Skip to content

(Galerie foto) 10 colectii Haute Couture inspirate de regalitate si membrii monarhiilor europene.

Familiile regale sunt o sursa de inspiratie creativa in ceea ce priveste tendintele vestimentare. Dupa relaxarea legilor somptuare si aparitia fotografiei, imaginile cu regine si printese au fascinat publicul si designerii deopotriva. Fascinatia s-ar putea explica atat prin estetica distincta, pe alocuri extravaganta, a tinutelor oficiale dar si prin simbolismul complex transmis chiar si prin cele mai mici detalii ale unei tinute.

De altfel, unul dintre cele mai importante concepte din moda este legat in mod direct de istoria regalitatii. 

In 1868, la 10 ani dupa ce a deschis prima casa de Haute Couture din Paris, renumitul designer britanic Charles Frederick Worth, croitor oficial al Imparatesei Eugenia a Frantei, a fondat institutia cunoscuta astazi sub numele de La Fédération de la Haute Couture et de la Mode. Este o sub-divizie a guvernului francez care stabileste criteriile stricte pe care trebuie sa le indeplineasca designerii pentru a se utiliza titlul ‘Haute Couture’.

In prezent, aproape toti membrii caselor regale poarta creatii Haute Couture, insa o parte dintre ei devin in mod frecvent muzele designerilor. Mai jos va invitam sa va delectati cu momente memorabile din lumea modei in care regalitatea a fost punctul central de referinta.

Cea mai recenta colectie inspirata de un membru al familiei regale a aparut recent pe podiumul de la Saptamana Modei la Milano.

Silvia Venturini Fendi a dedicat colectia Fendi toamna-iarna 2024-2025 Printesei Anne. Designerul a declarat: “M-am indragostit de stilul ei. Dupa parerea mea, este cea mai eleganta femeie din lume. Cand am vazut incoronarea Regelui Charles anul trecut cu Printesa Anne in uniforma, am crezut ca arata minunat. Asa ca m-am gandit ca ar putea fi o inspiratie fantastica pentru o colectie de imbracaminte masculina.”

Colectia intitulata “Town and Country” aminteste de tinutele regale traditionale pentru o plimbare racoroasa prin noroiul de pe mosia Balmoral: jacheta in stil Barbour, cizme Wellington, palarii de ploaie, pulovere supradimensionate de culoare verde inchis, fuste in carouri si kilturi.

Colectia Off-White pentru primavara-vara 2018 i-a adus un omagiu Printesei Diana.

In ultimii ani, stilul Printesei Diana din anii ’90 a devenit una dintre principalele referinte la care apeleaza atat revistele de moda cat si designerii care creeaza haine de purtat pe strada. Tendinta a pornit de la serialul The Crown si regretatul designer Virgil Abloh care a lansat in 2018 o colectie Off White in care ii aduce tribut Dianei prin pantalonii scurti de ciclicm pe care ii purta cand facea sport, rochiile cu buline, costumele cu umeri drepti si celebra rochie neagra purtata dupa despartirea de Printul Charles.

La cateva zile dupa decesul Reginei Elisabeta, Erdem a dedicat cateva piese regretatului monarh.

Colectia Erdem pentru sezonul primavara-vara 2023 a fost prezentata in ajunul funeraliilor de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, in septembrie 2022. Inspirat de disparitia subita a monarhului pe care l-a iubit si l-a apreciat mult, designerul Erdem Moralioglu a creat rapid o serie de tinute omagiale pe care le-a prezentat in cadrul Saptamanii Modei de la Londra. Defilarea de moda a fost deschisa cu un epigraf: „Durerea este pretul pe care il platim pentru iubire”, celebrele cuvinte de condoleante rostite de Majestatea Sa in urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Tinutele prezentau panglici negre, voaluri din plasa neagra sau detalii care faceau trimitere la rochiile de doliu ale Reginei Elisabeta, in timp ce tinuta finala arata aproape ca un negativ fotografic al tinutei purtate de fostul monarh la incoronare, in 1953.

Acelasi lucru l-a facut si designerul Richard Quinn pentru colectia primavara/vara 2023.

Richard Quinn este primul laureat al premiului anual “Queen Elizabeth II Award for Design”. Imediat dupa moartea monarhului, designerul a creat o colectie complet neagra in care i-a adus omagiu regretatei regine.

Pentru sezonul toamna-iarna 2020/2021, Moschino a adus un omagiu Reginei Maria Antoaneta.

Inspirat in mod direct de excesul vestimentar al tinutelor prezente la curtea regala a Mariei Antoaneta, designerul Jeremy Scott a creat o colectie dominata de corsete, coafuri pouf, funde si detalii care amintesc de Rococo. Jucandu-se pe marginea aforismului “lasati-i sa manance tort” (care nu apartine Reginei Maria Antoaneta dar ii este atribuit in mod eronat in cultura pop), culorile au fost preluate din laboratoarele unor cofetarii: fistic, rubarba, roz trandafiriu, pasta de zahar si frisca.

Carolina Herrera i-a adus un omagiu Imparatesei Sissi, in tandem cu lansarea mai multor filme si seriale despre viata acesteia.

Elisabeta de Bavaria, cunoscuta sub numele de Imparateasa Sissi, l-a inspirat pe designerul Wes Gordon sa ii dedice o intreaga colectie pentru sezonul toamna-iarna 2022-2023, prezentata in cadrul Saptamanii Modei de la New York. A mizat pe costume monocrome in alb si negru, pe alocuri pete de culoare, afirmand ca “Eleganta este amestecul de opulenta si moderatie.”

Colectia Alexander McQueen din 2013 a fost de asemenea inspirata de regalitate.

Dupa ce designerul Sarah Burton a avut onoarea de a crea fabuloasa rochie de mireasa a actualei Printese de Wales, Catherine, casa de moda Alexander McQueen a pastrat constant in colectiile sale elemente inspirate de regalitate. Pentru colectia de toamna-iarna 2013/2014, Burton a prezentat 10 piese demne de aparitii regale, inspirate de catolicism si decorate la limita Haute Couture.

Deseori inspiratia regalitatii — in special din perioada imperiilor si a colonizarii — nu este mentionata in mod direct de catre designeri deoarece presa si publicul de pe retelele de socializare sunt foarte critici fata de vremurile respective, considerandu-le opresive si abuzive.

Un bun exemplu in acest sens este colectia Comme des Garçons pentru sezonul primavara/vara 2006. Designerul japonez Rei Kawakubo a declarat ca nu este despre monarhia britanica in sensul evident al cuvantului, in schimb exista referinte la “un imperiu pierdut”. Cu toate acestea, modelele au defilat pe podium pe acordurile marsurilor incoronarii, ale imnurilor Bisericii Anglicane si  „Land of Hope and Glory” (cantec patriotic britanic).

John Galliano a interpretat in stilul propriu istoria modei regale.

Colectia Haute Couture pentru toamna-iarna 2004-2005 a lui John Galliano pentru Christian Dior a oferit o abordare fantastica a regalitatii. Fiecare look extravagant si impecabil decorat a fost completat fie cu o coroana, fie cu o diadema, accesoriile fiind inspirate din bijuteriile coroanei regale.

Colectiile Undercover si Jean Paul Gaultier pentru toamna-iarna 2014/2015, alaturi de prezentarea lui Simone Rocha pentru primavara-vara 2022 au utilizat de asemenea tinutele regale ca inspiratie.

Designerul Jun Takahashi, de la Undercover, a facut referiri la regalitatea britanica cu brose cu brose de aur in forma de insecte si detalii de inspiratie Rococo.

Citește în continuare