Skip to content

Chanel lanseaza un nou parfum inspirat de relatia lui Coco Chanel cu Ducele de Westminster.

O mare parte din identitatea casei de moda Chanel isi are radacinile in relatia amoroasa pe care Coco Chanel a avut-o cu Ducele de Westminster. Desi stilul Chanel este asociat cu eleganta pariziana, faimoasele costume din tuid si tartan care au devenit emblematice sunt inspirate de fapt din moda scotiana. Mai exact, din timpul pe care designerul l-a petrecut in cele trei case de vacanta ale Ducelui.

Noul parfum Chanel, „Paris-Édimbourg”, exploreaza relatia dintre Coco si Bendor imaginata ca o evadare printre dealurile scotiene, intr-un spatiu rustic, salbatic.

Coco si Bendor, asa cum i se spunea Ducelui de Westminster, s-au intalnit in Monte Carlo la finalul anului 1923. A urmat o perioada de curtare in care Bendor ii trimitea tot felul de cadouri luxoase, inclusiv pachete cu delicii exotice sau legume proaspete din gradinile sale. Printre ele, ascundea de fiecare data diamante netaiate sau bijuterii atent rafinate. Un an mai tarziu, formau deja un cuplu iar Chanel s-a cufundat rapid in cultura aristocratilor scotieni, il insotea pe Bendor la cursele de cai si devenise pasionata de toate sporturile care ii placeau acestuia. A devenit priceputa inclusiv la pescuit si, conform unor documente de vanatoare, l-a intrecut chiar si pe Winston Churchill intr-un week-end petrecut alaturi de politicieni si nobili britanici.

Cultura scotiana a avut un mare impact asupra designerului francez care a inceput sa integreze piese vestimentare tipice zonei scotiene in garderoba sa. Avand un ochi format pentru moda si stil, adapta materialele dure, rigide si groase de fiecare data si reusea sa creeze un stil nou, stil care s-a tradus ulterior in colectiile Chanel.

Parfumul „Paris-Édimbourg” a fost inspirat de aceste povesti pastorale cu Coco si Ducele Bendor la pescuit sau la vanatoare. A fost creat de Olivier Polge, parfumierul responsabil pentru apa de toaleta Chanel No.5 si pentru parfumurile „Gabrielle Chanel”.

Polge a explicat ca „Paris-Édimbourg ar putea fi mirosul unei jachete de tuid imprumutata din garderoba masculina, piesa vestimentara care a fost o inspiratie constanta pentru Gabrielle Chanel. De exemplu, modul in care ar fi mirosit dupa o plimbare prin peisajul rural de la tara, senzatia de timp petrecut in natura, printre copaci. Dar si note mai temperate care ajuta la crearea unei senzatii de confort la finalul plimbarii: vanilie si mosc.”

Parfumul a fost creat intr-o nota androgina, incluzand arome de boabe de ienupar, chiparos, cedru si vetiver care fac aluzie la o apa de colonie traditionala purtata de aristocratii britanici in urma cu 100 de ani. Notele de baza sunt vanilie si mosc in timp ce notele de varf sunt lamaie si bergamot menite sa recreeze senzatia de prospetime a aerului din natura. 

Paris-Édimbourg este al cincilea parfum lansat din seria „Les Eaux de Chanel” care a fost inspirata de destinatiile preferate ale lui Coco Chanel. Sticla are aceeasi forma ca toate celelalte parfumuri din serie: dreptunghiulara cu colturi rotunde si capac negru, fiind inspirata de flascele cu alcool purtate de barbati in buzunarul interior al costumului.

Mai multe despre viata lui Chanel puteti citi mai jos.

Citește în continuare