Skip to content

Cum sa faci fata stresului legat de razboi: informatii pentru familiile si comunitatile din zone de conflict venite de la psihologi militari.

Zilele acestea suntem expusi la o cantitate imensa de informatii despre atrocitatile razboiului care ne afecteaza emotional si chiar cand nu credem asta.

Urban.ro va recomanda sa va indreptati atentia catre cei in nevoie, dar in acelasi timp sa fiti atenti la propriile emotii si propriul comportament: putem sa ajutam si sa facem bine, daca noi suntem bine.

Iata cateva recomandari ale psihologilor din armata americana pentru familiile celor care se afla in zonele de conflict.

Nimeni nu este neafectat de razboi. In familiile militare sau in comunitatile apropiate de zonele de conflict, insa, exista o teama suplimentara pentru siguranta celor dragi care ar putea fi sau au fost deja desfasurati, precum si provocarile potentiale de a face fata ca parinte singur.

Este posibil ca dumneavoastra sau cineva pe care il cunoasteti sa va confruntati deja cu unele dintre urmatoarele semne ale impactului emotional al acestui stres sau aceste simptome pot aparea in urmatoarele saptamâni si luni:

Dificultate in finalizarea sarcinilor, probleme de concentrare, frica si anxietatea cu privire la viitor, apatia si amorteala emotionala, iritabilitate si furie, tristete si depresie, senzatie de neputinta, foame extrema/lipsa poftei de mâncare, dificultate in luarea deciziilor, plâns fara „niciun motiv aparent”,dureri de cap sau probleme cu stomacul, dificultati de somn, consumul excesiv de alcool sau de droguri, senzatie de retragere

Unele persoane vor incerca sa se intoarca la rutina vietii cât mai repede posibil pentru a recapata un sentiment de control, dar altele vor avea dificultati de concentrare pentru o perioada de timp. Ambele reactii sunt raspunsuri obisnuite la criza.

Intensitatea sentimentelor dvs. va scadea pe masura ce trece timpul si va veti concentra atentia asupra activitatilor zilnice. Deoarece fiecare persoana experimenteaza stresul in mod diferit, nu va comparati „progresul” cu cel al celor din jur si nu judecati reactiile si emotiile altor persoane. In timp ce multi oameni supravietuiesc factorilor de stres major din viata fara a dezvolta probleme psihologice semnificative, altii pot avea nevoie de asistenta.

Iata câteva sfaturi pentru a face fata in aceste momente dificile:

Vorbiti despre asta: Vorbind cu altii, in special cu alti soti de militari, veti scapa de stres si veti realiza ca si alte persoane va impartasesc sentimentele. Exista grupuri de sprijin in majoritatea instalatiilor militare. Daca exista unul disponibil pentru dumneavoastra, alaturati-va; daca nu, luati in considerare posibilitatea de a infiinta unul. Daca va simtiti coplesit, cereti ajutor. Nu este un semn de slabiciune. Discutati cu o ruda de incredere, un prieten, un membru al personalului serviciilor pentru familie, un ministru sau un rabin. Capelanii militari pot fi de ajutor, deoarece majoritatea primesc pregatire in domeniul consilierii pastorale si al crizei. Nu va lasati tentative de a va izola.

Aveti grija de sanatatea dumneavoastra fizica: Odihniti-va suficient si faceti exercitii fizice, evitati consumul excesiv de alcool si droguri si mâncati corect. Evitati alimentele bogate in grasimi si calorii.

Limitati-va expunerea la mijloacele de informare in masa: Evitati in special stirile televizate non-stop si internetul. Imaginile, zvonurile si speculatiile pot fi foarte daunatoare pentru sentimentul dumneavoastra de bunastare.

Angajati-va in activitati pe care le considerati relaxante si linistitoare: Plantati flori, mergeti la un concert, vizitati o galerie de arta sau faceti o baie lunga. Fiti amabil cu dvs.

Faceti ceva pozitiv: Implicati-va in activitati care sa incurajeze apropierea si linistea. Contactati organizatiile de voluntariat din comunitate pentru a vedea cum puteti ajuta. Donati sânge, pregatiti „pachete de ingrijire” pentru barbatii si femeile din armata sau scrieti scrisori persoanelor din armata. Sprijiniti un prieten sau un vecin care trece printr-o perioada dificila.

Cautati tratament: Daca aveti sentimente puternice care nu dispar sau daca sunteti tulburat mai mult de patru-sase saptamâni, este posibil sa doriti sa cautati ajutor profesional. Persoanele care au mai avut probleme de sanatate mintala si care au supravietuit unor traume din trecut ar putea dori, de asemenea, sa se consulte cu un profesionist in domeniul sanatatii mintale.

In Romania in aceste zile sunt mai multe asociatii care au demarat actiuni ample pentru ajutarea refugiatilor care sosesc masiv in tara noastra.

UNICEF a inceput sa organizeze centrele Blue Point in vami, centre pe care le-a avut si in zonele de conflict din Siria specializate in solutii pentru refugiati – de la olutii de igiena pana la cele juridice. Ii puteti ajuta cu un sms la 8845, cu mesajul UCRAINA, cost 2 euro.

Adi Hadean a inceput sa instaleze bucatarii mobile in vami pentru a oferi o masa calda celor care au stat ore multe in vama ca sa iasa din zona de confict. In zilele urmatoare in nordul si estul tarii vremea va fi foarte racoroasa si e nevoie de momente in care refugiatii sa aiba o masa calda. Adi Hadean si echipa sa au nevoie de fonduri pentru a cumpara alimente pentru gatit in vami. Ii puteti ajuta aici. http://www.activsocial.adihadean.ro/

Citește în continuare