Skip to content

Regizorul Cristi Puiu este in juriul Festivalului de Film de la Venetia prezidat de actrita Cate Blanchett

Organizatorii Festivalului de Film de la Venetia, care va avea loc intre 2-12 septembrie, au anuntat membrii juriului principal, cel prezidat de actrita Cate Blanchett: Joanna Hogg, regizorul britanic al filmului “The Souvenir”, Christian Petzold, regizorul german al filmului “Undine”, regizorul austriac al “The Lodge”, Veronika Franz, scriitorul italian Nicola Lagioia si actrita Ludivine Sagnie cunoscuta din The New Pope si The Young Pope, alaturi de Cristi Puiu, vor decide premiile competitiei principale a festivalului.

Festivalul de Film de la Venetia are pentru cea de-a 77-a editie patru jurii diferite, pentru categoriile Venezia 77 – cea mai importanta categorie, Orizzonti, “Luigi De Laurentiis” Venice Award for Best Debut Film si Venice Virtual Reality.

Juriul de la Venezia 77 va acorda urmatoarele premii oficiale pentru lungmetrajele din competitie: Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de argint – Marele premiu al juriului, Leul de argint pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Coppa Volpi pentru cea mai buna actrita, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul special al juriului Premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun nou actor sau tanara actrita.

Lista completa a filmelor care vor fi in categoria Venezia 77 va fi anuntata la sfarsitul lunii iulie.

In 2007 Cristi Puiu a fost membru al juriului in Festivalul de film de la Cannes, sectiunea un Certain Regard pe care o castigase cu doi ani inainte cu “Moartea Domnului Lazarescu”.

Puiu, poate cel mai autentic in ideea de cinema de autor dintre regizorii romani ai Noului Val, a mai avut la Cannes alte doua filme – “Sierranevada” in 2016, “Aurora” in 2010. Tot in 2010 a fost presedintele juriului Festivalului de film de la Sarajevo.

Anul acesta Cristi Puiu a castigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de film de la Berlin, intr-o noua sectiune –Encounters – creata special pentru a putea proiecta noul sau film Malmkrog care va putea fi vazut in Romania, pe 5 august la TIFF la Cluj.

Citește în continuare