Skip to content

„colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este documentarul european al anului. A fost desemnat aseara, la a 33-a editie a premiilor Academiei Europene de Film.

Documentarul “colectiv”, propunerea Romaiei pentru premiile Oscar, a fost desemnat aseara cel mai bun documentar European al anului, continandu-si astfel un parcurs international exceptional care ii da tot mai multe sanse pentru un premiu al Academiei Americane de Film.

La categoria „Documentar European” au fost selectate „Acasa” (România, Germania, Finlanda), de Radu Ciorniciuc, „colectiv” (România, Luxembourg), de Alexander Nanau, „Gunda” (Norvegia, SUA), de Victor Kossakovsky, „Petite fille” (Franta), de Sébastien Lifshitz, „Saudi Runaway” (Elvetia), de Susanne Regina Meures, si „The Cave” (Siria, Danemarca), de Alisar Hasan & Feras Fayyad.

„colectiv” spune povestea primului an de dupa incendiul din clubul bucurestean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmareste autoritati si jurnalisti, cautând sa expuna adevarul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevar versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj si responsabilitate.

Regizorul si producatorul filmului “colectiv” Alexander Nanau a multumit protagonistilor „pentru curajul de a se opune coruptiei din sistemul românesc si pentru curajul de a ne lasa sa intram in vietile lor”. 

Lungmetrajul „Another Round/ Druk” al lui Thomas Vinterberg este marele câstigator al celei de-a 33-a editii a premiilor Academiei Europene de Film, cu patru trofee castigate.

Câstigatorii premiilor au fost anuntati live, de la muzeul Futurium din Berlin, de cineastul Wim Wenders, presedintele Academiei, si mai multi invitati,  iar nominalizatii au intrat in direct prin sistem video-conferinta.

„Another Round”, desemnat câstigator la patru categorii ale premiilor EFA, este si propunerea Danemarcei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj international” a premiilor Oscar 2021.

Thomas Vinterberg a fost ales câstigator la sectiunea Regizorul European al anului, dar si pentru cel mai bun scenariu. „Sunt foarte mândru de asta. Am fost intr-o competitie fantastica! Sunt regizori mult mai buni decât mine. Acest film a fost facut intr-o perioada foarte dificila din viata mea si am reusit cu ajutorul prietenilor si familiei mele”, a marturisit Vinterberg.

Fiica sa a murit in timp ce el lucra la acest lungmetraj. „Singurul lucru, dupa ce a murit, a fost sa continui sa fac acest film. Acest premiu ii onoreaza memoria”.

Cineastul i-a multumit si lui Mads Mikkelsen, care interpreteaza rolul principal si care a fost desemnat Actorul European al anului.

Pentru interpretare feminina a fost premiata Paula Beer pentru rolul din „Undine”, film regizat de Christian Petzold.

Citește în continuare