Skip to content

O pianista care canta de 102 ani si-a lansat un album nou. Colette Maze inregistreaza melodiile acasa, cu ajutorul unui inginer de sunet

Colette Maze canta la pian de la varsta de 5 ani, in prezent avand 107 ani, locuieste la Paris, intr-o cladire pe malul raului Sena, iar din balcon are vedere la Turnul Eiffel. In casa, detine doua piane, un Steinway, dar si un pian Pleyel, pe care l-a primit la implinirea varstei de 18 ani. Descrierea apartine publicatiei NPR, care recent a publicat un portret al cunoscutei pianiste, o data cu lansarea celui de-al saselea album al sau.

Acum, Colette Maze isi inregistreaza albumele acasa cu ajutorul unui inginer de sunet – de obicei duminica, cand vecinii sunt plecati si cladirea este mai linistita. Albumul recent lansat se intituleaza „Un Siècle avec Debussy. Continuo Classics” si poate fi comandat de aici.

Pianista are in repertoriu o multime de melodii ale compozitorului ei preferat Debussy, iar interpretarea ramane extraordinar de agila si sensibila. „Nu este mai complicat decat sa mananci o salata”, a spus ea pentru publicatia Le Parisien, atunci cand a fost intrebata de complexitatea lucrarilor compozitorului.

„Degetele mele functioneaza intotdeauna”, spune Maze, care practica timp de patru ore in fiecare zi. „Nu obosesc niciodata”, povesteste pianista.

Maze s-a nascuta pe 16 iunie 1914 si spune ca mama ei era severa si lipsita de dragoste, asadar s-a orientat catre muzica pentru afectiunea care ii lipsea acasa. „Am preferat intotdeauna compozitorii care mi-au dat tandrete”, spune ea. „La fel ca [Robert] Schumann si [Claude] Debussy. Muzica este un limbaj afectiv, un limbaj poetic. In muzica exista de toate – natura, emotie, dragoste, revolta, vise; este ca o mancare spirituala,” povesteste aceasta.

Colette a fost acceptata sa studieze pianul la prestigioasa École Normale de Musique din Paris la 16 ani, chiar inainte de debutul celui de-al doilea razboi mondial. De-a lungul timpului, aceasta a studiat alaturi de pianistul Alfred Cortot, dar si alaturi de pianiste Nadia Boulanger si Jeanne Blanchard. Primele note le-a invatat de la bunica ei, insa mereu a aspirat sa devina un profesionist, lucru nu foarte bine primit ca meserie pentru o fata la inceputul secolului XX.

Citește în continuare