Skip to content

Celine Dion spune ca boala i-a provocat spasme musculare care i-au rupt coastele. Daca incearca sa cante, se simte ca si cum ar fi strangulata.

Celine Dion revine cu declaratii despre problemele de sanatate care i-au curmat cariera si i-au pus in pericol viata in ultimii ani.  Cantareata descrie in detaliu simptomele Sindromului Persoanei Rigide, boala rara cu care a fost diagnosticata in 2022.

In primul interviu televizat oferit de la diagnosticare, acordat jurnalistei Hoda Kotb de la NBC News, doamna Dion a spus “Am avut coaste rupte la un moment dat, pentru ca uneori, cand este foarte severa…” Kotb o intreaba: „Poate sa aiba spasme atat de puternice incat sa rupa o coasta?”, Dion dand din cap ca este de acord.

In cadrul emisiunii Today, artista a explicat ca daca incearca sa cante, se simte „ca si cum cineva te-ar strangula”.

Momentan, emisiunea Today a publicat un mic fragment din interviul exclusiv care va fi difuzat pe NBC pe 11 iunie. Dion ii explica lui Kotb efectele fizice ale Sindromului Persoanei Rigide si apasa spre interior pe gat cu degetele, spunand: “este ca si cum cineva iti impinge laringele, faringele, in acest fel”.

Artista a continuat sa vorbeasca pe un ton rasuflat si retinut, spunand „E ca si cum ai vorbi asa, si nu poti merge mai sus sau mai jos”.

Dion a mai spus ca, atunci cand sufera spasme musculare in gat, „este ca si cum cineva te stranguleaza, ca si cum cineva iti impinge laringele” si a explicat ca poate vorbi doar la un anumit ton atunci cand sufera de spasme. „Dar poate fi si in zona abdominala, in coloana vertebrala, in coaste”, a adaugat ea, descriind crampe in maini: „Este o crampa, dar este ca si cum ar fi intr-o pozitie in care, parca, nu le poti debloca”.

Sindromului Persoanei Rigide este o tulburare neurologica rara care provoaca o rigiditate musculara progresiva. Doamna Dion a declarat anterior ca a consultat toti medicii cunoscuti in acest domeniu si se cunosc prea putine aspecte despre boala pentru a gasi o solutie: “Imi provoaca dificultati atunci cand merg si nu-mi permite sa-mi folosesc corzile vocale pentru a canta asa cum sunt obisnuita”.

Boala a impiedicat-o pe Dion sa plece in turnee si a facut-o sa stea in mare parte departe de lumina reflectoarelor, desi a avut o aparitie surpriza la Grammy in februarie si a fost ovationata de publicul prezent, emotionat de anduranta ei.

Intr-un interviu acordat revistei Vogue Franta in luna aprilie, artista a declarat ca face terapie fizica si vocala de cinci ori pe saptamana. A recunoscut  ca resimte sentimente de disperare, dar a afirmat, de asemenea, ca incearca sa lucreze pentru a putea reveni pe scena. 

„La inceput ma intrebam: De ce eu? Cum s-a intamplat asta? Ce am facut eu? Este vina mea? Viata nu iti da niciun raspuns. Trebuie doar sa o traiesti! Am aceasta boala dintr-un motiv necunoscut. Dupa cum vad eu lucrurile, am doua optiuni. Fie ma antrenez ca un atlet si muncesc foarte mult, fie ma deconectez si se termina, stau acasa, imi ascult cantecele, stau in fata oglinzii si imi cant singura. Am ales sa lucrez cu tot corpul si sufletul meu, din cap pana in picioare, cu o echipa medicala. Vreau sa fiu cat mai buna. Scopul meu este sa vad din nou Turnul Eiffel! … Am aceasta forta in mine. stiu ca nimic nu ma va opri”, a adaugat artista pentru Vogue.

Intre timp, lupta ei pentru sanatate a fost ecranizata si va fi difuzata in cadrul documentarului “I Am: Celine Dion” pe Prime Video din 25 iunie. Filmul este regizat de Irene Taylor, care a fost nominalizata la Oscar pentru filmul sau din 2009, The Final Inch.

Citește în continuare