Skip to content

Cristian Mungiu va fi presedintele juriului La Semaine de la Critique la Festivalul de la Cannes 2021

La 8 ani dupa ce a fost parte din juriul Selectiei Oficiale de la Cannes, Cristian Mungiu va fi prezida juriul „La Semaine de la Critique”, o selectia paralela a Festivalului de la Cannes dedicata descoperirii de noi talente.

A 60-a editie a „La Semaine de la Critique” va avea loc intre 7 si 15 iulie, in cadrul Festivalului de la Cannes 2021. 

Selectia oficiala va fi dezvaluita pe 7 iunie iar Cristian Mungiu va inmana Marele Trofeu Nespresso pentru cel mai bun film, premiul Louis Roederer Foundation Rising Star pentru cel mai bun actor sau cea mai buna actrita si premiul Leitz Cine Discovery pentru cel mai bun scurtmetraj.

Din juriul condus de Cristian Mungiu mai fac parte Didar Domehri, producatorul unor filme regizate de Eva Husson, Laurent Cantet, Santiago Mitre si Pablo Trapero, actrita, scenarista si compozitoarea Camelia Jordana, castigatoare a Premiului Cesar in 2018 pentru „Cea mai promitatoare actrita”, Michel Merkt, consultant si producator al unor filme regizate de Xavier Dolan, Paul Verhoeven, Maren Ade, Nadine Labaki si David Cronenberg. Alaturi de ei va fi si Karel Och, directorul artistic al Festivalului International de Film Karlovy Vary. 

„La Semaine de la Critique” este selectia paralela de la Cannes dedicata exclusiv descoperirii de noi talente. Evenimentul urmareste munca cineastilor din intreaga lume de 60 ani si cauta atat filme arthouse dar si noi tipuri de filme de gen. A lansat regizori precum Juan Antonio Bayona (The Orphanage), Jonas Alexander Arby (When Animals Dream) sau mai recent Julia Ducournau (Raw), Gabriel Abrantes si Daniel Schmidt (Diamantino, Marele Premiu Nespresso din 2018) si Just Philippot (The Swarm).

Cariera regizorului roman este strans legata de Festivalul de la Cannes. Toate cele 5 lungmetraje pe care le-a regizat au fost lansate si nominalizate sau premiate in cadrul evenimentului.

Cristian Mungiu e cel mai premiat regizor roman la Cannes din toate timpurile cu marele premiu Palm D’Or castigat in 2007 (pentru 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, film care a fost nominalizat si la Globurile de aur in acelasi an), premiu pentru cel mai bun scenariu in 2012 pentru filmul “Dupa Dealuri” ( actritele din rolurile principale Cristina Flutur si  Cosmina Stratan au castigat atunci premiu pentru cea mai buna interpretare feminina), dar si premiul cel mai bun regizor pentru “Bacalaureat” in 2016.

In 2013, Cristian Mungiu a facut parte din juriul pentru competitia principala a Festivalului de Film de la Cannes. Presedintele juriului a fost Steven Spielberg iar colegii sai au fost Nicole Kidman, Ang Lee, Christoph Waltz, Naomi Kawase, Vidya Balan, Lynne Ramsay si Daniel Auteuil.

De 10 ani, Mungiu si echipa lui aduc publicului iubitor de cinema filmele premiate la Cannes intr-o saptamana speciala, la inceputul toamnei: Les Films de Cannes a Bucharest.

Am mentionat doar premiile legate direct de Cannes dar filmele lui Cristian Mungiu au multe alte premii in festivaluri internationale. Printre altele, a fost primul roman care a avut un film de lungmetraj pe lista scurta pentru nominalizarile la Oscar – „Dupa Dealuri”.

Intr-un proiect special Urban.ro din vara anului trecut (dedicat amintirilor speciale de la Cannes), Mungiu ne-a povestit despre anul 2002 cand a avut prima prezenta in festival cu „Occident”, lungmetrajul sau de debut.

Citește în continuare