Skip to content

Legendarul pianist de jazz Chick Corea a murit

Chick Corea, pianistul care a contribuit la jazz fusion, exprimarea printr-o forma mai libera a jazzului, a murit din cauza unei forme rare de cancer la varsta de 79 de ani. Legenda a muzicii jazz, Chick Corea i-a descoperit pe Miles Davis si John Coltrane intr-un bar in facultate si atunci a simtit ca trebuie sa faca muzica.

Compozitor si printre primii artisti care au folosit claviatura electrica si electronice, Chick Corea este, alaturi de Herbie Hancock si Keith Jarrett, unul dintre cei mai influenti pianisti ai secolului al XX-lea.

Intr-o postare pregatita de echipa sa si publicata dupa decesul artistului, acesta spunea:

„Vreau sa le multumesc tuturor celor de-a lungul calatoriei mele care au facut ca focul muzical sa se pastreze aprins. Am speranta ca cei care au o idee buna sa cante, sa scrie, sa interpreteze ceva, o vor face. Daca nu pentru ei insisi, atunci pentru noi ceilalti. Nu numai ca lumea are nevoie de mai multi artisti, ci este, de asemenea, mai distractiv”, noteaza AFP si citat de Agerpres.

Chick Corea a fost fiul unui trompetist de jazz, care a invatat pianul inainte de a sti sa citeasca, apoi, la 11 ani, s-a apucat de baterie. Studia la Universitatea Columbia din New York cand l-a descoperit pe trompetistul Miles Davis si pe saxofonistul John Coltrane interpretand The Dead Leaves. Abandoneaza facultatea si este angajat de saxofonistul Stan Getz.

Cativa ani mai tarziu, in 1960, inregistreaza primele albume solo, unde a lasat improvizatia sa dicteze muzica. Neasteptat, in 1968 se urca pe scena alaturi de Miles Davis, inlocuindu-l pe Herbie Hancock.„ Canta doar ce auzi”, i-a spus muzicianul, transformand experienta in ceea ce astazi catalogam ca fiind jazz fusion, unde spontaneitatea este elementul cheie.

Impreuna cu Miles Davis a inregistrat mai multe albume, iar Bitches Brew (1970) a fost albumul care a revolutionat jazzul, aducand noi stiluri, in special rock. Criticii muzicali spun ca acesta este momentul cand s-a nascut jazz fusion, cu amestecul de influente,  inclusiv rock, funk si rhythm and blues.

De asemenea, a lucrat la multe alte proiecte, inclusiv la duo-uri cu Herbie Hancock si vibrafonistul Gary Burton. A inregistrat si interpretat muzica clasica, standarde, solo-uri, jazz latin si omagii aduse catre marii pianisti de jazz. Anul trecut, Corea a lansat albumul dublu Plays, o selectie facuta din concertele live pe care le-a avut in diferite locuri din lume.

Pianistul si-a format propriul grup, Return To Forever, iar intreaga sa cariera muzicala numara 23 de premii Grammy, fiind si al patrulea cel mai nominalizat artist la premiile Grammy din istorie, si numeroase alte premii ale industriei muzicale americane. Piesele sale ca Spain, 500 Miles High sau La Fiesta au devenit clasice.

In 2017, Chick Corea a concertat pentru prima data in Romania, la JazzTM. Formula care a fost pe scena Timisoarei a fost The Chick Corea Elektric Band feat. Frank Gambale, Eric Marienthal, John Patitucci si Dave Weckl, care s-a reunit in 2016, la cea de-a 75-a aniversare a lui Chick Corea.

Citește în continuare