Skip to content

Cele mai vechi restaurante din lume deschise inca: restaurantul din “Rattatouille” exista in realitate, Hemingway avea masa mereu rezervata la Madrid, iar la Sibiu functioneaza un restaurant deschis in 1542

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii se intalneau sa manance impreuna, astfel ceea ce cunoastem astazi ca restaurant este o afacere veche de mii de ani. Insa originea cuvantului “restaurant” este inconjurata de legende.

Una dintre ele semnaleaza ca folosirea pentru prima data a termenului de „restaurant” in Franta anului 1765, la Paris. Un parizian pe nume Boulanger care oferea contra cost supe si alte preparate usor de pregatit, avea in meniu o supa “restaurant” menita sa „restabileasca” („restaureze”) puterea celor ce o consumau. Substantivul vine de la cuvantul ”restaurer”, care avea sensul prin secolul al XII-lea „remettre en etat” ceea ce inseamna „regenerare”. Totodata, deasupra usii tavernei sale era inscriptionat dintr-un verset biblic in limba latina: „Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna!” – ““Venite ad vos qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos” (Matei 11,28). Acest motto a facut faimoasa taverna sa si i s-a spus “restaurant”, din latina restaurabo, el fiind numit „restaurateur“. Acest verset a transformat taverna intr-o atractie si locuitorii Parisului au numit taverna „restaurant”, din latinescul „restaurabo”.

Astfel a aparut denumirea de restaurant pentru toate tavernele in care se servea mancare in Paris, substantivul fiind preluat de toata lumea. Conform dictionarului Oxford insa, termenul era folosit inca din Evul Mediu pentru a descrie mai multe mancaruri. Din 1821, termenul de „restaurant” face referire la un loc unde se mananca, fiind oficial prezentat in dictionarul explicativ al limbii franceze.

Cel mai vechi resturant din lume inca deschis este Stiftskeller St. Peter si se afla in Salzburg, Austria, documentele atestand prezenta acestuia inca din 803. Restaurantul actual inca se afla incadrat in structura initiala a abatiei, iar salile sunt decorate in stil baroc. Legenda locului spune ca Faust si Mefisto obisnuiau sa se intalneasca acolo.

Restaurantul Honke Owariya din Kyoto, Japonia, a fost initial o cofertarie care si-a deschis portile in1465. Astazi, familia imperiala obisnuieste sa ia masa aici. Pozitionat in apropierea Palatului Imperial, Honke Owariya are o fatada rustica din lemn, iar inauntru se regaseste o gradina.

Restaurantul care a inspirat filmul “Rattatouille” este functional si se numeste La Tour d’Argent, fiind situat in Paris, Franta, inca din 1582. Pivnita restaurantului cu stea Michelin are unele din cele mai bune vinuri din lume, a rezistat tuturor evenimentelor prin care a trecut Parisul si este pazita non-stop, colectia avand peste 45.000 de sticle evaluate la peste 25 de milioane de euro. Printre specialitatile din meniu se numara rata la cuptor, care provine din propria lor ferma, fiind adeptii conceptului from farm to table, dar di alte delicatese frantuzesti.

Una dintre putinele cladiri de langa vechiul zid care impartea Berlinul este restaurantul Zur letzten Instanz, a carui atestare este din 1621. Initial a fost doar o taverna unde personalitatile vremurilor au mancat, de la Napoleon si Beethoven pana la Angela Merkel. Cladirea actuala care gazduieste restaurantul a trebuit reconstruita din cauza pagubelor ireparabile din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Botin din Madrid, Spania, este cel mai longegiv restaurant din lume, care a functionat continuu din 1725 pana in prezent. Locul apare si in operele lui E. Hemingway, F. Forsyth sau J. Michener si este celebru pentru reteta de „cochinillo” (purcel de lapte prajit) si „cordero asado” – friptura de miel la cuptor. Hemingway avea intotdeauna o masa rezervata aici, iar ultima scena din romanul „The sun also rises / Fiesta” este plasata in incinta acestui restaurant, inclusiv personajul principal sta la o masa si mananca purcel de lapte prajit. O parte a restaurantului a fost transformata in muzeu datorita istoricului acestuia, fiind de curand atestat de Cartea Recordurilor. De asemenea, exista o legenda care spune ca si Goya ar fi lucrat aici ca spalator de vase, cu ceva timp inainte de a ajunge un pictor celebru.

In Romania, cele mai vechi restaurante inca deschide sunt Butoiul de Aur din Sibiu, Cafeneaua Veche si Caru’ cu Bere din Bucuresti.

Cel mai vechi restaurant din Romania dateaza din anul 1542 si a fost deschis la Sibiu. Butoiul de Aur serveste oaspetii intr-o cladire cu arhitectura medievala autentica, in Pasajul Scarilor. O legenda care invaluie locul spune ca insusi Mihai Viteazul ar fi petrecut la Butoiul de Aur inainte de batalia de la Selimbar. Restaurantul are in meniu mancaruri traditionale romanesti.

La Bucuresti, in Centrul Vechi, pe strada Covaci, in fata pietei Sfantul Anton este cea mai veche cafenea din Bucuresti, atestata documentar in 1812, cunoscuta sub numele de Cafeneaua Veche. Pe vremuri, Cafeneaua Veche era locul de intalnire pentru personalitati ale vremii, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau  regele Carol al II-lea. Istoria Cafenelei este legata de cea a hotelului Universal, aflat chiar langa local, la numarul 14 pe strada Covaci, unde a fost sediul celebrului ziar “Timpul”, astfel Eminescu fiind unul dintre clientii fideli ai Cafenelei cat a fost redactor la acest ziar. Spatiul a trecut prin schimbari majore, cu diferiti proprietari si chiriasi, in prezent fiind inchisa.

Povestea Caru’ cu bere a inceput in 1879, cand o familie din Transilvania incepe in Bucuresti comertul cu bere, care capata amploare o data cu ocuparea de catre acestia a mai multor pravalii din zona Pasajului Vilacrosse. Cativa ani mai tarziu si un imprumut de la banca, apare constructia cladirii Caru’ cu bere, asa cum o stim acum: doua corpuri de cladire, unul format din pivnita cu bolti de caramida, parter si mezanin, etajul I si II, mansarda (pod) si cel de-al doilea din pivnita, parter si 2 etaje. Sala de restaurant este situata la parter si mezanin, are 7 m inaltime, decorata in stil gotic, cu coloane si tavane de stucatura, cu lambriuri sculptate si picturi.

Citește în continuare