Cocktailul cortizol, bautura care promite sa tempereze stresul, devine trend viral printre tineri si adulti. Expertii sustin ca este mai degraba un efect placebo.

In timp ce stresul devine un companion constant pentru tot mai multi oameni, orice metoda care promite o alinare rapida starneste imediat valuri pe internet. Asa se explica fascinatia din ultima perioada pentru asa-numitul „cortisol mocktail”, un amestec de ingrediente fructate care, spun sustinatorii, ar ajuta la scaderea nivelului hormonului de stres.
Pe TikTok, reteta a adunat deja milioane de vizualizari si comentarii, iar tot mai multi incearca acasa acest tonic menit sa calmeze mintea si sa readuca organismul in echilibru.
Amestecul, care contine apa de cocos, suc de portocale, suc de lamaie, un strop de sare de mare, apa minerala si magneziu, este consumat de multi in special seara, in speranta unui somn mai odihnitor si a unei stari generale mai bune.
Fanii retetei sustin ca reduce efectele nedorite ale cortizolului, hormonul care apare in exces in perioadele de stres prelungit si poate duce la oboseala, probleme digestive, crestere in greutate si insomnii. Oamenii de stiinta au alta parere.
Specialistii explica faptul ca rolul cortizolului nu este, in sine, unul negativ. Produs de glandele suprarenale, cortizolul este esential pentru raspunsul rapid in situatii de pericol – pregateste corpul pentru lupta, fuga sau „inghet”, crescand nivelul de glucoza din sange si suspendand nevoia de a merge la baie pentru a va concentra pe rezolvarea amenintarii.
Problema apare cand acest hormon ramane la cote ridicate perioade lungi de timp, alimentat de stres cronic, lipsa somnului si inflamatii repetate. Astfel, apare un cerc vicios in care calitatea vietii scade constant.
Reteta mocktail-ului devenit viral porneste de la ideea ca un aport controlat de minerale si vitamine ar putea sprijini organismul sa gestioneze mai bine varfurile de cortizol. Dieteticienii spun insa ca efectul nu este unul miraculos. „Un pahar nu va reduce nivelul de cortizol de unul singur, dar poate ajuta corpul sa o faca in mod natural”, a declarat pentru New York Post Maura Donovan, specialist in nutritie sportiva.
Apa de cocos ofera electroliti esentiali, vitamina C din sucul de portocale si lamaie sprijina glandele suprarenale, iar magneziul favorizeaza relaxarea muschilor si transformarea triptofanului in serotonina si, mai apoi, in melatonina, hormonul somnului.
Magneziul joaca un rol esential in relaxarea muschilor netezi si scheletici, fiind util pentru calmarea tensiunilor de peste zi.
De aceea, multi prefera sa consume mocktailul seara, inainte de culcare, ca un ritual de tranzitie catre somn.
Vitamina C din citrice sprijina functia suprarenalelor, iar sarea de mare ajuta la mentinerea hidratarii celulare si a echilibrului electrolitic, mai ales cand cortizolul actioneaza ca un diuretic natural si face ca organismul sa piarda minerale pretioase.
Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca un astfel de amestec nu poate fi considerat solutie universala impotriva stresului. Chiar daca bautura poate sprijini hidratarea si poate aduce o stare de relaxare, excesul de zahar din sucurile de fructe si aportul ridicat de sodiu pot deveni riscante, mai ales pentru persoanele cu diabet sau probleme renale.
Retetele standard pot contine peste jumatate din doza zilnica recomandata de sodiu, ceea ce, pe termen lung, poate creste tensiunea arteriala.
Pe retelele sociale, unii influenceri sustin ca mocktailul ar combate ceea ce numesc „adrenal fatigue”, adica epuizarea glandelor suprarenale din cauza stresului cronic. Intr-un articol din New York Times, mai multi medici endocrinologi contrazic aceasta idee, explicand ca nu exista dovezi medicale care sa ateste ca aceste glande „obosesc” pur si simplu la oamenii sanatosi.
„Nu exista adrenal fatigue, ci insuficienta suprarenala, o afectiune rara cauzata de obicei de tulburari autoimune”, spune dr. Salila Kurra de la Columbia University.
Expertii subliniaza ca, in lipsa unei afectiuni endocrine reale, nu se justifica nici testele de sange pentru nivelul cortizolului si nici tratamentele auto-administrate. In schimb, un stil de viata echilibrat, cu un somn regulat, alimentatie sanatoasa, miscare fizica si timp petrecut in natura ramane cea mai sigura cale de a mentine cortizolul sub control. Suplimentele cu ginseng, considerate adaptogene, pot sprijini organismul sa faca fata stresului, iar practicile de relaxare, de la meditatie la muzica linistitoare, aduc beneficii demonstrate.
In ciuda scepticismului unor medici, pentru multi oameni prepararea si consumul unui astfel de mocktail poate avea un efect placebo binevenit. Dr. Irina Bancos, endocrinolog la Mayo Clinic, recunoaste ca pauza de la o zi agitata si gestul de a amesteca ingrediente sanatoase poate crea un mic moment de liniste – aproape ca o experienta de spa la tine acasa.