Skip to content

Maia Morgenstern joaca rolul Anei Novac intr-un nou spectacol de la Teatrul Evreiesc de Stat. Novac a fost singura supravietuitoare de la Auschwitz care a tinut un jurnal „pe viu”.

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti a pus in scena un nou spectacol care a avut premiera online in week-endul trecut si a deschis stagiunea 2020-2021. „Cele mai frumoase zile ale tineretii mele” este o dramatizare a Lianei Ceterchi dupa jurnalul Anei Novac, una dintre supravietuitoarele lagarului de exterminare de la Auschwitz si unica deportata care a reusit sa-si scrie memoriile in timp real.

Azi sunt convinsă că numai datorită jurnalului am supraviețuit.(…) A fost un mod de a supraviețui supraviețuirii”. (Ana Novac)

Pe numele adevarat Zimra Harsany, Ana Novac s-a nascut la Dej si a fost deportata in 1943 la Auschwitz, la varsta de 14. Este descrisa de presa internationala ca „Anne Frank din Transilvania” pentru ca este autoarea singurului jurnal pe viu” care a izbutit sa iasa de acolo. Frank si-a documentat experienta similara in „Jurnalul unei fete tinere”.

Cartea Anei Novac a fost publicata pentru prima data in Ungaria in 1966 si tradusa in peste 20 de limbi de-a lungul anilor. In Romania a fost tradusa abia in 2004, puteti cumpara jurnalul aici.

Spectacolul „Cele mai frumoase zile ale tineretii mele” exploreaza ororile Holocaustului si o are in rolul principal pe Maia Morgenstern care povesteste in mod dramatic amintirile Anei Novac in timp ce alti actori refac o parte din momentele descrise in carte.

Alaturi de Maia Morgenstern mai joaca Katia Pascariu, Viorica Bantas, Alexandra Fasola, Anka Levana, Iolanda Covaci, Luana Stoica, Natalie Ester și Teodora Toader. 

Traducerea textului a fost realizata de Anca Domnica-Ilea, scenografia poarta semnatura Vioricai Petrovici iar coregrafia ii apartine Malinei Andrei.

Mai jos puteti vedea imagini de la repetitii:

Lansarea a avut loc online, pe site-ul si pe pagina de Facebook a Teatrului Evreiesc de Stat, la cateva zile dupa Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului.

Pe 9 octombrie 1941 au inceput deportarile populatiei Roma si evreiesti din Romania. Peste 280.000 de evrei si 11.000 de roma din Romania au fost deportati si ucisi in timpul dominatiei naziste din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ulterior, comunismul a determinat majoritatea evreilor din tara sa emigreze in Israel. Inainte de Razboi, populatia evreiasca numara peste 800.000 de oameni. In prezent, este estimata la 6.000 de locuitori.

Citește în continuare