Skip to content

La 20 de ani de la o prima reprezentatie cu CREATORUL DE TEATRU cu Marcel Iures protagonist, TNB are o noua montare a aceluiasi text cu acelasi actor. Primele reprezentatii in 21 si 25 octombrie

In 21 si 25 octombrie 2022, de la ora 20.00, TNB are la Sala Studio premiera spectacolului CREATORUL DE TEATRU, piesa unuia dintre cei mai importanti dramaturgi austrieci contemporani, Thomas Bernhard, in regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iures in rolul titular.

CREATORUL DE TEATRU, imn inchinat artei teatrale, plin de furie, agresivitate, deziluzie, dar si de umor negru, propune si o privire caustica asupra vietilor noastre meschine si tragicomice.

„Bruscon, facatorul de teatru – cum e numit in titlul original al piesei – este un artist genial care se face de ras continuu din pricina ego-ului umflat pana la ridicol. Istoria teatrului si a culturii in general e plina de asemenea exemplare”, afirma Alexandru Dabija.

In noul spectacol de la TNB, Marcel Iures reia una dintre creatiile sale actoricesti de referinta, dand viata personajului Bruscon, splendid bufon in cautarea absolutului in arta, intr-un cvasi-monolog caustic si absurd. Actor, autor si regizor megaloman, mizantrop, ipohondru, nihilist si intempestiv, Bruscon izbucneste in tirade indreptate impotriva mediocritatii tarii sale, vocifereaza despre orice, de la politica la societate si teatru.

Ii sunt parteneri Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Salceanu, Lucian Iftime, Afrodita Androne si Victoria Dicu, sub bagheta unui regizor cu o imaginatie de exceptie si o surprinzatoare capacitate de a se reinventa cu fiecare noua punere in scena, Alexandru Dabija. Scenografia spectacolului este semnata de arh. Gabi Albu.

In 2001, la Teatrul ACT – teatru creat de Marcel Iures ca spatiu pentru productiile independente – aceeasi formula de actor regizor Iures – Dabija avea premiera cu Creatorul de Teatru, avandu-i alaturi in distributie pe  Valeria Seciu, Constantin Draganescu, Afrodita Androne si Vitalie Bantas cu scenografia apartinandu-i Irinei Solomon

Marcel Iures a castigat Premiul UNITER pentru cel mai bun actor pentru acest rol din spectacolul de la ACT, fiind una dintre performantele sale artistice, intr-un spectacol conceput ca o meditatie despre teatru, despre iluzie si despre forta si desertaciunea acestei iluzii, dar si despre timpul in care traim. Acea montare s-a jucat mai bine de 10 ani la ACT fiind unul dintre spectacolele emblema ale teatrului.

montarea din 2001 de la Teatrul ACT

Pentru spectatorii care au vazut si montarea de atunci, spectacolul va fi o metafora a trecerii timpului in lumea teatrului si in vietile fiecaruia.

Autor a unsprezece romane si a peste douazeci de piese de teatru, Thomas Bernhard (1931-1989) are o reputatie binemeritata de a fi cel mai controversat autor postbelic, asociat, totodata, marii „constelatii austriece” a scriitorilor Hofmannstahl, Kafka, Musil si Broch.

Urmatoarele reprezentatii cu Creatorul de Teatru vor avea loc pe 3 si 18 noiembrie 2022, de la ora 19.00.

Fotografii: Florin Ghioca

Citește în continuare