Skip to content

Crimele impotriva evreilor acum 80 de ani sunt comemorate prin mai multe spectacole puse in scena de Teatrul Evreiesc de Stat

Teatrul Evreiesc de Stat comemoreaza 80 de ani de la Pogromul de la Bucuresti care a avut loc in perioada 21-23 ianuarie 1941, unde violente si crime s-au produs impotriva evreilor. Spectacolele vor putea fi urmarite gratuit online pe pagina de Facebook si Youtube a teatrului, iar publicul va putea descoperi momente din  „Luminile ghetoului”, „Testamentul meu”, „Bucuresti 41 tur-retur”, „Stiler, Stiler” si “Janka”.

Seria de spectacole comemorative a inceput pe 21 ianuarie, un moment marcant fiind simbolizat de fragmentul din “Orasul Macelului” de Filip Brunea Fox, recitat de Maia Morgenstern.

In fiecare zi, pana pe 27 ianuarie, la ora 10.00 si la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat va oferi cate o reprezentatie comemorativa. Seria de evenimente online se va incheia pe 27 ianuarie, cu „Stiler, Stiler” – moment din spectacolul „Luminile ghetoului”, sustinut de actrita Viorica (Bantas) Predica, de la ora 10,00, urmat, de la ora 15,00, de un nou moment din spectacolul „Luminile ghetoului”, „Spil je mir a lidele in idis”, iar de la ora 19,00, de un moment din spectacolul „Janka” de Oscar K. Speace.

Din stagiunea curenta a Teatrului Evreiesc de Stat fac parte spectacolele “Bucuresti 41 – Tur Retur”, un spectacol itinerant care se desfasoara pe traseul Teatrul Evreiesc – Sinagoga Mare – Teatrul Evreiesc, cu Anca Levanca, Liviu Lucaci si Marius Rizea in rolurile principale, “Janka” cu Maia Morgenstern prezentand ororile regimului nazist si drama traită de milioanele de evrei care s-au confruntat cu ororile lagarelor de concentrare si “Luminile ghetoului”, o calatorie inspirata de muzica inedita scrisa de supravietuitorii Holocaustului.

Evenimentul cunoscut in istore ca Pogromul de la Bucuresti s-a desfasurat pe fondul Rebeliunii Legionare – conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu si Miscarea Legionara, fiind considerat de istorici unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite din Romania.

Evenimentul a fost alcatuit dintr-o serie de acte violente si crime impotriva evreilor din Capitala. Actiunile au debutat in seara zilei de 20 ianuarie 1941, iar in urmatoarele doua zile, cartierele Dudesti si Vacaresti din Capitala au fost devastate si supuse jafurilor. Bilantul final cuprinde peste 120 de morti, majoritatea asasinatelor fiind comise in padurea Jilava – unde au fost inregistrati 90 de morti.

Pe langa pierderile de vieti omenesti se numara si cele materiale, in timpul celor trei zile fiind jefuite si devastate numeroase sinagogi si case de rugaciune, precum si sediul Comunitatii Evreilor din Bucuresti. Datele arata ca pagubele materiale au inclus peste 1.200 de imobile evreiesti, dintre care 25 de temple si sinagogi din Capitala, care aveau sa fie devastate sau incendiate. In acea perioada, au fost atacate si jefuite 616 magazine si 547 locuinte, fiind afectati direct cel putin 3.579 de evrei.

Citește în continuare