Skip to content

Cirque du Soleil isi reia spectacolele in aceasta vara cu reprezentatii in SUA, Republica Dominicana si Marea Britanie. Inca sunt disponibile online gratuit o parte din productii

Dupa aproximativ 400 de zile de cand nu au mai avut reprezentatii live, Cirque du Soleil a anuntat reluarea din aceasta vara, in Statele Unite, a patru dintre spectacolele sale emblematice, “Mystere”, “O”, “Kooza” si “Luiza”.

Spectacolele „Mystere” si „O” vor fi reluate in Las Vegas din 28 iunie, respectiv 1 iulie, urmat de „Kooza” la Punta Cana, in Republica Dominicana, pe 25 noiembrie, si de „Luzia” la Londra, pe 12 ianuarie, au anuntat reprezentantii companiei de circ.

„Este momentul pe care il asteptam cu totii”, a declarat Daniel Lamarre, PDG al Grupului Cirque du Soleil. „Aproape 400 de zile s-au scurs de la oprirea fortata a activitatilor noastre si asteptam revenirea pe scena cu nerabdare”. 

Cirque du Soleil a fost infiintat in Québec in 1984, iar din martie 2020, 44 de productii au fost anulate, determinand 4.679 de acrobati si tehnicieni sa intre in somaj tehnic, adica 95% dintre angajati. Compania a fost salvata de la faliment de catre fondul canadian Catalyst, desi anul trecut mai multe companii si-au aratat interesul sa sustina Cirque du Soleil.

Modelul de business al Cirque du Soleil implica multi acrobati si dansatori are pot juca simultan mai multe spectacole diferite si care pot inlocui in detaliu personajele din show-uri – peruci, costume, personaje care sunt alese sa aiba aceeasi inaltime mereu etc.

 Fiecare sub-trupa din companie se deplaseaza cu o echipa tehnica in care sunt inclusi croitori, renovatori de aparatura, manageri de proiect. Fiecare spectacol are intotdeauna, indiferent de locul in care se joaca in lume, acelasi aranjament in culise, de la garderoba pana la bucatarie si sala de antrenamente.

Cirque du Soleil a perfectionat aceste detalii si proceduri de-a lungul anilor ajungand una dintre cele mai eficiente si mai “corporatiste” companii de entertainment din lume, cu artisti care parca fac parte dintr-un sistem militarizat, in care le sunt testate aptitudinile la fiecare 6 luni.

De-a lungul timpului mai multi romani au fost curtati de Cirque du Soleil, unii au acceptat acest model militarizat de lucru, altii au plecat foarte repede din companie.

Ada Milea este unul dintre artistii romani solicitati de compania canadiana pentru un rol in spectacolele sale. Artista a petrecut in urma cu aproape 20 de ani mai multe zile in companie dar nu a acceptat contractul pentru ca i s–a parut prea rigid pentru personalitatea sa.

Trupa Ballance – formata din doi frati brasoveni, acrobati – a facut parte din echipa Cirque du Soleil pentru cativa ani, apoi baietii au revenit in Romania, au participat la Romanii au Talent si au sperat sa faca un show al lor intr-unul din cazinourile din Brasov sau Poiana Brasov pentru turistii straini. Din pacate, nimeni dintre proprietarii locali de cazinouri sau hoteluri nu a vrut un asemenea proiect.

Tot la Cirque du Soleil este de multi ani si gimnastul Rares Orzata; Rares, campion mondial la juniori la gimnastica, component al lotului Romaniei la Jocurile Olimpice de la Sidney, face parte din echipele care raman in Las Vegas pentru show-urile americane.

Gabriel Manta, fost gimnast, fost acrobat, lucreaza din 1995 ca antrenor pentru echipele de acrobati de la Cirque du Soleil, iar in echipa tehnica – formata din fosti acrobati care sunt pregatiti mereu sa intervina ca un alpinist, cocotati deasupra ringului de spectacol, se mai afla alti cativa romani.

Anul trecut, pe perioada carantinei, compania de circ a lansat un canal online numit Cirque Connect, unde toata lumea poate urmari spectacole saptamanale din confortul propriei case, in mod gratuit.

 In fiecare vineri, Cirque du Soleil a oferit tuturor posibilitatea de a viziona timp de 60 de minute cele mai incredibile acrobatii fiind transmise momente din spectacolele Amaluna, VOLTA si Bazzar.

Publicul inca poate vedea o parte dintre spectacole, fiind disponibile online gratuit pe canalul lor de Youtube, aici.

Citește în continuare