea. 

Salina de la Turda este una dintre atractiile transilvanene care atrage constant turisti din intreaga lume, in oferta are mai multe activitati de agrement.

Salina Turda este un complex de mai multe mine de sare aflate la mare adancime sub pamant, a caror activitate a fost oprita treptat in ultimele secole. In ultimii 14 ani, salina a trecut printr-un proces de modernizare si de adaptare la normele de siguranta pentru a deveni o atractie turistica unica in Romania. 

Pe langa privelistile uimitoare, salina ofera si un parc tematic subteran si divertisment prin activitati ca mini-golf, bowling, tenis de masa, plimbari cu barca pe lacul din interiorul minei si sansa de a explora peretii de sare cu o roata panoramica. 

Pesterile Ajanta din India sunt un complex de 29 de camere sculptate in piatra care contin unele dintre cele mai frumoase elemente decorative ale religiei budiste. Au fost create in urma cu 2300 de ani de catre mesteri antici. 

Pesterile din Ajanta sunt printre cele mai vechi si mai sacre monumente budiste din India, continand o serie de temple, manastiri si locuri de pelerinaj care dateaza din secolul al II-lea i.e.n. 

Interioarele prezinta unele dintre cele mai bune exemple de pictura murala indiana care au supravietuit pana in prezent. De asemenea, elementele sculptate in granit includ unele dintre cele mai rare decoratii din India antica.

In Thrihnukagigur, Islanda, vizitatorii pot descoperi interiorul unui vulcan inactiv printr-o caverna aflata la 210 de metri in subteran.

Þríhnúkar este un vulcan inactiv care a erupt ultima data in urma cu 4500 de ani, rezultand un fenomen natural extraordinar, denumit de islandezi Þríhnúkagígur — Craterul cu trei varfuri, format pe parcursul a trei eruptii. 

Este singurul vulcan din lume care ofera acces la camera magmei printr-un tunel vertical, format prin eruptia lavei. Interiorul vulcanului este decorat in mod natural cu roci in diverse culori, care reprezinta toate nuantele pamantului, iar formatiunile stancoase unice creeaza un efect suprarealist. 

Vizitatorii pot ajunge la baza interiorului vulcanului cu ajutorul unui lift performant care coboara cu usurinta in adancime. Camera magmei are o suprafata impresionanta de 50 x 65 de metri la baza si a ramas goala in urma unui fenomen unic prin care lava s-a retras in adancurile scoartei terestre inainte de a se solidifica. 

In regiunea Cappadocia din Turcia exista un oras subteran care a fost construit in urma cu 10.000 de ani. Este cele mai adanc sit arheologic din regiune, fiind construit pe mai multe nivele si atingand adacimea de 85 de metri. 

Orasul subteran de la Derinkuyu este compus dintr-o o retea sofisticata de pasaje si camere care se intind pe opt niveluri, fiind cioplite in roca vulcanica moale, predominanta in zona. 

Orasul poate gazdui pana la 20.000 de oameni si a fost folosit de-a lungul istoriei de populatiile locale de crestini si musulmani, fiind un loc ferit de temperaturile extreme, propice pentru a supravietui invaziilor sau persecutiilor. Situl prezinta ramasitele unor societati complexe, unele camere fiind dedicate magazinelor, edificiilor de cult, scolilor, grajdurilor si camarilor.

Desi nu este subteran ci subacvatic, restaurantul Under din Kristiansand, Norvegia este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume.

Aflat la cinci metri si jumatate sub nivelul apei, restaurantul Under este scufundat printre curentii reci din Marea Nordului. Constructia a fost proiectata de echipa de arhitecti Snøhetta si este o atractie unica in lume, oferind o priveliste panoramica spre ecosistemul marin din Lindesnes.

Calatoria pana la Under este la fel de spectaculoasa precum restaurantul care poate gazdui pana la 90 de persoane pe o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati. Pe langa titlul de “cel mai mare restaurant subacvatic din lume”, localul este celebru si pentru mancarea gourmet apreciata de criticii de specialitate. 

Cladirea a fost proiectata atat cu grija fata de mediul inconjurator cat si intr-un mod rezistent, avand pereti grosi de beton care se sprijina pe tarmul stancos. Structura este construita pentru a rezista presiunii si socurilor cauzate de conditiile marine aspre. Cochilia de beton a fost gandita sa functioneze ca un recif artificial, primind lapiezuri si alge care sa o locuiasca.

Citește în continuare