Skip to content

Controversata pelicula “And then we danced” ajunge de la Cannes la Bucharest Dance Film Festival

“And then we danced” este o poveste despre un dansator georgian care se indragosteste de un coleg rival.

Nu e un documentar, iar dansul e doar pretextul in care e prezentata o societate conservatoare care-si indeparteaza cetatenii care nu se incadreaza in norme. Filmul, regizat de Levan Akin, a fost prezentat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internațional de Film de la Cannes și, recent, i-a adus lui Levan Gelbakhiani (actorul din rolul principal) trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor.

In Georgia filmul a generat, evident, un foarte mare scandal desi nici macar nu a ajuns in cinematografe si e foarte posibil sa nici nu ajunga vreodata.

Dansul georgian este considerat a opta minune a lumii

Dansul traditional georgian este o combinatie de miscari care vin din lupte militare, din gimnastica si ritmuri de la sarbatorile populare, dar si miscari din zona baletului clasic. Trupele georgiene de dans sunt unele dintre cele mai virtuoase din lume, iar printre dansatorii georgieni sunt fosti sportivi de mare performanta, coregrafiile implica sarituri foarte inalte, sincroane cu foarte multi participanti si serii de piruiete care imping limitele privitorului.

Se spune ca un dansator georgian trebuie sa faca cel putin inca 3 piruiete de la momentul la care spectatorul a fost deja uimit de virtuozitatea si rezistenta sa fizica.

In spatele unor asemenea performante fizice sunt evident zeci de ani de munca si multe accidentari.

Mai jos puteti urmari una dintre cele mai spectaculoase trupe de dans georgian din lume (secventa nu este in filmul lui Akin, e doar pentru a ilustra si a intelege ce are specific acest dans foarte, foarte spectaculos)

Bucharest Dance Fim Festival are loc între 4 – 8 septembrie.

Proiectiile vor fi la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Linotip – Centru Independent Coregrafic, dar și în spații neconvenționale, precum Fabrica Gastropub și Apollo111 Teatrul.

Iata programul festivalului.

Citește în continuare