Skip to content

Costumele din noul sezon „The Crown” si „The Queen’s Gambit” intr-o expozitie virtuala gratuita a Muzeului Brooklyn.

Netflix si Muzeul Brooklyn au creat o experienta prin care fanii celor mai urmarite seriale disponibile pe platforma de streaming se pot bucura de o expozitie virtuala a costumelor spectaculoase din „The Crown” si noul fenomen, „The Queen’s Gambit”.

Expozitia virtuala incepe in fata Muzeului Brooklyn si continua intr-un spatiu care recreeaza atmosfera din galerie, cu tot cu muzica si zgomotul de fundal care pot fi auzite de obicei in muzee. Prezinta in avanpremiera costumele din sezonul 4 din The Crown cu doua saptamani inaintea lansarii acestuia.

Vizitatorii au optiunea unui tur personalizat in care pot descoperi povestile din spatele celor mai iconice momente din istoria monarhiei britanice, spuse din perspectiva scenaristirlor „The Crown”. Turul imersiv este realizat in 360 de grade cu elemente 3D care imita Beaux-Arts Court, etajul al treilea al Muzeului Brooklyn.

Turul virtual incepe aici.

Expozitia „The Queen and The Crown” a fost realizata de curatorul Matthew Yokobosky, specialist in moda si cultura materialelor si prezinta povestile din spatele costumelor spuse de creatorii acestora.

Pe langa costumele din seriale, vizitatorii pot urmari o conversatie intre Yokobosky si designerii care au creat tinutele. Moderatorul discutiei este Ruth E.Carter, castigatoare a unui premiu Oscar pentru „Cele mai bune costume” cu „Black Panther”.

Fiecare costum din expozitie este prezentat cu fotografii de detaliu, pe fundal alb dar si cu imagini din secventa in care apare in serial.

Printre lucrarile expuse, se numara o serie de artefacte care leaga colectia permanenta a Muzeului Brooklyn de universul celor doua seriale. Printre ele se afla un set de sah din Egiptul Antic, din anii 1938-1799 i.Hr sau o fotografie realizata de artistul american Arthur Tress – „Boys on Checker Floor, Far Rockaway, NY” (1973). Una dintre piesele cele mai spectaculoase este un portret pe care il veti gasi in sala dedicata „The Crown”: un portret al Reginei Elizabeta a II-a creat de Hew Locke din sute de jucarii de plastic si accesorii.

Costumele din The Queen’s Gambit au fost create de Gabriele Binder, unul dintre cei mai apreciati designeri germani.

Costumele purtate de Beth in „The Queen’s Gambit” sunt menite sa reflecte atitudinea sofisticata si sigura pe sine a personajului principal care este o campioana de sah in anii ’60. Tinutele ei incorporeaza elemente structurale ale jocului transpuse in mici detalii sau croiuri si imprimeuri alb-negre.

Beth Harmon este o orfana care devine o femeie de succes iar Binder a avut grija sa includa aceste detalii in costumele purtate de Anya Taylor-Joy. Pe de o parte, este o tanara care provine dintr-un orfelinat, un mediu sarac in care nu a avut acces la haine si la moda anilor ’50-’60. Pe de alta parte, este o sahista in plina ascensiune intr-o lume dominata de barbati asa ca, treptat, stilul ei evolueaza si se evidentiaza fata de tot cei din jur.

Binder a declarat ca „a fost distractiv pentru ca o parte din acest personaj e eleganta si sofisticata si alta este distrusa.” A folosit referinte de la Yves Saint Laurent si Pierre Cardin printr-o rochie „care este foarte asemanatoarea stilului lui Cardin dar pe care am creat-o intr-un material foarte gros si greu, mai greu decat orice ar fi fost purtat in vremurile respective pentru a arata greutatea vietii lui Beth.”

Mai multe detalii din culisele „The Queen’s Gambit” puteti descoperi mai jos:

Pentru „The Crown”, costumele din sezonul 4 au fost create de Amy Roberts care a fost nevoita sa reproduca una dintre cele mai cunoscute rochii de mireasa din istorie, cea a Printesei Diana.

Serialul a devenit faimos pentru modul in care respecta acuratetea istorica la capitolul costumelor asa ca designerul Amy Roberts a avut o provocare inedita, fiind vorba de cele mai fotografiate personalitati din lume. Viata lor a fost documentata si exista milioane de fotografii prin care se pot face comparatii cu aparitia din serial.

Pe langa tinutele personajului principal care urmareste traseul celui mai puternic monarh din lume, Regina Elizabeta a II-a, Roberts a recreat momente iconice din vietile Printesei Margaret, a Primului Ministru Margaret Thatcher si a Printesei Diana.

Daca personajul Reginei a fost deja stabilit in sezoanele anterioare si stilul monarhului nu s-a schimbat foarte mult din anii ’80 si pana astazi, Printesa Diana apare pentru prima data in The Crown in sezonul 4.

Printesa Diana nu a fost dintotdeauna cea mai sofisticata femeie din lume . Costumele din serial o vor prezenta in ascensiune de la varsta de 19 ani cand nu avea un stil vestimentar definit pana la faimoasele rochii cu buline si palarii colorate care au influentat tendintele anilor ’80.

Roberts a fost deja premiata cu un trofeu Emmy pentru costumele din sezonul 3 al serialului „The Crown” si are in portofoliu trei premii BAFTA pentru munca la seriale britanice de succes (Call the Midwife, Oliver Twist, The Virgin Queen).

Mai multe despre presiunea pe care a simtit-o Emma Corrin in rolul Printesei Diana puteti afla mai jos:

Citește în continuare