Skip to content

„D-ale carnavalului”, montat la TNB de Alexandru Dabija cu Irina Movila, Natalia Calin, Claudiu Bleont si Gavril Patru in rolurile principale

Teatrul National din Bucuresti anunta o noua premeira, o montare a textului lui Caragiale, D’ale Carnavalului, in regia lui Alexandru Dabija. In distributie sunt Irina Movila, Natalia Calin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleont, Gavril Patru, Emilian Oprea, Marius Rizea / Ionut Toader, Mihai Muntenita, Mihai Calota si Ciprian Nicula.

Avanpremiera spectacolului va avea loc in zilele de 19 si 20 iunie, ora 20.00, iar premiera oficiala este programata pentru data de 26 iunie, ora 20.00, la Sala Studio.

Textul lui Caragiale a fost scris la 1885 pentru un concurs al Teatrului National al Bucurestilor din acea vreme.

Caragiale a castigat concursul si a primit drept premiu montarea spectacolului, dar premiera a fost cu un scandal provocat de un cronicar al vremii de la Romania Libera, D. D. Racovita – Sfinx, care a facut o intreaga campanie in care protesta ca „scursura mahalalei” e adusa pe prima scena a tarii.

In epoca moderna doua montari ale acestui text au cunoscut o importanta recunoastere: montarea de la Sibiu a lui Silviu Purcarete care se mai joaca inca la Teatrul Radu Stanca, si montarea din 1958 cu Grigore Vasiliu Birlic in rolul lui Cracanel, Alexandru Giugaru in rolul Pampon, Ion Luchian drept Nae Girimea si Vasilica Tastaman drept Didina.

Montarea noua a TNB se anunta, conform reprezentantilor teatrului, „moderna si fidela textului caragialian, de un umor care nu mai e binevoitor, ci mai degraba vitriolant. Un spectacol provocator a carui estetica se apropie de cea a filmului mut, care scoate la lumina cu mijloace realiste absurdul conditiei umane.” Decorul este semnat de Raluca Alexandrescu; costumele de Liliana Cenean, iar miscarea scenica de Florin Fieroiu.

In perioada pandemiei, intr-un exercitiu special, Oana Pellea a interpretat mai multe dintre personajele lui Caragiale printre care si Didina si Nae Girimea, in transformari spectaculoase.

Citește în continuare