Skip to content

Centrul National al Dansului prezinta joia viitoare primul spectacol din Romania care exploreaza povestile persoanelor transsexuale din context local: TransLucid.

Joi, pe 16 noiembrie, Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) prezinta “TransLucid”, un spectacol care va scrie istorie pe scenele din Romania.

Este primul show care exploreaza punctele cheie ale vietii persoanelor transsexuale din contextul local, concentrandu-se pe multiplele transformari pe care acestea le-au experimentat pe parcursul vietii. 

Gandit ca un spectacol-manifest care imbina elemente de teatru si performance, “TransLucid” este creat de Paula Dunker, activist/a LGBTQIA+ si artist/a multidisciplinar, prezent pe scena locala de aproape doua decenii.

Evenimentul va dura 90 de minute si va fi urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu echipa artistica. Este prezentat in cadrul Iridescent, “Festival international de dans contemporan si alte reconfigurari ale sensibilului” care se intinde de pe 1 noiembrie pe 1 decembrie 2023 si aduce la Bucuresti 16 spectacole si lucrari de creatori precum Jérôme Bel, Jean-Baptiste Baele, Vanessa Goodman, Iva Sveshtarova si Willy Prager.

Paula Dunker lucreaza in zona artelor performative ca poeta, actrita, dramaturg si coregraf. A dansat deseori la evenimentele din Bucuresti, pe langa dans creeaza performance-uri si costume, organizeaza evenimente, scrie, canta, dubleaza desene animate, joaca in filme si pune muzica la petreceri.

TransLucid este un performance care exploreaza o arhiva istorica ampla, de la primele operatii care au avut loc in Romania, la sistemul legislativ, la dezbateri publice si alte forme dureroase de discriminare a persoanelor trans. 

In crearea spectacolului au fost utilizate naratiuni subiective care au in centru momente reprezentative pentru istoria comunitatii trans.

Potrivit descrierii proiectului de pe site-ul CNDB: “Sa ne stim istoria e eliberator. Ne scoate din invizibilitatea in care coduri penale, politici abuzive, media manjita de ideologii conservatoare ne-au impins constant. Sa ne stim istoria e eliberator. O revendicam, o stim, o spunem, o punem in scena, o dansam, ne folosim corpurile noastre queer pentru a o reprezenta, o plangem, o schimbam. Sa ne cream istoria este si mai eliberator. TransLucid isi imagineaza un viitor in care ne scriem propriile naratiuni si ne construim lumea pe care noi o vrem si de care avem nevoie.”

Echipa proiectului este formata din performerii ADAM/ Ada Musat, Arhanghela, Aron Madon / Damian Nichita Ursu, Evelyn Homeghiu, Patrick Braila, Raj/ Ramya si Renate Dinu. Regia si textul sunt semnate Paula Dunker, la text au mai lucrat si Mihaela Michailov, Raj/ Ramya si Andy Andreea.

Scenografia a fost realizata de Andrei Dinu (a mai lucrat cu regizorii Gianina Carbunariu, David Schwartz si cu artista Alexandra Pirici pentru diverse lucrari care au fost prezentate inclusiv la Bienala de la Venetia), luminile de Dragos Petrisor iar muzica de Chlorys, Sofia Zadar, Borusiade, Teo Retegan, Admina si Alex Bala.

Descoperiti programul complet Iridescent dar si mai multe despre biletele pentru “TransLucid” pe site-ul CNDB.ro.

Citește în continuare